Matkalla Terveys Thaimaa Turvallisuus

Thaimaa ja kulkukoirat – miten niiden kanssa tulee toimia

tiistai, 13 kesäkuun, 2017

Kun tulimme eilen takaisin bungalowillemme, saimme kuulla järkyttäviä uutisia. Naapurimökin brasilialaistyttö Brenda oli joutunut sairaalaan.

Hän oli ollut kävelemässä bungalowiltaan rannalle ja kohdannut yhden rannan koirista. Koira oli maannut keskellä polkua, joten Brenda oli rykäissyt pari kertaa herättääkseen sen huomion ja välttääkseen koiran pelästyttämistä. Koira oli vilkaissut Brendaa ja jatkanut uniaan.

Mutta kun Brenda oli ollut ohittamassa koiraa, se oli herännyt ja alkanut käyttäytyä aggressiivisesti. Brenda oli korottanut ääntään, mutta siitä huolimatta koira oli lähestynyt häntä hampaitaan näyttäen. Lopulta tyttö oli panikoinut ja lähtenyt juoksemaan. Hän oli päässyt majapaikkamme ravintolan portaille asti, kompastunut ja kaatunut. Majapaikan omistaja oli nähnyt tapahtuneen ja huutanut koiralle, joka oli lähtenyt saman tien pakoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brenda oli lyönyt kasvonsa betoniportaisiin. Pinnallisten ruhjeiden lisäksi häneltä oli katkennut kaksi hammasta, mutta onneksi kasvojen luut olivat säilyneet ehjänä.

Koirat makoilevat usein kaupan ovien edessä nauttimassa viileän sisäilman tuulahduksista. Kyseinen rekku ei liity Brendan tapaukseen.

Thaimaa on tulvillaan hylättyjä koiria, soi dogeja. Pelkästään Bangkokissa elää arvioiden mukaan 300 000 katukoiraa.

Useimmat niistä ovat täysin harmittomia tapauksia. Ne kerjäävät ruokaa ja vettä, istuvat vieressä rauhallisesti ja tykkäävät rapsutuksista. Rakastamme molemmat koiria ja haluaisimme helliä ja hemmotella niitä kaikkia.

Tiedostamme kuitenkin sen, että koirissa piilee vaara. Kaikki yksilöt eivät ole ystävällisiä, ja varsinkin koiralaumat saattavat käyttäytyä aggressiivisesti. Mikko sai kokea sen omakohtaisesti ensimmäisellä Aasian reissullaan, kun öisellä rannalla nukkuneet soi dogit alkoivat piirittää häntä. Onneksi kauempana ollut kaveri oli huomannut tilanteen ja onnistunut pelästyttämään koirat tiehensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brendan tapaus sai meidät etsimään tietoa siitä, miten soi dogien kanssa pitäisi käyttäytyä. Etenkin, jos koira käyttäytyy aggressiivisesti. Koiran (tai minkä tahansa muunkin eläimen) purema on vakava juttu, koska siinä piilee rabiesriski. Jos eläin puree sinua, huuhtele haava pullovedellä ja hakeudu välittömästi lääkäriin. Rabies on hoitamattomana tappava tauti. Jos oireet ehtivät alkaa, hoito ei enää auta. Jo sen takia tilanteista olisi hyvä selvitä ilman verenvuodatusta.

Muista kuitenkin, että aggressiivisuus ei ole koiran syy. Monet eläimistä ovat joutuneet kokemaan väkivaltaa ja pelkäävät sen takia ihmisiä. Aggressiivinen käytös voi olla myös merkki vesikauhusta. Joka tapauksessa sinun tulee tehdä kaikkesi, ettet joudu satuttamaan eläintä.

Ohjeita on monenlaisia. Toiset kannustavat itsevarmuuteen ja jopa aggressiivisuuteen koiria kohtaan, mutta itse en usko sen tuovan ratkaisua. Uskon, että tehokkainta on osoittaa koiralle, ettei ole sille uhka.

Mieti, miten kohtelet katukoiria. Tekisitkö samoin tälle pörröiselle pennulle? Katukoirat eivät ansaitse mitään vähempää.

Ohjeet katukoiran kohtaamiseen:

Pysy rauhallisena ja kävele pois.

Jos soi dog haukkuu sinulle, se ilmoittaa, että olet astumassa sen reviirille. Silloin helpointa on yksinkertaisesti valita toinen reitti. Älä missään nimessä lähde juoksemaan, sillä silloin koira saattaa lähteä vaistonomaisesti jahtaamaan sinua ja koittaa pysäyttää sinut puremalla jalkoihin. Älä myöskään käännä koiralle selkääsi.

Älä pelästytä koiraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun koira pelästyy, se saattaa käyttäytyä aggressiivisesti. Älä koskaan mene silittämään nukkuvaa koiraa ja herätä aina koiran huomio ennen kuin menet lähelle sitä.

Osoita koiralle eleillä, että et halua vahingoittaa sitä.

Koira lukee eleitäsi ja päättelee niiden perusteella, oletko uhka sille. Jos koira pelkää sinua, se käyttäytyy aggressiivisesti. Seuraavat eleet ilmaisevat koiralle, ettet halua sille pahaa: haukottelu, huulien nuoleminen, katsekontaktin välttäminen, koirasta katsottuna sivuttain seisominen, se, että annat koiran lähestyä rauhassa ja haistella sinua. Nämä eleet sen sijaan tarkoittavat koiran silmissä uhkaavaa käytöstä: tuijottaminen, huutaminen, käsien heiluttaminen tai nostaminen, koiraa kohti käveleminen tai juokseminen.

Pyydä apua paikallisilta.

Paikalliset osaavat toimia soi dogien kanssa. Heidän kanssaan keskustelemalla ja heitä seuraamalla opit varmasti parhaat kikat. Jos kohtaat aggressiivisen koiran, koita aina pyytää apuun paikallinen. Heidän seurassaan olet taatusti turvassa.

Pysy kaukana koiralaumoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksittäisen koiran kanssa vielä selviää, mutta koiralauma tietää aina pahaa. Lauma tietää, miten potentiaalinen uhkaaja taltutetaan. Koiria ja varsinkin koiralaumoja kannattaa vältellä erityisesti öisin, sillä silloin ne ovat erityisen valppaita puolustamaan reviiriään. Laumat oleskelevat usein esimerkiksi temppelialueilla tai tyhjillä parkkipaikoilla.

Älä luota siihen, että koirat ovat hiljaa. Lauma iskee usein haukkumatta. Muista myös, että häntäänsä heiluttava koira ei ole välttämättä ystävällinen. Hännänheilutus ilmaisee innostusta, mikä voi johtua myös siitä, että koira aikoo purra.

 

Jos mikään muu ei toimi, turvaudu näihin:

Esitä itsevarmaa.

Kävele ryhdikkäänä ja mahdollisimman harteikkaana. Jos mahdollista, levitä vaatteitasi niin, että vaikutat kokoasi isommalta. Pidä ilmeesi vakavana ja äänesi matalana. Tärkeintä on, ettet näytä pelkoasi.

Älä kuitenkaan jää tilanteeseen pitkäksi aikaa. Haukkuminen kerää paikalle lisää koiria ja jäät yhä varmemmin alakynteen isomman lauman edessä.

Teeskentele, että keräät pieniä kiviä.

Surullista kyllä, useimmat katukoirat osaavat yhdistää kivien poimimisen kipuun. Ele saa ne yleensä haukkumaan entistä kiihkeämmin, mutta pitää ne turvallisen välimatkan päässä.

Kanna mukanasi jotakin kättä pidempää.

Jos koira hyökkää, sinun on puolustettava itseäsi. Esimerkiksi sateenvarjo voi olla tähän tarkoitukseen hyvä. Jotkut koira-alueilla asuvat kantavat mukanaan pippurisumutetta. Käytä väkivaltaa kuitenkin vain, jos on aivan pakko.

 

Ja jos tiedätte muita hyviä keinoja toimia katukoirien kanssa, kertokaa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply