Suomen suurin matkablogiyhteisö
Raha ratkaisee

Budjettimatkaajan Thaimaa: 10 säästövinkkiä

keskiviikko, 31 toukokuun, 2017

Isketään ensimmäisenä tiskiin fakta, jota meiltä on kysytty useammin kuin mitään muuta. Kerromme blogissa avoimesti, paljonko tämä koko hemmetin lysti tulee maksamaan.

Rahahan se on aina budjettireissaajan pienessä mielessä.

Emme ole voittaneet lotossa, eikä meillä ole upporikkaita vanhempia. Olemme säästäneet hiljakseen, mistään hirveästi tinkimättä.

Meillä on tällä hetkellä säästöjä piirun verran alle 20 000 euroa. Tuosta summasta maksamme kaiken matkalipuista majoitukseen, ruokaan ja muihin juokseviin kuluihin. Päiväbudjetti on siis noin 27 euroa per perä.

Siinä joutuu jo hieman miettimään, mihin pennosensa laittaa. Olemmekin oppineet vajaan kahden viikon aikana pihistelemään huolella.

Tämä postaus on tehty teitä varten, te ihanat pihtarit ja budjettiniilot. Keräsimme yhteen kymmenen oikeasti toimivaa säästövinkkiä, joiden avulla olemme eläneet alle 20 euron päiväbudjetilla.

 

1. Matkusta sesongin ulkopuolella.

Thaimaan sadekausi sijoittuu Suomen kesäkuukausille. On totta, että sademäärät ovat isoja, mutta todellisuudessa vettä tulee taivaalta yleensä vain muutaman tunnin ajan päivässä. Silloin, kun sataa, sataa hetken ajan kovaa.

Low seasonilla paratiisirannoista saa nauttia ylhäisessä yksinäisyydessään.

Low seasonin edut ovat huomattavia: majoitus on jopa puolet halvempaa, ravintoloiden, baarien ja basaarien hinnat huokeampia, paratiisirannat tyhjiä. Sesongin ulkopuolella pääsee helpommin näkemään, millaista aito thaimaalainen arki on.

Jos siis haluat välttää turistimassoissa vellomisen ja säästää roposiasi, vietä kesäloma Thaikuissa. Et tule katumaan.

 

2. Ota käyttöön Agodan sovellus.

Edullisimmat majapaikat löytyvät kokemuksemme mukaan Agodasta. Kannattaa rekisteröityä sivustolle ja ladata sovellus, jolloin hinnat ovat entistäkin halvempia.

Huomasimme myös, että hinnat yleensä laskevat, kun hotellin varaa Thaimaassa ollessa. Jos siis mahdollista, buukkaa majapaikka Suomesta käsin vain muutamaksi yöksi ja varaa hotelli pidemmälle ajalle vasta perille saavuttuasi.

Varsinkin low seasonilla majoitusta kannattaa käydä kyselemässä myös paikan päältä. Arkena tilaa löytyy taatusti ja hinta voi olla murto-osan sesonkihinnasta.

Säästöä voi tulla myös siitä, jos huoneen hintaan kuuluvat aamupala, juomavesi ja wifi. Jääkaappi on plussaa, koska kylmässä voi säilyttää esimerkiksi jogurtteja ja hedelmiä.

 

3. Opettele tinkimisen jalo taito.

Ruoasta ei yleensä tingitä, mutta kaikesta muusta kyllä. Taksit, tuktukit, vaate- ja krääsäkaupat ovat tinkijän unelma: niissä hinta laskee tinkiessä helposti puoleen ensin ehdotetusta.

Tinkimistä ei kannata pelätä. Vaikka kuskit ja kauppiaat saattavat esittää hetken loukkaantunutta, he eivät oikeasti pahoita mieltään.

Ajattele tinkimistä hauskana pelinä ja pidä pilke silmäkulmassa. Älä koskaan hermostu tai ole töykeä – se ei johda toivottuun lopputulokseen. Jos ette pääse yhteisymmärrykseen hinnasta, voit hyvin myös hylätä tarjouksen ja lähteä etsimään parempaa. Homma ei ole niin vakavaa.

 

4. Suosi katukeittiöitä ja samoja ravintoloita kuin paikalliset.

Thaimaa on kulinaristin paratiisi. Käsittämättömän herkullinen ateria irtoaa ravintolasta 40-60 bahtilla, eli 1,5 eurolla. Katukeittiössä voi päästä vieläkin halvemmalla.

Turistikatujen varsilla olevat ilmastoidut ja länsimaisen näköiset ravintolat ovat luonnollisesti niitä kalleimpia. Meidän linjamme on, että emme maksa ateriasta 150 bahtia enempää. Emmekä ole joutuneet näkemään nälkää.

Katukeittiöiden meininki saattaa näyttää pohjoismaalaiseen hygieniakäsitykseen tottuneen silmään epäilyttävältä, mutta katukokit tietävät, mitä tekevät. Kun menet kojulle, jossa paikalliset ruokailevat, et voi erehtyä.

Kanaa vartaassa hehkuvilla hiilillä grillattuna. Hinta 10 bahtia, eli noin 25 senttiä. Kelepaa!

Vatsallasi saattaa kestää hetken tuttua thai-ruokaan, mutta se rauhoittuu kyllä. Viime Aasian reissullaan Mikko sai yhden ruokamyrkytyksen ja yhden ripulin. Toinen tuli patonkiparatiisi Subwaysta ja toinen Burgerkingistä. Enough said.

Useimmista katukeittiöistä löytyy englanninkielinen menu, mutta suosittelemme, että bongaat herkullisen näköisen annoksen, ja pyydät itsellesi samanlaisen. Et välttämättä tiedä, mitä saat, mutta todennäköisesti yllätyt positiivisesti. Teemme myöhemmin postauksen Thaimaan herkullisimmista katuruoka-annoksista.

Katukeittöt ovat oikea valinta myös herkkusuille. Marketin sipsi- ja karkkihyllyn sijaan kannattaa suunnata banaanipannukakkujen, mango & sticky rice -annoksen, kookosjäätelön ja hedelmäsmoothieiden luokse. Taivaallisen hyvää ja käsittämättömän halpaa.

Lisäsäästövinkkinä, että katukeittiössä ruokaillessa saa yleensä juoda omia juomia. Marketista ostettu vesi tai bisse tulee aina halvemmaksi.

 

5. Älä juo holtittomasti kaljaa.

Alkoholiin saa uppoamaan isoja summia niin koto-Suomessa kuin Thaimaassakin. Yksi olut maksaa ravintolassa enemmän kuin ateria, siis noin 65-80 bahtia. Kaupasta iso Chang-olut irtoaa noin 50 bahtilla. Saakelin kallista, sanoo pihtari!

Halvimmaksi tulisi hylätä viinanpiru kokonaan, mutta what’s the fun in that. Huiman suositus on paikallinen viski. Hong Thong -viski (0,35l) maksaa kaupassa vajaat 140 bahtia. Herkkua se ei ole, mutta yhdistettynä soodaveteen (muista lime tai sitruuna) tai perinteisesti Cokikseen, homma toimii. Samaa tulilientä lipittävät myös paikalliset ukot kokoontuessaan jokailtaisiin maailmanparannuspiireihinsä.

Huima testasi Hong Thongin Bangkokissa. Maku on melko puhutteleva, jopa karski.

Baarissa kannattaa tilata yksittäisen juoman sijaan porukalla jättimäinen beertower tai salaperäinen viina-bucket. Yhteisen ämpärin ympärillä kökkiessä porukkakin pysyy paremmin koossa. Pilli bucketiin ja bileet käyntiin.

 

6. Suosi toreja ja isoja marketteja.

Ravintolassa syöminen on Thaimaassa niin edullista, ettei varsinaisiin kokkaushommiin kannata ryhtyä. Hedelmät ovat superhyviä ja halpoja ja sopivat täydellisesti välipalaksi. Niitä saa valmiiksi kuorittuna ja paloiteltuna katukauppiailta, mutta tuoreimmat hedelmät löytyvät torilta. Osta 7 Elevenistä oma hedelmäveitsi ja napostele tuoreita mangoja aamupalaksi. Kyllä muuten toimii.

Vettä menee kuumuudessa paljon. Puolentoista litran vesipullo maksaa pikkumarketissa 13 bahtia, mutta sixpackin ostamalla homma tulee hieman halvemmaksi. Isompaa markettia (esimerkiksi BigC ja Tesco) emme ole vielä testanneet, mutta oletamme, että sekä vesi että ruoka ovat niissä edullisempia.

 

7. Älä haksahda kusetuksiin.

Kuten aina suosituissa matkakohteissa, myös Thaimaassa turren huijaaminen on oma taiteenlajinsa. Runsaasti tietoa erilaisista huijaustekniikoista löydät Wikitravel-sivustolta.

Kuvan tuktuk-kuski ei liity kusetuksiin. Hän oli oikein mukava setä, mutta kuva oli tunnelmaltaan sopivan synkkä aiheeseen.

Tässä eräs Bangkokissa kohtaamaamme suhteellisen nerokas (ja kuulemma yleinen) kusetus. Nimesimme huolella käsikirjoitetun näytelmän Kohde on suljettu -huijaukseksi.

Ensimmäisessä näytöksessä huijari hengaa lähellä suosittua turistikohdetta, meidän tapauksessamme Grand Palacea. Huijari kertoo nähtävyyden olevan poikkeuksellisesti suljettuna. Voi möks, mikä tuuri!

Mutta ei hätää, sillä huijarilla on paljon ehdotuksia muista näkemisen arvoisista paikoista. Eipä aikaakaan, kun hän kaivaa esille vihkosensa ja alkaa rustata kohteita ylös. Temppelit, marketit ja muut superhienot kohteet ovat harmillisen kaukana toisistaan, mutta huijari neuvoo ystävällisesti ottamaan tuktukin koko nähtävyyskierroksen ajaksi. Hiton halvalla, tietenkin.

Ja kas, samalla hetkellä, kuin jumalan armosta, kadulle kurvaa tuktuk. Jos turisti tarttuu syöttiin ja nousee tuktukin kyytiin, hän köyhtyy huomattavalla rahasummalla. Meidän tapauksessamme tuktuk-kierros floating marketille ja muutamalle läheiselle temppelille olisi tullut maksamaan 1 400 bahtia henkilöltä. Huhheijaa.

 

8. Suosi julkisia.

Varsinkin Bangkokissa julkinen liikenne toimii loistavasti. Keskustan alueella kannattaa napata Chao Phraya -joen varrelta venekyyti, joka kustantaa vain 15 bahtia henkilöltä. Vältät ruuhkat, pääset kätevästi useimpiin turistikohteisiin ja voit ihailla kaupunkia vesiltä käsin. Löydät aikataulut ja reitit osoitteesta www.chaophrayaexpressboat.com. Liput saa ostettua kätevästi veneestä.

Suosittelemme myös Bangkokin busseja, junia ja metroa. Käytimme kaikkia ja kaikki toimivat loistavasti. Erityisen positiivinen yllätys oli ilmastoitu paikallisbussi, jolla matkasimme MBK-centerille. Hinta oli noin kymmenen bahtia pakaraparilta.

Taksilla ja tuktukilla matkustaminen on tietty vaivattominta, mutta myös kalleinta. Muista tinkiä, niin et maksa itseäsi kipeäksi ja sovi hinta AINA ennakkoon.

 9. Suosi ilmaisia nähtävyyksiä.

Thaimaa on pullollaan toinen toistaan upeampia temppeleitä ja muita nähtävyyksiä. Suurin osa niistä on ilmaisia, mutta esimerkiksi Bangkokin Grand Palacesta saa pulittaa 500 bahtia. Grand Palace on toki näkemisen arvoinen, mutta jos rahat ovat tiukilla, kannattaa mieluummin suunnata ilmaisiin kohteisiin.

Huima maksoi pitkin hampain sisäänpääsyn Grand Palaceen. Vaan olihan ne kullitukset nähtävä omin silmin.

10. Valitse ottomaatti ja rahanvaihtopaikka huolella.

Thai-pankit veloittavat nostosta (nostosummasta riippumatta) yleensä 220 bahtia. Huhujen mukaan Citybankin automaatit ovat ilmaisia, mutta emme ole vielä ehtineet testata teoriaa.

Oma pankki veloittaa nostosta yleensä muutaman euron vakiosumman ja tietyn prosenttimäärän nostetusta summasta. Käytämme itse Revolut- ja N26 -nimisiä kansainvälisiä kortteja, joilla saa nostaa tietyn summan ilmaiseksi kuussa. Korteista tulossa lisää tarinaa myöhemmin.

Rahaa vaihtaessa kannattaa aina tsekata kurssi. Yleensä hotellien ja matkatoimistojen yhteydessä sijaitsevat paikat ovat epäedullisimpia. Tarkista valuutan kurssi netistä ja suuntaa pankkikonttoriin.

 

Armon kanssareissaajat ja intohimoiset säästöliekittäjät, jatkakaa listaa. Mitkä olette havainneet parhaiksi tavoiksi säästää Thaimaassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pinja keskiviikko, 31 toukokuun, 2017 at 19:40

  Hienosti ideoitu tuo ensimmäinen kuva (:
  Itselleni tuli mieleen paikallisiin tutustuminen. Heiltä saa usein hyviä vinkkejä asiaan kuin asiaan ja välttyä mm. rahaa vieviltä turistihuijauksilta. Joskus tutulta taksikuskilta voi saada halvemman kyydin tai tuttu paikallinen saattaa kutsua kotiin syömään – mutta en suosittele kenenkään alkavan tutustua paikallisiin vain tällaisten säästöjen toivossa vaan aidosta kiinnostuksesta ja halusta tutustua 🙂

  • Reply Huima torstai, 1 kesäkuun, 2017 at 12:35

   Tuo on kyllä niin totta! Tutustuimme täällä Prachuap Khiri Khanissa pienen guest housen pitäjiin. Olemme saaneet jo kullanarvoisia vinkkejä, ilmaiset polkupyörät ja tietenkin ihanaa seuraa. Ihan uskomattomia tyyppejä nämä paikalliset, ainakin tässä kaupungissa. Ja kiitos kuvakehusta 🙂

 • Reply Victor keskiviikko, 31 toukokuun, 2017 at 23:05

  Cash Advancella pankki konttoreista kiinteä 3% maksu, ei oman (suomi) pankin kuluja, eli halvaksi tulee. Nostin 1500 patia ja menetin vain 30 patia.

  • Reply Huima torstai, 1 kesäkuun, 2017 at 12:33

   Mahtavaa, kiitos vinkistä!

 • Reply Susanna sunnuntai, 18 kesäkuun, 2017 at 10:45

  Kaks kertaa oon Bangkokissa käyny, mut en vieläkään oo rohjennu kokeilla paikallisbusseja. Monesti oon miettiny et haluisin joskus ihan vaan jo kokemuksen vuoks kokeilla niitä, mut ongelmaks on muodostunu se matkan suunnitteleminen. Ihan siis ylipäätään ku ei tiiä bussipysäkkejä, eikä osaa niiden nimiä ees lukee. Oon ihan varma että eksyisin vaan ja hyppisin vääriin busseihin enkä osais jäädä oikeissa paikoissa pois. 😀 Miten ootte lähestyny noita paikallisbusseja? Ihe tähän mennessä oon tosiaan käyttäny aina vaan metroo, skytrainia, takseja ja tuk tukeja. Jotenki noi bussit vaan on jännittäny liikaa.

  • Reply Huima sunnuntai, 9 heinäkuun, 2017 at 08:52

   Kommenttisi on mennyt ihan ohi meiltä, pahoittelut siis myöhäisestä vastauksesta 🙂
   Bussit olivat tosi positiivinen kokemus. Itse kysyttiin Khao San Roadin myyjältä busseista ja hän ohjasi meidät bussipysäkille. Siellä olikin sitten virka-asuinen bussiguru, jolta kysyimme oikeaa bussia. Hän ohjasi meidät sinne sisälle asti 🙂

 • Reply web site keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 23:34

  Every weekend i used to visit this web site, because i want enjoyment,
  for the reason that this this site conations in fact nice funny information too.

  • Reply Huima tiistai, 26 syyskuun, 2017 at 06:58

   Thanks 🙂

  Leave a Reply