Matkalla Thaimaa

Thaimaan sadekausi + Koh Tao = täydellinen yhdistelmä

torstai, 6 heinäkuun, 2017

Sukellussaarena tunnettu Koh Tao ei kuulunut aluksi Huiman matkasuunnitelmiin. Ajattelimme saaresta reppureissaajamaisen ylimielisesti: liikaa ihmisiä, liikaa hässäkkää, liikaa turismia.

Sadekaudella Taolla odottavat upeat auringonlaskut ja tyhjät paratiisirannat.

Päätös lähteä Taolle syntyi vasta siinä vaiheessa, kun naapurisaari Koh Phangania koskeva juttuideamme meni läpi. ”Pääseehän sieltä onneksi nopeasti pois”, allekirjoittanut totesi lauttamatkalla Chumphonista Taolle.

Ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi, ylläri sinänsä.

Opimme, että paras aika matkata Koh Taolle on Suomen kesä, siis Thaimaan sadekausi. Itärannikolla varsinainen sadekausi alkaa vasta marraskuussa, joten sadetta tulee vain harvakseltaan. Silloinkin, kun sataa, sataa yleensä vain tunnin tai pari.

Hyvästä säästä huolimatta kesäkuukaudet ovat Taolla off seasonia. Se tarkoittaa matkailijalle sitä, että porukkaa on vähemmän ja kaikki on halvempaa. You do the math.

Tukkajumala lauttamatkalla Chumphonista Taolle. Matka kustansi 600 bahtia henkilöltä ja kesti noin kaksi tuntia.

Koh Taolle saapuminen oli pienoinen shokki rauhallisen Prachuapin jälkeen. Mae Haad -laiturin tuntumassa riitti kaupustelijoita ja hännystelijöitä. Sitkeimmät taksintarjoajat eivät meinanneet luovuttaa millään, vaan seurasivat meitä ravintolan sisäänkäynnille asti. Lainasimme ravintolan wifiä ja bookkasimme yösijan Agodasta.

Meille selvisi nopeasti, että ainoa järkevä tapa liikkua Taolla on skootteri. Taksit maksavat budjettimatkaajan mittapuulla hitosti, kun taas skootterin saa päiväksi 250 bahtilla. Olimme kuulleet aiemmin pelotteluita Taon petollisista teistä, mutta kitsaus voitti. Skootteri alle, rinkat kyytiin ja menoksi. Kun ajeli hitaasti ja keskittyen väistelemään kuoppia, ei huruuttelussa ollut minkäänlaista ongelmaa.

Taon vilkkain ranta on Sairee Beach, jota suosittelemme välttämään (jos et ole 19-vuotias humalahakuinen brittiteini). Me majoituimme saaren eteläosassa Chalok Bayssa Sunshine Beach Resort -nimisessä hotellissa. Siisti huone rannan tuntumassa maksoi 17,5 euroa. Harmittelimme myöhemmin, ettemme ottaneet rannalta omaa bungalowia, joka olisi tullut maksamaan suurinpiirtein saman verran.

Majapaikkamme terassilta pystyi kätevästi kyyläämään viskiä kiskoneita hollantilaispoikia. SYNTISET!

Tao tunnetaan upeasta merenalaisesta elämästään ja siihen tutustui myös Huima. Vuokrasimme snorkkelit ja suuntasimme ensimmäisenä Tanote Baylle. Kokemus oli melkoinen erityisesti Mikolle, joka ei ollut aiemmin kokeillut kunnolla snorklaamista. Värikkäitä kaloja pörräsi ympärillä kuin mummoja Tokmannin edessä hetki ennen avaamista.

Kävimme snorklaamassa myös Shark Baylla, jossa voi nähdä aamuhämärässä ja auringonlaskun aikaan mustaevähaita ja valashaita. Emme tehneet havaintoja merten jättiläisistä, ehkä ihan hyvä niin.

Shark Bay John Suwan viewpointilta kuvattuna.

Surullista kyllä, koralli on suurelta osin kuollutta Taon ympärillä. Syitä on kaksi: turismi ja ilmastonmuutos. Suurin katastrofi koettiin vuonna 2010, kun 80 prosenttia Taon korallista kuoli liian lämpimän meriveden takia. Kohtalokkaan vuoden jälkiä yritetään korjata Save Coral Reefs -projektilla, mutta loppujen lopuksi ainoa tapa pelastaa maailman merien korallit on ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Eikä se taida tapahtua ihan heti, mikäli tötteröhuuliset punapäät johtavat vapaata maailmaa.

Ruoka Taolla oli hyvää ja yllättävän halpaa. Sanoisimme, että budjettimatkaajan kannattaa välttää Sairee Beachia ja länkkäriruokaa.

Thai-ruoan ystäville vinkkinä lähellä Chalokia sijaitseva Maruay-ravintola. Kokki Saonui valmisti taivaallisia ruokia samalla, kun hänen miehensä Wan esitteli meille lemmikkiapinaansa.

Wan ja karvakaveri. Päänahka pysyy kuulemma hyvässä kunnossa, kun antaa apinan hoitaa kirppujen etsimisen.

Nyt Tao oli paikallisten mukaan erittäin hiljainen. Silti porukkaa riitti, vaikkakaan ei tungokseksi asti. Suurin osa turisteista oli onneksi tullut saarelle sukeltamaan, ei bilettämään.

Rannoilla oli päiväsaikaan kourallinen ihmisiä, auringonlaskua pääsimme ihailemaan usein kaksin. Teillä ei ollut ruuhkaa, joten skootterointi sujui ilman stressiä. Majoituksen sai halavalla, samoin ruokaa. Vietimme saarella vain kolme päivää, mutta olisimme helposti viihtyneet pidempäänkin.

Thaimaalaiset chicken wingsit – uhka vai mahdollisuus?

Huima suosittelee Koh Taoa sadekaudella, jolloin saaresta pystyy aidosti nauttimaan.

Emme menisi Koh Taolle sesongin aikaan. Uskomme, että silloin Taon leppoisuus ja kauneus hukkuvat turismitulvan alle.

 

Koh Taon valitut palat

Snorklaa: Tanote Bay

Ui: Koh Nang Yan (saarirykelmä Taon kyljessä)

Ihastele auringonnousua: John Suwan viewpoint

Ihastele auringonlaskua: Freedom Beach, jossa erittäin mukava reggaebaari

Syö: Maruay Thaifood

Yövy: Bungalow saaren etelä- tai itärannikolta, vältä Saireen Beachin aluetta

Koh Tao is like a coconut shake – enjoy it before its too late.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply