Matkalla Thaimaa Yleinen

Prachuap Khiri Khan – pala kauneinta Thaimaata

sunnuntai, 25 kesäkuun, 2017

Minne mennä Thaimaassa, jos haluaa paratiisirannalle, mutta ei keskelle turistirysää? Jopa nähdä palasen aitoa thaimaalaista elämänmenoa? Samaa pähkäilimme me.

Päädyin kysymään asiaa eräässä Facebook-ryhmässä ja sain kuulla sitä kautta ensimmäistä kertaa Prachuap Khiri Khan -nimisestä pikkukaupungista ja upeasta Ao Manaon rannasta Thaimaan itärannikolla. Pikaisen googlettelun jälkeen päädyimme varaamaan bussiliput Bangkokista Prachuapiin.

Mikäpäs ilmastoidussa bussissa reissatessa. Kyyti kustansi vain 200 bahtia kankkuparilta.

Bussimatka Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta Prachuapiin kesti vain leppoisat neljä tuntia. Bussi jätti meidät rinkkoinemme valtatien viereen, josta matkaa keskustaan oli vielä nelisen kilometriä. Tien vieressä tepasteli kaksi kukkoa ja hieman kauempana kaksi miestä nojailemassa skoottereihinsa.

Miehet väläyttivät harvahampaiset hymynsä ja näyttivät peukkua, kun kysyimme taksikyytiä keskustaan. Ei ongelmaa! Rinkat kuskien jalkojen väliin, turistit skootterien takaloosterille ja kaasuhanat kaakkoon. Se ei pääse perille, joka pelkää.

Yövyimme ensimmäiset kolme yötä Prachuap Beach Hotel -nimisessä pytingissä. Kyseinen hotelli sijaitsee nimen mukaisesti rannassa ja tarjoaa upeat näköalat huoneista. Katselimme lumoutuneena, kun aurinko laski karstivuorten taakse ja kalastajat lähtivät lipumaan puuveneillään kohti ulappaa.

Prachuapin rannan auringonlaskut olivat maagisia. Kyseisellä rantsulla ei uida, vaan se on pyhitetty kalastajien käyttöön.

Prachuapiin tutustuminen kannattaa aloittaa rantabulevardilta, josta löytyy useita huikean hyviä ja hämmentävän edullisia ravintoloita. Sanomattakin lienee selvää, että listalta kannattaa valita merenantimia. Ne ovat niin tuoreita, että pärskivät melkein vielä lautasellakin.

Huima rakastui erityisesti Top Deck -nimiseen ravintolaan, jonka katkaravut punaisessa kookoscurryssa -annos (n. 3 euroa) oli tajunnanräjäyttävä. Tosin huonoa ruokaa emme saaneet yhdestäkään ravintolasta Prachuapissa. Kyseisenä viikonloppuna kaupungissa juhlittiin oikein urakalla. Koulun alkamisen kunniaksi rantabulevardin toinen pääty oli katettu markkinamenoja ja festareita varten. Aijai sitä ruoan määrää. Käsistä lähti ja pahasti.

Prachuapissa ruoka on helkkarin halapaa ja järjettömän hyvää. Need I say more?

Bulevardin jälkeen kannattaa suunnata yhtä katua ylemmäs. Thurd Rattatam Alley on ehkä Prachuapin tunnelmallisin. Katua reunustavat yli 100-vuotiaat pastellinsävyiset puutalot, joista löytyy muutamia ihania kahviloita ja yksi vintage-vaatekauppakin. Kadun varrella on myös aamutori, josta voi ostaa esimerkiksi tuoreita hedelmiä.

Pracuapin keskusta on sen verran pieni, että siellä liikkuu helposti jalan. Kaupungissa pörrää myös hauskoja sivuvaunulla varustettuja tuktukeja, mutta pidemmälle halajavan on kätevintä on vuokrata pyörä tai skootteri. Me päädyimme pyöriin, jotka saimme ilmaiseksi käyttöömme seuraavan majapaikkamme ihanalta isännältä.

Skootterit sievässä rivissä yli 100-vuotiaan puutalon edustalla.

Ja jonkinlaista menopeliä Prachuapissa tarvitsee, sillä reissu Ao Manaon paratiisirannalle on must.

Ao Manao sijaitsee muutaman kilometrin päässä Prachuapista. Ranta ja sitä ympäröivä alue on Thaimaan ilmavoimien omistuksessa, mutta sinne pääsevät kaikki turrikatkin päiväsaikaan (klo 6-18). Turistin tulee kirjautua tarkistuspisteellä sisään (muista ottaa ylös passinnumerosi) ja lähtiessä ulos. Ao Manaossa on vain yksi hotelli, sekin ilmavoimien omistama. Sen lisäksi alueelta löytyy muutamia ravintoloita ja kahviloita.

Hevosenkengänmuotoinen hiekkaranta rajautuu vehreisiin karstivuoriin. Hiekkapohja jatkuu pitkälle, eikä rannassa ole koralleja. Ao Manao, suomeksi limettilahti, on niin suojaisa, että vesi on helteisenä päivänä lähes kuumaa. Huima testasi rannan ravintolan ja yllättyi erittäin positiivisesti. Shrimp with pineapple -annos oli erittäin edullinen ja sou delissös.

Haaveissa tyhjä paratiisiranta? Ao Manaon rantaviivaa saa tepastella rauhassa.

Parasta rantsussa on se, että siellä saa olla varsin rauhassa – varsinkin arkipäivinä ja low seasonilla. Viikonloppuisin paikalliset tulevat nauttimaan rantaelämästä ja talvikuukausina hiekalla törmää taatusti muihin farangeihin. Väitän kuitenkin, että kiireisimmilläänkin Ao Manaon meininki on kaukana Pattayasta ja Phuketista.

Alunperin meidän piti viettää vain Prachuapissa kolme yötä, mutta jo ensimmäisen päivän jälkeen päätimme jäädä pidemmäksi aikaa. Vietimme Prachuapissa siis yhteensä viikon ja ihastuimme tunnelmalliseen kaupunkiin ja sen leppoisaan elämänmenoon. Itse asiassa pidimme Prachupista niin paljon, että oli aidosti vaikeaa lähteä. Se kertoo jo aika paljon.

Huiman arvio Prachuapista: kelepoo köllötellä ja öllötellä.

VAROITUS! Paikallisten hymy ja leppoisa elämänasenne saattavat tarttua reissaajaan jo viikossa.

Prachuapin parhaat palat

 1. Kävele rantabulevardilla ja käy syömässä hyvin. Huiman suositus: Top Deck ja sen seafoodit.
 2. Nauti kahvi yli 100-vuotiaassa puutalossa. Huiman suositus: Hachi Coffee and & Bike Shop.
 3. Vuokraa pyörä tai skootteri ja tee päiväretki Ao Manaon paratiisirannalle.
 4. Pyöräile läheiselle vuorelle ja Wat Ao Noi -temppelille. Vuorelta löydät mystisen luolan, jossa makaa kaksi valtavaa Buddha-patsasta.
 5. Majoitu edullisesti ja mukavasti. Huiman suositus: Milano Guesthouse (tilava yksityishuone ilmastoinnilla 450 bahtia).

Loppuun klassisesti kissanpentukuva. Hän on Manu, Milano Guesthousen päällikkö.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Piia sunnuntai, 25 kesäkuun, 2017 at 15:15

  Kiitos ihanasta matkavinkistä!
  Tuo on sarjassamme ”mansikkapaikkoja maailmalla”, jonne mieli palaa yhä uudestaan ja uudestaan. Silloin on todella upeaa, että paikkaa voi muistella hyvän matkakumppanin kanssa, sillä tämä kumppani voi parhaiten jakaa nämä rakkaat muistot.
  Loistavaa matkan jatkoa Teille ja paljon mansikkapaikkoja!

  • Reply Huima tiistai, 27 kesäkuun, 2017 at 11:44

   Oi, mansikkapaikka kuvaa Prachuapia ihanasti! Siellä kyllä sydän ja mieli lepäävät <3

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA sunnuntai, 25 kesäkuun, 2017 at 19:33

  Tosi moni on suositellu kyseistä kaupunkia mulle ja en oo vieläkään saanut aikaiseksi mentyä tuonne. Loppuvuodesta oli mahdollisuus, mutta päädyinkin valitsemaan Koh Koodin ihanan saaren Kampotsan tuntumasta. Seuraavaksi kyllä tuonne, onhan tuolla kaunista!

  • Reply Huima tiistai, 27 kesäkuun, 2017 at 11:45

   Kannattaa kyllä, ihan superihana paikka 🙂

  Leave a Reply