Suomen suurin matkablogiyhteisö
Malesia Matkalla

Koe erilainen Kuala Lumpur – ja säästä

lauantai, 9 syyskuun, 2017

Malesian mahtipontinen pääkaupunki osuu useimpien Kaakkois-Aasian reissaajien reitille keskeisen sijaintinsa takia. Moni viettää kaupungissa vain muutamia päiviä ja jatkaa nopeasti matkaansa kohti paratiisisaaria. Se on ymmärrettävää. Metropolin hektisyys ja karut kontrastit voivat tuntua luotaantyöntäviltä.

Huima majailee Kuala Lumpurissa nyt kolmatta kertaa. Olemme syttyneet Kultsi Lumpukalle hitaasti. Aluksi miljoonakaupunki kiiltävine pilvenpiirtäjineen ahdisti meitäkin, mutta olemme onnistuneet löytämään sen inhimillisemmän puolen. Kuten lähes kaikkialla, Kuala Lumpurissakin todellinen kauneus löytyy turistirysien ulkopuolelta.

 

Kampung Baru

Tämä paikka on uskomaton. Kampung Barun asuinalue on pieni kylä miljoonakaupungin keskellä. Alueelta löytyy perinteisiä malesialaisia puutaloja, vehreitä pihoja, korttelin lapsia leikkimässä ja pelailemassa, vapaana juoksevia kanoja, kyläkauppoja, puistoja. Maininnan arvoista on myös Kampung Barun loistava ja erittäin edullinen katuruoka.

Alueella liikkuessa unohtaa hetkeksi olevansa yli seitsemän miljoonan asukkaan metropolissa. Siitä saa kuitenkin muistutuksen aina, kun nostaa katseen ylös. Keskustan pilvenpiirtäjät kohoavat puutalojen ylle kuin jättimäiset robotit. Tapaamamme paikalliset olivat ihania, mutta kuulimme jalkapalloa pelanneilta pojilta, että turistien on viisasta poistua alueelta ennen pimeän tuloa.

Mikko ”Finnish Zlatan” Huisko pääsi potkimaan palloa Kampung Barussa.

Kampung Baruun pääsee helposti junalla. Hyppää KJL-linjalle (suunta Gombak) ja hyppää pois Kampung Barun asemalla. Junan hinta on pari ringiä.

 

Heli Lounge Bar

Kuala Lumpuria ei ole nähnyt kunnolla, jos sitä ei ole päässyt tarkastelemaan yläpuolelta. Useimmat suuntaavat kaupungin kuuluisimpiin pilvenpiirtäjiin, kuten Petronas Towerseihin tai KL Toweriin. Noissa paikoissa on paitsi ruuhkaa, myös mittava pääsymaksu.

Auringonlasku ja Mikon päästä kasvava KL Tower.

Me löysimme suomalaisten kavereidemme suosituksesta todellisen helmen. Keskustassa (KLCC) sijaitsevan Menara KH -pilvenpiirtäjän katolla on päivisin helikopterin laskeutumisalusta. lltakuuden jälkeen katolle kannetaan pöytiä ja tuoleja ja paikka avataan janoisille asiakkaille.

Korkeanpaikankammoiselle Heli Lounge Bar on painajainen. Kyseessä todella on pelkkä helikopterin laskeutumisalusta, joten mitään turva-aitoja tai reunoja baarissa ei ole. Hermoja voi onneksi rauhoittaa oluella, joka on keskustan muihin paikkoihin verrattuna varsin kohtuuhintaista. Mitään pääsymaksua Heli Lounge Bariin ei ole, mutta juomaa pitää tilata ylös päästäkseen.

Katolta näkee koko Kuala Lumpurin keskustan, joka on auringon laskiessa uskomattoman kaunista katseltavaa. Ja kun aurinko on viimein laskenut mailleen, kaupungista tulee tuikkiva valomeri. Unohtumaton kokemus!

Pilvenpiirtäjä sijaitsee Jalan Sultan Ismail -kadulla. Rohkeasti vaan hissillä ylimmän kerroksen baariin ja sieltä portaita pitkin katolle. Korkeanpaikankammoisen kannattaa ottaa rentouttava drinkki ennen katolle kiipeämistä. Se tulee tarpeeseen.

Puisto

Aivan keskustan kupeessa sijaitsee verheä puistoalue. Alueelta löytyy niin orkidea-, perhos-, lintu- kuin peurapuistoakin, mutta me skippasimme kaiken maksullisen. Sen sijaan suuntasimme lammelle. Hyvin hoidettu puisto istutuksineen on loistava paikka esimerkiksi lenkkeilyyn ja piknikille.

Huima hikoilemassa lammella.

Ruuhkaa puistossa ei ollut, tosin me kävimme siellä aina aamupäivällä. Töiden päätyttyä ja viikonloppuisin useammat paikalliset tulevat varmasti nauttimaan vehreydestä.

Matka puistoon kannattaa tehdä jalan Chinatownista. Samalla pääsee näkemään upean National Mosquen ja itämaiselta palatsilta näyttävän vanhan rautatieaseman.

Gold’s Gym

Jos tykkäät treenata tosimiesten kanssa, Gold’s Gym on ainoa oikea vaihtoehto. Sali sijaitsee aivan ydinkeskustan tuntumassa Berjaya Time Square -ostoskeskuksen takana. Sisäänpääsy on vaatimattomat viisi ringiä (noin euron) henkilöltä.

Treenimotivaatiota luovat seinille kiinnitetyt julisteet, jossa kahdeksankymmentäluvun kehonrakentajatähdet pullistelevat lihaksiaan. Laitteet ovat suurinpiirtein samalta ajanjaksolta, eikä niitä ole huollettu todennäköisesti kertaakaan. Ei siis kannata odottaa steppereitä tai juoksumattoja, vaan pelkkää ruostunutta rautaa. Treenin jälkeen voit ostaa salin omistajan itse sekoittaman proteiinijuoman viiden ringin hintaan. Loistava palvelu!

Käsite napapaita sai uudenlaisen merkityksen Gold’s Gymilla.

Olemme tavanneet salilla mitä mielenkiintoisempia tyyppejä. Viimeksi treenamassa oli noin seitsenkymppinen kiinalaismies, joka veti burpeeta, toes-to-baria ja leuanvetoja siihen tahtiin, että moni parikymppinen urheilijakin olisi hyytynyt tahdissa. Jossain vaiheessa äijä riisui paitansa ja paljasti pyykkilautavatsansa. Siinä on tavoitetta meille jokaiselle.

Gold’s Gym löytyy osoitteesta Jalan Nyonya. Paikka on toisessa kerroksessa, eikä sitä ole merkattu kovinkaan hyvin. Jos et meinaa löytää, kysy kadulla päivystäviltä kauppialta. He osaavat kyllä ohjata sinut perille legendaariselle gymille.

Central Marketin foodcourt

Totuuden nimissä on todettava, että emme ole innostuneet malesialaisesta ruoasta. Myöskään Chinatownin paljon hehkutettu katuruoka ei ole tehnyt suurta vaikutusta.

Sen sijaan pidämme Chinatownin foodcourteista, joissa on monta ravintolaa, joista valita. Olemme käyneet lähes poikkeuksetta lounaalla Central Marketin yläkerrassa, jossa on tarjolla monenlaista edullista ruokaa. Monet paikalliset käyvät täällä lounastamassa, mutta yllättävän harvat turistit löytävät ruokataivaaseen. Oma lempparimme on paikan thaimaalainen, josta saa lounassettejä. Kymmenen ringin hintaiseen ateriaan kuuluvat pääruoka, omeletti, riisikeksit ja vesimelonipalaset.

Ekstraruokavinkki: Central Marketin edustalla myydään maailman ihaninta herkkua, putua bambua. Rasiallisen hinta vain 3,5 ringiä!

Toinen hyvä foodcourt löytyy aivan Jalan Petalingin tuntumasta. Käänny Petalingilta Hang Lekirille (Jalan Sultanin suuntaan). Food court on lähes kadun päässä vasemmalla puolella. Sieltä löydät kaikkea malesialaisesta kiinalaiseen ja thaimaalaiseen ruokaa. Lempparimme on sielläkin thai-ravintola, josta saa järjettömän hyvää mangosalaattia.

Keskity… Keskity… PERKKELEEN PUIKOT ANTAKAA HAARUKKA!!!!

Street Feeders

Kirjoitimme jo aiemmin Kuala Lumpurin kodittomista. Tällä hetkellä kodittomia ei kaupunkikuvassa juurikaan näy, sillä heitä on siirretty viereisiin kaupunkeihin rakennettuihin ”leireihin”. Kuala Lumpurissa järjestettiin elokuussa jättimäinen urheilutapahtuma SEA Games, ja hallitus halusi kodittomat pois kisaturistien ja kansainvälisen median silmistä.

Gary vei meidät tapaamaan perhettä, joka asui kuvassa näkyvän sillan alla. Perheeseen kuuluivat isä, äiti ja 9-kuukautinen vauva.

Kodittomia auttavan Street Feeders -järjestön perustaja Gary Liew kertoo, ettei vielä ole varmaa, milloin kodittomien annetaan palata kaupunkiin. Hänen mukaansa olot leireillä ovat kohtuulliset, mutta ne eivät ratkaise kodittomuutta pysyvästi.

Jos sinä haluat auttaa kaupungin kodittomia ja nähdä metropolin toisen, synkemmän puolen, ota yhteyttä Garyyn. Street Feedersin kautta voi päästä mukaan jakamaan ruokaa ja auttamaan kaupungin heikoimmassa asemassa olevia.

 

Lisäsäästövinkit

 • Älä kulje lentokenttäjunalla. Se on helkkarin kallis (55 ringiä per henkilö per suunta). Ilmastoitu bussi maksaa 12 ringiä henkilöltä ja matka kestää vain noin tunnin.
 • Kuala Lumpurin julkiset ovat edullisia, erittäin siistejä ja helppoja käyttää. Hinnat vaihtelevat matkan pituuden mukaan. Katso reitit ja hinnat täältä.

 • Kuala Lumpurin keskustaa kiertävät ilmaisbussit. GOKL-tunnuksilla merkityt violetit bussit kiertävät neljällä eri linjalla ja niihin voi hypätä miltä tahansa pysäkiltä. Katso reittikartta täältä.
 • Kaupungissa on useita vedentäyttöpisteitä, jossa juomavesi maksaa murto-osan kaupan pullovedestä. Olemme juoneet automaattivettä ilman sen suurempia ongelmia, mutta eräs paikallinen kertoi meille, ettei vettä pitäisi juoda päivittäin. Meitä alkoi kuumottaa ja vaihdoimme pulloveteen. Tiedä häntä, mikä on oikea totuus.

Turrevero

Malesian hallitus on alkanut kerätä syyskuussa turistiveroa, joka on 10 ringiä henkilöltä per yö. Summan maksavat kaikki hotelleissa ja hosteillessa yöpyvät ulkomaalaiset. Sanomattakin lienee selvää, että tuo raha on budjettireissaajalle iso.

Mikä helevetin turistivero?

Kyselimme guesthousen henkilökunnalta asiasta, mutta heillä ei ollut harmainta aavistusta siitä, mihin rahat oikeasti menevät. He ilmaisivat tyytymättömyytensä veroa ja hallitusta kohtaan kutsumalla sitä lemmekkäästi ”shit governmentiksi”.

Virallisten lähteiden mukaan verolla on tarkoitus kompensoida maan turisti- ja kulttuuriministeriöön kohdistettuja budjettileikkauksia ja edistää Malesian turismia. Nähtäväksi jää, mihin rahat lopulta päätyvät.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Johanna lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 16:41

  Kiva postaus! Vietin reilun viikon Kuala Lumpurissa 7 vuotta sitten, ja vaikka siellä viettämässäni ajassa ei muistaakseni ollutkaan mitään valittamista, ei ole ollut mitään erityistä hinkua mennä takaisin. Mutta nyt vähän tuli, koska esittelitte kaupungista mielenkiintoisia paikkoja, joista mulla ei ollut aiemmin mitään tietoa. Olispa esim. kiva käydä joskus juomassa kalja helikopterin laskeutumisalustalla KL:n kattojen yllä!

  • Reply Huima sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 05:08

   Se oli kyllä unohtumaton kokemus – varsinkin korkeanpaikankammoiselle 🙂 Kivaa, että KL-kuume nousi! Onhan tämä sellainen Kaakkois-Aasian New York pilvenpiirtäjiensä ja lukemattomien etnisten ryhmiensä puolesta.

  Leave a Reply