Suomen suurin matkablogiyhteisö
Terveys Turvallisuus Vakuutus Yleinen

Näin hankit matkavakuutuksen pitkälle matkalle

maanantai, 19 kesäkuun, 2017

Postauksen lopusta löydät pikaohjeet matkavakuutuksen hankkimiseen.

Makaat vertavuotavana vietnamilaisen sairaalan lattialla. Kukaan ei auta. Hoitaja käy kysymässä kerran matkavakuutuksestasi, tuhahtaa ja käskee lähteä muualle. Vuodat kuiviin katsellen lääkäreiden ohi kiitäviä nilkkoja ja miettien, miksi käytit matkavakuutukseen tarkoitetut rahat kesämekkoihin ja kaljaan.

Kyseinen kauhutarina voisi hyvin olla totta. Reissussa apua ei välttämättä saa, jos matkavakuutus ei ole kunnossa tai jos tiskiin ei ole latoa tuhansia dollareita riihikuivaa. Siis vaikka tekisi kuolemaa sairaalan lattialla.

Kattavan matkavakuutuksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa.

Päädyin sairaalan reissun kolmantena päivänä. Tuplapeukut matkavakuutukselle, jonka ansiosta minun ei tarvinnut edes kaivaa lompakkoani esille sairaalassa.

Matkavakuutus oli reissumme kallein yksittäinen ostos. Otimme vakuutuksen Fennialta hieman yli vuodeksi ja yhteenlasketuksi hinnaksi molempien vakuutukselle tuli hieman yli 2 000 euroa. Vakuutus kattaa myös työnteon ja lähes kaikki urheilulajit sekä korvaa matkatavarat 10 000 euroon asti.

Monen korvaan parin tonnin lasku voi kuulostaa käsittämättömältä. Voimme vakuuttaa, että maksoimme summan nikottelematta. Nyt voimme reissata tietäen, että avunsaanti ei jää missään tilanteessa kiinni vakuutuksesta. Sairaanhoito on monissa maissa erittäin kallista puuhaa: yksi yö länsimaisen tasoisessa yksityissairaalassa voi maksaa tuhansia dollareita.

Vakuutuksen hankkiminen oli yllättävän monimutkaista. Yhtiöitä on monia ja niiden kilpailuttaminen vie aikaa. Lisäksi pakkaa sekoittavat muun muassa luottokorttiyhtiöt, jotka tarjoavat vakuutuksia heidän korteillaan ostetuille matkoille. Vähemmästäkin menee pää sekaisin.

Päätimme avata hieman vakuutuksenvalintaprosessia, jotta se helpottaisi teidän muiden reissuun lähtevien urakkaa. Hankimme faktoja varten todellisen asiantuntijan: Fennian tuotepäällikkö Merja Fägerströmillä on 20 vuoden kokemus henkilövakuutuksista.

Kyseessä ei ole yhteistyö Fennian kanssa, vaan täysin objektiivinen kokemuksemme matkavakuutuksen hankkimisesta. Toivottavasti tästä on jeesiä teille, jotka olette hukkumassa vakuutusviidakkoon.

Mitä pitää ottaa huomioon matkavakuutusta valitessaan?

− Tavallinen jatkuva matkavakuutus on yleensä voimassa vain 90 vuorokautta ja sen jälkeen vakuutuksesta pitää maksaa päivähinta. Siitä tulee usein kallis paukku, Merja sanoo.

Saman huomasimme me tarjouksia kysyessämme. Valitsimme Fennian siksi, koska heidän valikoimastaan löytyi pidempiä vakuutuksia, jotka olivat hinnaltaan huomattavasti edullisempia kuin monien muiden yhtiöiden vaihtoehdot.

− Vakuutusta ottaessa pitää tietää matkan pituuden lisäksi se, mitä reissussa aikoo tehdä. Jos opiskelee tai tekee päivänkin töitä, pelkkä lomavakuutus ei riitä. Se ei korvaa, jos työhön tai opiskeluun liittyvällä matkalla tapahtuu jotakin.

Merja suosittelee pitkälle matkalle myös urheilulaajennusta.

− Tavallinen matkavakuutus kattaa urheilun todella rajatusti. Meidän vakuutuksissamme sallitaan kerran lajikokeilu, mutta sen jälkeen pitää olla urheilulaajennus. Voit siis käydä kokeilemassa esimerkiksi sukeltamista kerran normaalin matkavakuutuksen piikkiin, mutta siitä eteenpäin olet omillasi. Se on melkoinen riski.

Pitkälle reissulle lähtiessä ei voi tietää, mihin päänsä pistää. Siksi kannattaa varautua kaikkeen – varsinkin vakuutusta hankkiessa.

Mitä vakuutuksen ehdoista pitäisi osata katsoa? Miten huomata ehtojen porsaanreiät?

− Yksi tärkeä juttu on katsoa, miten vakuutus suhtautuu olemassa oleviin sairauksiin. Esimerkiksi meillä korvataan vanhoihin sairauksiin liittyvä ensiapuluontoinen hoito enintään viikon ajalta.

− Kannattaa siis hoitaa terveys kuntoon ennen reissun lähtöä. Eikä missään nimessä lähteä, jos on juuri sairastunut vakavammin.

Merja kehottaa lukemaan ehdot tarkasti läpi. Kannattaa tarkistaa ainakin, mikä on vakuutuksen omavastuuosuus ja kuinka pitkän ja kalliin hoidon se korvaa.

− Fenniassa hoidon hinnalla ei ole ylärajaa ja vakuutus korvaa 90 vuorokauden hoidon sairauden kohdalla ja kolmen vuoden hoidon tapaturman sattuessa. Jos matkalla sairastuu niin, että tarvitsee yli kolmen kuukauden sairaalahoitoa, kannattaa ehdottomasti palata Suomeen.

Merja kehottaa myös tarkistamaan, mikä vakuutuksen omavastuu on, jos aiheuttaa itse omalla toiminnallaan vahinkoa.

− Jos vuokraa esimerkiksi skootterin, kannattaa aina ensimmäisenä käydä vuokraajan kanssa läpi kaikki menopelin vauriot, ettei niistä päästä rokottamaan.

− Jos kuitenkin käy niin, että joutuu maksumieheksi, vastuuvakuutus korvaa muille aiheutuneet vahingot. Meillä omavastuu on 150 euroa, mutta omavastuun osuus vaihtelee yhtiön mukaan. Myös euromääräinen korvausten yläraja kannattaa tarkistaa.

Miten toimia, jos matkatavarat varastetaan?

− Matkavakuutukseen pitää hankkia erillinen matkatavaravakuutus, joka perustuu matkatavaroiden arvioituun euromääräiseen arvoon. Kannattaa aina arvioida tavaroiden arvo hieman yläkanttiin, eikä pihistellä. Jos rinkka varastetaan bungalowista, hankittavaa on melkoisen paljon.

Meidän kohdallamme matkatavaroiden arvo nousi 10 000 euroon, sillä mukana ovat muun muassa kallis kuvauskalusto ja kaksi läppäriä. Tarvitsemme niitä työntekoon, joten jos ne lähtevät vorojen mukaan, meidän on pakko hankkia nopeasti uudet. Kannattaa ottaa huomioon myös se, kuinka paljon esimerkiksi passin ja korttien uusiminen maksaa, jos lompakko häviää.

Miten toimia, kun tarvitsee hoitoa?

− Kannattaa tarkistaa kohdemaan sopimussairaalat jo etukäteen. Jos tilanne ei ole akuutti, kannattaa suunnata niihin, sillä niissä hoito ja sopimus pelaavat.

− Jos tilanne on vakavampi tai sopimussairaalaa ei löydy läheltä, mikä tahansa muukin paikka käy. Hoidon taso kuitenkin vaihtelee paljon esimerkiksi Aasiassa, joten kannattaa selvittää, mitä paikkaa turistit ja ulkomaalaiset käyttävät.

Jos kyse on yksittäisestä lääkärikäynnistä, hoidon voi maksaa ensin itse. Korvaukset saa tilille jälkikäteen parissa päivässä. Isommissa jutuissa Merja neuvoo pyytämään aina apua vakuutusyhtiön SOS-numerosta.

− Sieltä saa paitsi tietoa korvausasioissa, myös neuvontaa hoitoon liittyen. Siellä on lääkäreitä, jotka osaavat arvioida, mitä hoitoa tarvitset. Joskus paikalliset lääkärit voivat tehdä täysin turhia operaatioita raha mielessään.

− Lääkkeet pitää maksaa ensin itse, mutta ne korvataan jälkikäteen.

Matkavakuutuskorttia ja passin kopiota kannattaa kantaa aina mukana. Todistuksen saa ladattua sähköisenä versiona kännykkään. Kaikki tärkeät numerot kannattaa tallentaa valmiiksi puhelimeen.

Reissussa olosuhteet voivat välillä olla hieman haastavat. Silloin helpottaa ajatella, että ainakin vakuutus korvaa, jos jotain sattuu.

Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos matkavakuutus ei ole kunnossa?

− Painajaistilanteesi on täysin mahdollinen. Hoito yksityisklinikoilla voi olla todella kallista ja useimmat paikat vaativat käteismaksun erikseen jokaisesta operaatiosta. Operaatiota ei suoriteta ennen kuin rahat ovat tiskissä. Voi olla, ettei saa ollenkaan hoitoa, vaikka kysymys on hengenvaarallisesta tilanteesta.

− Pahinta on tietysti se, että kuolee. Omaisten täytyy surunsa keskellä järjestää vainajalle kuljetus, mikä on erittäin kallista. Myös ambulanssilennolla Suomeen lennättäminen tulee järjettömän kalliiksi.

Merja muistuttaa, että itseaiheutetuksi katsottu tapaturma menee aina omaan piikkiin.

− Tämä koskee varsinkin nuoria reppureissaajia, jotka sekaantuvat huumeisiin tai muihin päihteisiin ulkomailla. Jos sattuu tapaturma ja mukana on päihteitä, vakuutusyhtiössä mietitään aina, olisiko tapaturma voinut sattua ilman päihteitä. Jos kyseessä on esimerkiksi huumepsykoosi tai alkoholimyrkytys, vakuutus ei korvaa mitään.

Näillä eväillä rohkeasti kohti vakuutusviidakkoa. Tärkein sääntö: ÄLÄ TINGI MATKAVAKUUTUKSESTA. Siinä voi olla kyse elämästä ja kuolemasta. Ota mieluummin varman päälle, jotta sinun ei tarvitse rajoittaa itseäsi ja tekemisiäsi reissussa ainakaan vakuutusehtojen takia.

Matkavakuutuksen ABC

 1. Mieti, kuinka pitkäksi aikaa tarvitset vakuutuksen. Valitse sellainen, joka on taatusti voimassa koko matkan ajan. Aikaa ei voi pidentää jälkikäteen, mutta jos palaat aiemmin, käyttämättä jääneen vakuutusajan hinta palautetaan sinulle.
 2. Aiotko urheilla, tehdä töitä tai opiskella? Pelkkä lomamatkavakuutus ei välttämättä korvaa urheillessa tai työreissussa tapahtuneita haavereita. Lue huolella vakuutuksesi ehdot urheiluun ja työhön liittyen. Myös nämä pitää ottaa ennen reissuun lähtöä, eikä niitä voi lisätä vakuutukseen myöhemmin.
 3. Onko sinulla olemassa olevia sairauksia? On mahdollista, että vakuutus ei korvaa lainkaan niihin liittyvää hoitoa tai korvataan vain akuutti ensiapuna annettu hoito. Hoida siis terveys kuntoon ennen lähtöä ja tarkista, mitä vakuutuksesi sanoo olemassa olevista sairauksista.
 4. Tarkista, mikä on vakuutuksesi omavastuu ja kuinka pitkän ja kalliin hoidon se korvaa. Tarkista myös se, mikä on omavastuusi tilanteessa, jossa sinä aiheutat vahingon jonkun muun omaisuudelle tai terveydelle.
 5. Ota riittävän iso matkatavaravakuutus. Arvioi matkatavaroidesi arvo mieluummin hieman yläkanttiin. Tarkista myös matkatavaravakuutuksen omavastuu.
 6. Tarkista vakuutusyhtiöltä, miten pääset hoitoon. Joudutko maksamaan hoidosta ja lääkkeistä ensin itse vai pääsetkö hoitoon vakuutustodistusta näyttämällä? Mistä sairaaloista saa hyvätasoista ja luotettavaa hoitoa? Mistä numerosta saat apua ja neuvoja?
 7. Pysy kaukana huumeista ja käytä alkoholia harkiten. Jos vahingon katsotaan johtuvan päihteistä eli olevan itseaiheutettu, vakuutus ei korvaa tai korvausta voidaan alentaa.
 8. Noudata normaalia varovaisuutta. Mukaan ei kannata ottaa mitään, mikä on itselle korvaamattoman arvokasta. Pidä huolta matkatavaroistasi ja terveydestäsi ja mieti, missä kannattaa liikkua mihinkin aikaan.

Vältä turhaa hampaiden kiristelyä ja hanki kattava matkavakuutus. Helepottaa kummasti huolia.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Piia maanantai, 19 kesäkuun, 2017 at 22:18

  Kiitos erittäin tärkeästä ja yksityiskohtaisesta postauksesta. Niin totta joka sana.
  Varsinkin trooppisessa ilmastossa jo pienikin ihonirhauma voi saada suuret mittasuhteet. Tai hammassärky voi pilata koko matkan. Tai moskiiton pisto voi uhata henkeä.
  Turvallista matkaa Teille!

  • Reply Huima tiistai, 20 kesäkuun, 2017 at 13:49

   Kiitos Piia 🙂 Matkavakuutuksista (ja niiden porsaanrei’istä) ei puhuta tarpeeksi. Melkoisia kauhutarinoita on saatu kuulla tälläkin reissulla.

  Leave a Reply