Suomen suurin matkablogiyhteisö
Blogiyhteistyö

Uskoisitko? Paras vaatemateriaali tropiikkiin on villa

tiistai, 19 syyskuun, 2017

Yhteistyössä Partioaitta

Pitkälle reissulle pakkaaminen on hullun hommaa.

Rinkka täyttyy hetkessä jo perusvaatteista, kun niitä varaa viikon tarpeiksi. T-paitaa ja alusvaatteita on pakko vaihtaa päivittäin – sen verran savolainen tropiikissa hikoilee. Partioaitan asiantuntija Khadija Näätänen sanoo, että pitkälle reissulle pakatessa pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti vaatteiden materiaaleihin.

– Tavalliset t-paidat ja alusvaatteet ovat useimmiten puuvillan ja synteettisiä kuituja. Puuvilla imee kuusi kertaa oman painonsa verran nestettä, eikä haihduta sitä eteenpäin, Khadija sanoo.

– Kaikki hiki jää vaatteeseen ja alkaa haista. Siksi puuvilla on yksi huonoimmista materiaalivalinnoista kuumaan ilmastoon.

Puuvillaisten vaatteiden sijaan reissaajan kannattaa panostaa kevyempään, viileämpään ja pidempään puhtaana pysyvään materiaaliin. Kyseistä ihmemateriaalia ei tosin nimen perusteella yhdistäisi heti tropiikkiin sopivaksi.

– Paras valinta kuumiin maihin sijoittuvalle matkalle on ehdottomasti villa, hän sanoo ja naurahtaa.

– Merinovilla tarkemmin sanottuna.

Merinovillalla on kolme täydellisesti reppureissaajalle sopivaa ominaisuutta: se on kevyttä, hengittävää ja luontaisesti antibakteerista. Materiaalin viileys perustuu siihen, että se siirtää tehokkaasti kosteutta eteenpäin ja on hengittävä materiaali.

– Joskus on tarve käyttää pitkiä ja peittäviä vaatteita esimerkiksi uskonnollisista syistä tai auringon tai hyttysten takia. Merinovilla on niin kevyttä, ettei pitkähihainen paita tunnu tukalalta edes helteessä, Khadija sanoo.

Yksi merinovillan parhaista ominaisuuksista reppureissaajan kannalta on sen luontainen antibakteerisuus.

– Villainen vaate ei haise pahalta kovankaan hikoilun jälkeen, eikä sitä siis tarvitse pestä niin usein. Kun samaa paitaa voi käyttää 3–4 päivää, reissulle tarvitsee pakata huomattavasti vähemmän vaatetta.

– Plussaa reissaajan hartioiden kannalta on sekin, että merinovilla painaa huomattavasti puuvillaa vähemmän.

Merinovillan huono puoli on siinä, että se on melkoisen tyyristä. T-paidasta saa pulittaa lähemmäs 70 euroa, mikä tuntuu monesta turhan suurelta summalta. Khadijan mukaan laadukkaaseen materiaaliin panostaminen kuitenkin kannattaa.

– Lupaan, että tarvitset vain yhden merinovillaisen t-paidan kymmenen puuvillaisen sijaan. Se kestää vuosia, sillä sitä ei tarvitse pestä niin usein.

– Moni ostaa yhden merinovillaisen vaatteen, eikä halua sen jälkeen enää mitään muuta.

 

Huima testaa

Partioaitta antoi meille reissuun mukaan merinovillaiset vaatekappaleet, jotta ihmemateriaali pääsee tositestiin.

Minä sain Supernatural-merkkisen merinovillaisen hupparin (Supernatural W Waterfront Funnel Hoody), Mikko Icebreakerin t-paidan (Icebreaker Spector SS Crewe Glass Mountain). Tähän mennessä molemmat vaatekappaleet ovat olleet kovassa käytössä.

Hervottomasta hikoilustaan tunnettu Mikko on laittanut merinovillan kovalle koetukselle 35 asteen helteissä. Mikon mukaan eron materiaalissa oikeasti huomaa. Merinovillainen paita tuntuu mukavalta päällä, vaikka olisi hikoillut sen läpimäräksi. Materiaali on ohuemman tuntuista, ei ala haista ja kuivuu erittäin nopeasti. Suurhikoilijalta siis iso plussa merinovillalle.

Itse olen käyttänyt hupparia lähinnä iltaisin. Pitkähihainen paita on hyvä valinta varsinkin auringonlaskun aikaan, kun moskiitot aktivoituvat. Lisättäköön vielä, että atoopikkona suhtauduin materiaaliin epäileväisesti, sillä useimmat villavaatteet kutittavat ihoani. Merinovillan kanssa sitä ongelmaa ei ole ollut.

Neljän kuukauden käyttökokemuksen perusteella voimme molemmat suositella lämpimästi merinovillaisia vaatteita tropiikin olosuhteisiin. Nyt harmittaa ainoastaan se, ettemme hankkineet mukaan useampia merinovillavetimiä. Olkaa te muut viisaampia ja panostakaa reissuvetimiinne.

Huima jatkaa hervotonta hikoilua ja pitää tiukasti kiinni villoistaan. Merinovilla menee jatkoon!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply