Suomen suurin matkablogiyhteisö
Blogiyhteistyö Varusteet

Nämä varusteet tarvitset mukaan pitkälle reppureissulle

tiistai, 22 elokuun, 2017

Tila rinkassa on erittäin rajattu ja siksi kannattaa tarkkaan miettiä, mitä sinne sulloo – varsinkin, kun kyse on paria viikkoa pidemmästä matkasta.

Meillä kävi mieletön mäihä, kun saimme Partioaitan yhteistyökumppaniksemme. Kokemattoman reissaajan on nimittäin vaikeaa – jopa mahdotonta – tietää, miten varustautua pitkälle reppureissulle.

Partioaitan asiantuntija Khadija Näätänen on aiheen asiantuntija jo työnsä puolesta, mutta hänellä on myös henkilökohtaista kokemusta reppureissaamisesta. Todettakoon, että hänen varustevinkkinsä ovat osoittautuneet jo tässä vaiheessa reissua kultaakin kalliimmiksi.

Kerromme myöhemmin myös käyttökokemuksistamme ja siitä, mitä kaikkea muuta kannamme rinkoissamme. Sellaista pakkausvinkkilistaa joku taisi jo kommenteissa toivoakin ja sellainen on pian tulossa.

Toivottavasti vinkeistä on apua teille muille pidempään reissuun valmistautuville. Myös täydentävät varustevinkit ovat erittäin tervetulleita. Itse olemme huomanneet, että ainakin sveitsiläinen linkkuveitsi olisi ollut hyvä olla messissä. Onneksi niitä saa täältäkin päin muailmaa.

Kilpavarustelu alkakoon!

 

Hyvät kengät

Reissuun ei kannata ottaa mukaan monia kenkiä. Mieluiten kahdet hyvälaatuiset, jotka palvelevat eri tarkoitusta. Kengät ovat yksi reissun tärkeimmistä sijoituksista, sillä ne jalassa tulee todennäköisesti viettämään paljon aikaa. Kun on lähdössä reppureissuun, kannattaa miettiä joka tuotteen kohdalla käyttöastetta ja panostaa tuotteeseen sen mukaisesti.

 1. Remmisandaalit, joilla on hyvä kävellä. Sellaiset, joilla pärjää kivikossakin. Ulkonäöltään ehkä hieman epäromanttiset, mutta monikäyttöisimmät tropiikissa. Voit ostaa esimerkiksi Aasiasta muutamalla eurolla varvassandaalit rantareissuja varten.
 2. Toisen kengän pitäisi olla kosteudenkestävä ja suljettu. Paras on lenkkarimainen kenkä hieman paksummalla pohjalla ja Gore-Tex -pinnalla. Nykyisin löytyy vaelluskengän ja lenkkarin yhdistelmiä, jotka sopivat sekä kaupunkikäyttöön että trekkailuun.

Huiman valinta: (klikkaamalla tuotteiden nimiä löydät lisätietoja) Asolo Shiver

 

Päiväreppu

Päivärepun suhteen voi valita joko kevyen tai jämäkän vaihtoehdon. Jos haluaa säästää tilaa rinkassa, kannattaa hommata superkevyt reppu, jonka saa pakattua nyrkin kokoiseksi. Kyseisessä repussa ei voi kantaa kovin painavia lasteja. Jämäkämpi selkään muotoiltu reppu taas kestää isommatkin painot, mutta vie vastaavasti enemmän tilaa.

Huiman valinta: Osprey Ultralight Stuff Pack

 

Matkalakana

Makuupussia järkevämpi vaihtoehto kuumiin olosuhteisiin on matkalakana. Se vie myös huomattavasti vähemmän tilaa rinkasta. Matkalakanalla saa hieman epäilyttäväänkin sänkyyn puhtaan ja hygieenisen makuupaikan. Malleja on kaksi, mummy ja liner, joista jälkimmäinen sopii paremmin pitkään reissuun. Se on suorakaiteen mallinen, eikä kapene jalkatilaa kohden. Partioaitan malleista löytyy myös oma tasku tyynylle. Materiaalina kannattaa suosia ehdottomasti silkkiä, joka tuntuu iholla viileältä ja pehmeältä.

Huiman valinta: Frilufts Silk Blanket Liner

 

Matkatyyny

Uni on kallisarvoinen asia. Siksi hyvään matkatyynyyn kannattaa panostaa. Sen avulla pystyy nukkumaan matkatessa, esimerkiksi yöbussissa. Joskus myös majapaikan tyyny on sen verran huono, että paremmat unet saa matkatyynyllä. Materiaalina fleece on paras valinta, sillä muovi alkaa hikoiluttaa heti.

Huiman valinta: Cocoon Air Core Travel Pillow

 

Hyttysverkko

Hyttysiltä ja muilta ötököiltä suojautuminen on tropiikissa tärkeää sekä terveyden että mukavuuden kannalta. Ei ole ollenkaan sanottua, että jokaisesta majapaikasta löytyy hyttysverkko, joten oma on hyvä olla mukana. On suositeltavaa valita tuplakoko, jotta verkko ylettyy varmasti koko sängyn ympäri.

Huiman valinta: Sea to Summit Nano Mosquito Net Double

 

Matkapyyhe

Useimmat majapaikat tarjoavat vierailleen pyyhkeen, mutta matkaajan kannattaa varautua omallakin. Onpahan sitten pyyhe myös rannalle. Froteepyyhe on huono valinta reppureissaajalle, sillä se vie tilaa ja kuivuu hitaasti. Sen sijaan kannattaa hankkia kätevä matkapyyhe, jonka saa pakattua erittäin pieneen tilaan. Matkapyyhkeen materiaali kuivuu hetkessä, joten reissaaja voi huoletta käydä suihkussa vielä lähtöaamunakin.

Huiman valinta: Frilufts Microfibre Towel L

 

Riippumatto

Riippumatto vie tilaa rinkassa, mutta rannalla tähtitaivaan alla vietetty yö jää taatusti mieleen. Ticket To The Moon -riippumatot valmistetaan samasta kankaasta kuin laskuvarjot, joten materiaali on keveydestään huolimatta erittäin kestävää.

Huiman valinta: Ticket To The Moon Double Hammock

 

Kosteutta kestävät säilytyspussit

Tropiikissa ilma on kosteaa ja sade kastelee hetkessä kaiken läpimäräksi. Siksi esimerkiksi elektroniikkaa on järkevää säilyttää kosteuden kestävässä pussissa. Lisävinkki: pussiin kannattaa laittaa muutamia kosteudensyöjiä, joita saa yleensä pyytämällä esimerkiksi vaatekaupoista.

Huiman valinta: Ortlieb Dry bag 12l

 

Pakkauspussit

Rinkan pakkaaminen on melkoista taidetta. Värikkäät pakkauspussit helpottavat hommaa. Niiden avulla vaatteet saa pakattua tiiviimmin. Värit helpottavat myös vaatteiden löytämistä. Vaatteita voi säilyttää pusseissa myös majapaikassa, jolloin ne pysyvät puhtaina.

Huiman valinta: Pakkauspussit Partioaitta

 

Rahavyö

Rahapussin kantaminen takataskussa ei ole paras ajatus varsinkaan vilkkaissa kaupungeissa. Rahoja on kätevä säilyttää vyössä, jonka olemassaoloa vorot eivät huomaa.

Huiman valinta: Sea To Summit

 

Rakkolaastarit

Jos kengät tuntuvat hankaavan, kannattaa heti kaivaa rakkolaastarit esiin. Rakosta syntyvä haava on ikävä vaiva tropiikissa, sillä se tulehtuu herkästi. Ennaltaehkäisy kannattaa.

Huiman valinta: Compeed rakkolaastarit

 

Ekstravinkki: kalustekoukut

Pienen budjetin huoneissa on yleensä vain vähän säilytystilaa. Mukaan kannattaa ottaa pieniä kalustekoukkuja, joita voi kiinnittää huoneen seiniin. Niihin saa ripustettua vaatteita, pakkauspusseja tai kiinnitettyä hyttysverkon kattoon.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sunna torstai, 24 elokuun, 2017 at 14:48

  Kiitos tästä! Tai no, en tarvi tätä tietoa mitenkään, koska tulin juuri 5 kk reissulta aika samalla varustuksella. Mutta jokainen listaamanne juttu on tarpeellinen ja hyödyllinen ja käyttämänne merkit todella hyviä. Siispä reissuunlähtijät: ottakaa oppia tästä 😀

  • Reply Huima perjantai, 25 elokuun, 2017 at 05:45

   Kivaa kuulla, että varustevalinnat ovat osuneet kohdilleen! Partioaitan valikoimassa olevat tuotteet ovat kaikki laadultaan huippuluokkaa, joten niistä oli helppo valita 🙂

  Leave a Reply