Hyppää sisältöön

Pitääkö all inclusive -hotellissa jättää tippiä? Sama kysymys vaivaa monia lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.01.2020
Kun lähdet all inclusive -lomalle, kaikki on maksettu etukäteen. Vai onko?

Juomaraha all inclusive -hotelleissa

Lähes aina lomailijoiden painavin syy valita all inclusive -hotelli on helppous. Reissu on maksettu etukäteen, eikä lomalla tarvitse tiirailla ruokalistojen hintoja. Lapsille on tarjolla välipalaa aina, kun iskee nälkä.

Perillä saatat kuitenkin huomata, että lomasta ei selvitäkään ilman ylimääräisiä kuluja. Esimerkiksi tippikäytännöt saattavat hämmentää ja jopa aiheuttaa stressiä silloin, kun pitäisi päästä rentoutumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus all inclusive -hotellit kertovat suoraan, kuuluuko juomaraha paketin hintaan. Voit kuitenkin olla lähes varma siitä, että henkilökunta saa tippiä vain silloin, kun asiakas ojentaa sen heille käteen.

Hotellin laukunkantajien ja huonesiivoojien kohdalla tavat eivät juuri eroa all inclusive -hotellissa. Molemmille voit jättää itse sopivaksi määrittelemäsi juomarahan. Toiset tippaavat siivoojaa päivittäin, kun taas osa jättää mieluummin loman lopuksi isomman summan.

Kinkkisempi tilanne on esimerkiksi hotellin baareissa tai ravintoloissa. Jos koko all inclusiven idea tuntuu olevan se, että lompakon voi jättää huoneeseen, voi tippien laskeminen tuntua turhauttavalta. Pitääkö allasbaariinkin kuljettaa käteistä?

Euroopassa – esimerkiksi Espanjassa – sijaitsevissa all inclusive -hotelleissa monilla vierailla on tapana jättää tippiä loman viimeisenä päivänä. Viikon tai kahden lomalla henkilökunta tulee tutuksi, ja heitä halutaan usein muistaa juomarahalla. Kaikki eivät kuitenkaan jätä juomarahaa ollenkaan.

Tippi voidaan osoittaa koko tiimille tai tietylle henkilölle. Monissa hotelleissa on tosin olemassa käytäntö, jonka mukaan tipit jaetaan esimerkiksi ravintolan tai baarin henkilökunnan kesken huolimatta siitä, kuka ne on ottanut vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Summa voi olla mitä tahansa seurueesta, budjetista, hotellista ja loman tyypistä riippuen. Viikon lomalla esimerkiksi ravintolahenkilökunnalle jätetyn tipin yleisin hintahaitari on Euroopassa noin 20–100 euroa.

Juomarahoissa on isot alueelliset erot

Karibian kohteissa kuten Meksikossa ja Dominikaanisessa tasavallassa lomailee paljon amerikkalaisia turisteja. Tämä näkyy myös tippaamisessa, sillä amerikkalaiset ovat tottuneet jättämään juomarahaa. Myös henkilökunta on saattanut alkaa pitää tapaa itsestäänselvyytenä.

Suomalaiselle saattaa nousta tuskanhiki amerikkalaisten asiointia tarkkaillessa. Setelit lentelevät jokaisesta kanssakäymisestä henkilökunnan kanssa. Voit kuitenkin hyvin tipata itsellesi luontaisella tavalla, eikä rahaa tarvitse aina kuljettaa mukana.

ShutterstockTippi all inclusive -hotellissa
Hotellin allasalueella voi mainiosti viettää päivää ilman käteistä. Halutessasi voit tipata henkilökuntaa loman päätteeksi.

Yhdysvalloissa on jonkin verran all inclusive -hotelleja, joissa juomarahan jättäminen kuuluu asiaan samalla tavalla kuin kaikissa amerikkalaisissa ravintoloissa ja palveluissa. Tipit saatetaan tosin maksaa yhtenä summana loman päätteeksi, sillä tavallista 15–25 prosentin sääntöä on hankalampi soveltaa all inclusive -hotellissa. Verkosta saattaa löytyä suosituksia tiettyihin hotelleihin kuten esimerkiksi Disney-resorteihin.

Egyptin lomakohteissa on paljon all inclusive -hotelleja. Juomaraha kuuluu yleensä asiaan jo henkilökunnan matalien palkkojen takia – hyvästä palvelusta on mukava palkita joko loman aikana tai sen päätteeksi.

Jos lomakohteen juomarahakäytäntö vaivaa mieltä, voi asiasta aina kysyä suoraan esimerkiksi matkaoppaalta tai vastaanottovirkailijalta. Isot ketjut saattavat jopa tiedottaa asiasta hotellin verkkosivuilla.

Esimerkiksi Karibialla toimiva Sandals-ketju on kieltänyt tippaamisen kokonaan. Ketjun hotelleissa kirjaimellisesti kaikki kuuluu asiakkaan maksamaan pakettihintaan – myös juomaraha. Tarkoituksena on tarjota loma, jolla raha-asioita ei tarvitse miettiä lainkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmissa all inclusive -hotelleissa voi soveltaa samaa nyrkkisääntöä kuin lomalla muutenkin. Huonosta palvelusta ei tarvitse jättää erikseen tippiä.

Lue myös: Tiesitkö, miten all inclusive -hotellit syntyivät? Alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gran Canaria

Gran Canarian hotellivinkit – 20 suositusta erilaisille matkailijoille

Hotelli Alma, Seinäjoki

Tiesitkö, että näin erikoinen hotelli löytyy Suomesta? Yövy kiehtovassa 18-metrisessä vesitornissa

All inclusive

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Kuinka olla parempi hotellivieras?

Viisi tapaa, jotka tekevät sinusta huonon hotellivieraan – et ehkä edes huomaa mokanneesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja