hero taustakuva

Hotellissa on helppo mokata huomaamatta – 10 asiaa, jotka huonesiivoojat haluaisivat sinun tietävän

Shutterstock artikkelin kuva
Hotellit
Mitä hotellisiivoojat haluaisivat sanoa matkailijoille?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 03.06.2019
facebook   whatsapp

1. Sulje televisio, kun lähdet huoneesta

Hotellisiivoojat kehottavat vieraita sulkemaan television, kun he poistuvat huoneesta tai kirjautuvat ulos. Television äänen läpi henkilökunnan on vaikea arvioida, onko huoneessa joku paikalla. Sama koskee ”älä häiritse” -kylttiä – älä jätä sitä paikoilleen, jos olet kirjautumassa ulos hotellista.

2. Älä värjää hiuksiasi kylpyhuoneessa

Saitko idean hiusten värjäämisestä hotellissa? Mieti vielä toisen kerran ja säästä värjäyspuuhat kotiin. Pahimmillaan hotellin kylpyammeen tai käsienpesualtaan puhdistaminen hiusväristä on siivoojille kova urakka.

3. Siivoojat ilahtuvat lahjoista

Australialaisessa lomakeskuksessa työskennellyt huonesiivooja vinkkaa, että henkilökunta ilahtuu huoneeseen jätetyistä pienistä yllätyksistä. Esimerkiksi kylmät juomat ja jäätelöt avaamattomissa pakkauksissa piristävät työvuoroa.

Lue myös: Pitääkö hotellisiivoojalle jättää tippiä?

4. Älä petaa sänkyä, kun lähdet hotellista

Moni hotellivieras saattaa kuvitella jättävänsä huoneen siistiin kuntoon petaamalla lähtiessään sängyn. Tosi asiassa tämä hankaloittaa siivoojien työtä: lakanat on joka tapauksessa vaihdettava ennen seuraavan asiakkaan saapumista.

5. Kerää lakanat ja pyyhkeet yhteen

Jos haluat tehdä siivoojien työn helpommaksi, voit pinota kaikki petivaatteet ja pyyhkeet kasoihin. Näin henkilökunta säästää hieman aikaa ja löytää pyykit valmiiksi lajiteltuna. Kukaan ei kuitenkaan odota vieraan tekevän tätä.

ShutterstockHuonesiivoojien vinkit matkailijoille
Sänkyä ei kannata pedata hotellista lähdettäessä.

6. Pyydä rohkeasti lisää roskapusseja

Hotellisiivoojat kehottavat matkailijoita pyytämään reippaasti lisää roska- tai pyykkipusseja, jos he niitä tarvitsevat. Henkilökunnalle on helpompaa toimittaa huoneeseen lisää pusseja, kuin yrittää luovia levinneiden roskakasojen ja pyykkivuorten yli.

7. Kerää roskat yhteen paikkaan

Siivous on hotellissa henkilökunnan vastuulla, mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö vieraat voisi korjata omia jälkiään. Kerää kaikki roskat yhteen paikkaan, jotta siivoojat eivät joudu etsimään niitä pitkin huonetta.

8. Hävitä neulat asianmukaisesti

Esimerkiksi diabeetikkojen käyttämät insuliinineulat ja muut lääkesyistä käytetyt neulat tulee hävittää asianmukaisesti. Älä ikinä heitä niitä roskakoriin ilman suojaa.

9. Hyödynnä ”älä häiritse” -kylttiä

Jos et halua kenenkään tulevan huoneeseesi, laita oveen ”älä häiritse” -kyltti. Hampton Inn -ketjun siivooja kertoo joutuvansa usein kiukkuisten asiakkaiden hampaisiin, kun nämä eivät halua huonesiivousta, mutta ovat unohtaneet kertoa siitä kyltillä. Muista, että siivoojien on tehtävä työnsä.

10. Kohtele huonesiivoojia kunnioittavasti

Huonesiivoojat kertovat tietävänsä, että hotellivieraille on kiusallista seurata työtä sivusta, jos he sattuvat olla huoneessa. Kiusallista se on myös henkilökunnalle. Yhteistä kieltä ei välttämättä ole, mutta muista aina kohtelias ja kunnioittava käytös.

Lue myös: Älä mokaa viiden tähden hotellissa – asiantuntijan 10 vinkkiä ensikertalaiselle

Lähde: Business Insider
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Tiedättekös mitä, kun menen hotelliin, olen MAKSANUT siitä ilosta. En mene sinne tekemään asioita niinkuin muut haluavat, vaan niinkuin MINÄ haluan.
  Yleiset kohteliaisuussäännöt, toki, mutta jos hotelli kertoo, miten minun pitää siellä elää, niin vaihdan hotellia.


  • Mutta muista jättää se jäätelö huoneen pöydälle, siistijä ilahtuu (huutonaurua).


   • Mielestäni erittäin tervetullutta, että joku keksii vinkata millä tavoin siivoojiakin voitaisiin paremmin huomioida (jopa ilman mitään tippiä tai muita lahjoja). Esim. purkamalla sängyn pyykkimytyksi tai vaikka poistamalla ja sulkemalla roskapussin helposti napattavaksi voi vain muutaman minuutin toiminnalla helpottaa sitä siivoojan arkea, kun varsinkin hotelleissa ja hyttisiivouksissa se on niin niillä minuuteilla laskettua hommaa eikä varmaan epämääräisten eritteiden, biletysjälkien tai muiden tavallisesta olemisesta syntyvien vahinkojen putsaamisen kannalta aina niihin minuutteihin helposti sisällytettävissä… Eikä kai kyse ole siitä, että halutaan viedä vierailijalta se hauskuus lomasta tai kerrotaan, että juuri näin pitäisi toimia, ehkä enemmänkin mahdollisuus osoittaa, että ”hei, olen pistänyt merkille työsi tärkeyden tässä oman olemiseni ohessa”. Mutta voihan sitä toisen ilahduttamista/arvostamista pitää taakkanakin, ei siinä mitään…


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.