Raha ratkaisee

Säästövinkit, joiden avulla lähdimme vuodeksi reissuun

sunnuntai, 27 elokuun, 2017

”Helppohan se on lähteä reissuun, kun on a) rikkaat vanhemmat b) hyvät palkat c) iso perintö tilillä.”

Olemme saaneet kuulla ja lukea vaihtoehdot monta kertaa. Hassua, miten yleinen oletus on, ettei maailmalle pysty lähtemään ilman satumaista tuuria tai rahakasta sukua. Me säästimme vuoden reissua varten 20 000 euroa noin kolmen vuoden aikana. Eikä siihen tarvittu ihmeitä.

Todettakoon kuitenkin heti alkuun, että säästämisen helppous on suhteellista. Meidän lähtökohtamme olivat enemmän kuin otolliset: molemmilla vakituiset työt, ei elätettäviä, eikä juurikaan velkaa. Tilanne on täysin erilainen esimerkiksi sairaseläkkeellä olevan kohdalla.

Vyön kiristäminen on taitolaji.

Me teimme tietoisen päätöksen säästää hitaasti, sillä meillä ei ollut mihinkään kiire. Olimme juuri muuttaneet Helsinkiin ja aloittaneet uusissa töissämme. Päätimme laittaa säästöön 100–200 euroa kuukaudessa, hieman kuukauden menoista riippuen.

Rehellisesti sanoen emme huomanneet kyseisen summan puuttumista oikeastaan ollenkaan.

Uskon, että olisimme saaneet 20 000 euroa kasaan vuodessa, jos olisimme oikeasti ottaneet asiaksemme säästää. Nyt teimme vain pieniä myönnytyksiä kuluttamisen suhteen, emmekä missään vaiheessa kituuttaneet tai tehneet minkäänlaista suunnitelmaa säästämiselle. Olisimme voineet olla paljon tarkempia, sillä matkustimme, juhlimme, herkuttelimme ja elimme normaalisti koko tuon ajan.

Pidimme kuitenkin reissun mielessä kaikessa kuluttamisessa. Koetimme karsia turhiksi kokemistamme kuluista.

Nämä ovat ne lauseet, joiden sanomista – ainakin pikemminkin toteuttamista – yritimme välttää. Välillä onnistuimme, aina emme. Sometimes life just happens.

 

”Seuraava lärvilautanen meikäläisen piikkiin!”

Viinan juominen tulee kalliiksi, sen mekin tiedostimme. Kuitenkin näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ehkä voinut jättää muutamat kympin maksaneet erikoisoluet juomatta. Aasiassa kun kymmenellä eurolla saa oman bungalowin rannalta. Olkaa te viisaampia ja kitsaampia. Keittäkää vaikka omat kotiviinit, jos on tarve päihtyä.

Mikko osaa nauttia erikoisoluistaan.

Suosittelen, että laskette kuukauden ajalta alkoholiin kuluttamanne rahat. Jos harrastatte yksillä käymistä ja tykkäätte käydä ulkona juhlimassa parikin kertaa kuussa, tuo summa on todennäköisesti hurja. Me teimme kyseisen laskutoimituksen pariin kertaan ja täytyy sanoa, että ei hymyilyttänyt. Alkoholin nauttimista rajoittamalla säästää nopeasti ison summan.

 

”Pitäskö käydä testaamassa toi uus Hans Välimäen paikka?”

Ruoka on yksi isoimpia menoeriä, joten siihen kannattaa tosissaan kiinnittää huomiota. Me olemme aina tykänneet kokkailla, joten kotona syömisessä ei ollut mitään uutta. Kävimme ulkona syömässä ehkä kerran viikossa, silloinkin suhteellisen edullisissa paikoissa.

Fine dining a’la Huima.

Olisimme kuitenkin voineet olla paljon suunnitelmallisempia ruokaostostemme kanssa. Kävimme kaupassa lähes päivittäin ostamassa vain päivän tai kahden ruoat kerrallaan. Järkevä tekee ruokalistan viikoksi ja käy tekemässä ostokset kerralla. Mitä useammin kaupassa käy, sitä suurempi on heräteostosten todennäköisyys. Kaupassa kiinnitimme aiempaa enemmän huomiota tuotteiden hintoihin ja vertailimme eri kauppoja ja tuotemerkkejä. Kävimme useimmiten ostoksilla Lidlissä, koska siellä on yksinkertaisesti edullisinta.

Itse olisin säästänyt pitkän pennin, jos olisin tuonut töihin mukanani eväät. Valitsin toisin, sillä työlounas oli minulle tärkeää sosiaalista aikaa työkavereiden kanssa. Kävimme usein syömässä jossakin Helsingin keskustan lounasravintoloista, joissa lounaan hinta nousi usein yli kymmenen euron.

Kerran vein Mikon treffeille yliopiston ruokalaan. Oli halapaa!

Ostin usein töissä aamukahvin (hinta 2,5 euroa), vaikka kotona nautittu aamukahvi olisi hyvin riittänyt. Tuollainen raha tuntuu kertaostoksena pieneltä, mutta kun alkaa miettimään pelkkiin aamukahveihin käyttämäänsä rahasummaa vuositasolla (viikossa 12,5 euroa, eli vuodessa noin 600 euroa), alkaa homma maistua vähän kitkerältä. Pieniä valintoja, iso vaikutus. Miettikää, mistä päivittäisistä pikkujutuista voisitte itse säästää.

 

”Mä tarviin seitsemännet bikinialaosat”

Tunnustan: rakastan vaatteita ja shoppailua. Kun päätös reissuun lähtemisestä ja säästämisestä oli tehty, vähensin kuitenkin vaateostoksilla käymistä merkittävästi. Tehokkain tapa oli välttää vaatekaupoissa ja erityisesti nettikaupoissa pyörimistä kokonaan. Kun pidin päämäärän kirkkaana mielessä, ei shoppailun vähentäminen ollut oikeastaan edes vaikeaa.

Oh, the money you will save by not shopping. You’ll be amazed!

Auttaa, kun punnitset jokaista ostosta pitkään ja mietit, mitä siihen käyttämälläsi rahalla saisit reissussa. Meidän kohdallamme tuo strategia toimi tehokkaasti. Kannattaa myös kysyä itseltään, tarvitseeko kuukausittaista kampaajakäyntiä, ripsienpidennyksiä, rakennekynsiä, uutta hajuvettä, kallista puhdistusmaitoa tai syvänmeren hiukkasista uutettua luksusshampoota. Entä tarvitsee koti välttämättä uusia verhoja, lampunvarjostimia tai sisustustyynyjä?

Mieti, mitä minkäkin tuotteen hinnalla saisit reissun päällä. Kenties kuukauden majoituksen rantabungalowissa? Ei ole vaikeaa valita, jos minulta kysytään.

 

”Olis ylitöitä tarjolla viikonloppuna, mutta tekee mieli juoda kaljaa”

Ehdimme kolme vuoden aikana keksiä mitä mielenkiintoisempia tapoja kerryttää matkakassaamme. Ensimmäinen saattaa kuulostaa jonkun korviin epäreilulta tai epäeettiseltä, mutta me sanoimme lähipiirillemme suoraan, ettei meille tarvitse ostaa yhtäkään lahjaa tai tavaraa. Pyysimme kaikki synttäri- ja joululahjat rahana. Kukaan ei ottanut pyynnöstämme nokkiinsa, vaan kaikki ymmärsivät.

Tätä pukkia kannattaa pelätä.

Toissa jouluna minä sain loistavan idean: Mikko Huiskosta joulupukki. Homma vaati hieman taivuttelua, mutta lopulta Mikko viritti pukinparran naamaansa. Teimme joulupukkikeikkaa kahtena viime jouluna ja tulemme varmasti jatkamaan sitä myös palattuamme. Se oli paitsi tuottoisaa myös erittäin mielekästä puuhaa. Mikä toisi enemmän joulumielen kuin lasten vilpitön ilo?

Mikolla oli mahdollisuus tehdä ylitöitä viikonloppuisin ja siihen mahdollisuuteen hän tarttuikin hanakasti. Viimeisen vuoden aikana Mikko paiskoi töitä niin, että meinasi välillä väsähtää liiankin kanssa. Jos sinulla on mahdollisuus ylitöihin, tee niitä, mutta muista oma jaksamisesi. Mikään ei ole tärkeämpää kuin terveys.

Mikon hall of fame töissä.

Säästöjä kerrytti myös omaisuuden myyminen. Omaisuudella tarkoitetaan meidän tapauksessamme lähinnä vaatteita ja muutamia huonekaluja. Facebook-kirpputorit ovat loistava tapa päästä eroon tarpeettomasta tavarasta ja saada samalla ylimääräistä rahaa. Ota yv/av-kieli rohkeasti haltuun ja ryhdy kauppaamaan.

 

”Oma auto se olla pittää”

Minut tunnetaan hulluna pyöränaisena. Olen polkenut töihin ja kouluun kesät talvet asuinpaikkakunnasta riippumatta. En pidä autoista, enkä juuri joukkoliikenteestäkään. Rakastan pyörän tuomaa vapautta. Minulle autosta luopuminen ei siis ollut vaikeaa.

Mikolla sen sijaan oli ollut auto koko aikuisikänsä. Kun Mikko muutti Helsinkiin, autosta tuli todellinen riesa. Sille ei ollut parkkipaikkaa ja parkkeeraus vei joka kerta ärsyttävän paljon aikaa. Lopulta tajusimme, että emme tarvinneet koko autoa. Kun laskimme yhteen menopelin kustannukset, autosta luopuminen oli helppoa. Mikko alkoi kulkea töihin Vantaalle bussilla ja minä jatkoin hullun pyöränaisen tittelin vahvistamista.

Mikko Huisko ratissa.

Siinäpä ne! Sitten vaan penniä venyttämään ja vyötä kireälle. Jokainen omaan tahtiinsa omien unelmien ja tavoitteiden mukaan.

Tärkeintä on pitää päämäärä kirkkaana mielessä silloinkin, kun tekee mieli tarjota jallut koko seurueelle tai ostaa glittermekko nettikaupasta. Lottovoittoa tai muita ihmeitä ei tarvita, päättäväisyyttä vaan.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen sunnuntai, 27 elokuun, 2017 at 22:50

  Kelpo vinkkejä, kiitos! Mukava ajatus tuo pitkä ja sinnikäs säästöaika.

  Pyörittelen kengännauhabudjetin kuvioita usein, osa-aikatyöläinen kun olen, mutta vakuuttunut siitä, että tuopillisen hinnalla köyhäkin matkustaa – vaikka sitten lähiristeilylle.

  • Reply Huima maanantai, 28 elokuun, 2017 at 02:06

   Mahtava ajatusmalli! Aina ei tosiaan tarvitse sitä kymppitonnien budjettia. Matkata kun voi niin monella tavalla 🙂

 • Reply Riikka / Riikka reissaa sunnuntai, 8 huhtikuun, 2018 at 22:58

  Mahtava kirjoitus säästämisestä. Itse olen juuri aloittanut säästämisen omaa isompaa matkaa varten (Australia, täältä tullaan!) ja exceliin kun kirjaa, mihin sen rahansa on käyttänyt – niin aina ei hymyilytä. Vaan mitä tietoisemmaksi tulee siitä, mihin sen rahansa kuluttaa, niin helpompi sitä on säästää.

  ”Helppohan se on lähteä reissuun, kun on a) rikkaat vanhemmat b) hyvät palkat c) iso perintö tilillä.” < Itse inhoan tätä mentaliteettia, että normi palkkatuloilla ei muka pystyisi lähtemään reissuun ja sillä haluankin läpinäkyvästi paljastaa miten itse omat rahani kulutan. Kun ei oo rikkaita vanhempia, ei oo isoa perintöä eikä tällä hetkellä mitkään suuren suuret tulotkaan. 😀

  • Reply Huima keskiviikko, 11 huhtikuun, 2018 at 07:24

   Excel lähtee muuten käyttöön seuraavaa säästöprojektia varten! Se on välillä rajua luettavaa (varsinkin baariviikonloppujen jälkeen), mutta auttaa aidosti ymmärtämään, mihin rahaa kuluu.

   Mihinpäin Ausseja olet menossa? Suosittelemme isosti Tasmaniaa!

   • Reply Riikka keskiviikko, 25 huhtikuun, 2018 at 20:09

    Se on aika karua luettavaa, kun Excelistä lukee, että mihin ne rahansa on oikeasti käyttänyt ja kadottanut. Vaatii toki itseltä selkärankaa olla aina ottamassa kuitti ja kirjaamassa ylös. Mikä on alkuun varsin ärsyttävää ja uuvuttavaa. Kun siihen tottuu, niin lopputulos on silmiä avaava, koska numerot ei valehtele. 😀

    Suunnitelmissa on lähteä Australiaan viettämään pari vuotta working holiday viisumin turvin ja tarkoitus olisi mahdollisimman laajasti nähdä Ausseja. Tasmania yhtenä Bucket list – kohteena ?

    • Reply Huima torstai, 26 huhtikuun, 2018 at 14:56

     Uskon, että oltais saatu paljon enemmän säästöön, jos oltais menty Excel-tekniikalla. Nyt homma oli aika leväperäistä, ehkä vähän liiankin kanssa! Oijoi Aussit ja working holiday siintävät meilläkin mielessä. Loistava maa ja ihania ihmisiä!

  Leave a Reply