hero taustakuva

Näin yövyt ilmaiseksi! Mutta mitä sohvasurffaus oikein on?

artikkelin kuva
Hotellit
Couchsurfing eli sohvasurffaus on taatusti edullinen keino majoittua maailmalla. Parhaimmillaan järjestön kautta voi löytää elinikäisiä ystäviä.
Teksti: Jenna
Päivitetty: 17.04.2015
facebook   whatsapp

Mitä on couchsurfing?

Couchsurfing on internetissä toimiva vieraanvaraisuusjärjestö, jonka toiminta-ajatuksena on tarjota matkailijoille mahdollisuus ilmaiseen majapaikkaan eri puolilla maailmaa. Pääsääntöisesti kortteerin tarjoaminen perustuu vastavuoroisuusperiaatteelle ja matkaan voi lähteä niin yksin kuin perheenkin kanssa.

Liittyminen Couchsurfing-yhteisön riveihin on täysin ilmaista ja helppoa. Rekisteröityneet käyttäjät voivat katsella toistensa profiileita, keskustella ja kertoa omia kokemuksiaan sekä kommentoida tapaamiaan jäseniä.

Sivuston kautta jäsenet voivat ottaa yhteyttä tulevassa lomamaassa asuviin toisiin jäseniin ja kysyä mahdollisuutta saada majoitusta ja apua matkan aikana. Sivustolta voi etsiä myös esimerkiksi kahvitteluseuraa uudessa kohteessa tai osallistujia automatkalle bensakulujen keventämiseksi.

Couchsurfingin jäsenet järjestävät myös kaupunkikohtaisia tapahtumia ja illanistujaisia. Uuteen kaupunkiin muutettaessa samanhenkistä seuraa voi löytyä sohvasurffaajien joukosta.

Ole kuin kotonasi

Counchsurfing ei ole sama asia kuin hotellihuoneen varaus, sillä pedin pehmeyttä tärkeämpää on löytää sopiva isäntä. Yksi sohvasurffauksen kantavista ajatuksista on uusien ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan viihtyminen, joten itselle sopivan isännän tai emännän valitseminen on hyvän loman avain.

Kannattaa pitää mielessä, että isäntäväki luultavasti pyörittää normaalia arkeaan myös vierailun aikana: he käyvät töissä, koulussa ja tekevät muita arjen askareita. Hyvä vieras osaa arvostaa isäntien hänelle uhraamaa aikaa ja vaivaa ja totuttautua heidän päivärytmiinsä.

Isänniltä kannattaa kuitenkin kysellä tietoja matkakohteesta, sillä kukapa tietäisi parhaita käyntikohteita, ravintoloita ja ostospaikkoja paikallista asukkia paremmin?

Muista nämä, kun sohvasurffaat

Kommunikaatio on onnistuneen vierailun perusta: hyvä vieras ottaa etukäteen selvää myös paikallisista tavoista ja kulttuurin vaatimuksista. Pahimmassa tapauksessa huonosti valmistautunut matkailija voi loukata isäntäväkeä puhtaasti tietämättömyyttään.

Vieraan tulee itse huolehtia itsestään ja omista aterioistaan. Isäntäväki saattaa kutsua sohvasurffarin ruokapöytäänsä, mutta heillä ei ole velvollisuutta tehdä sitä. Aterioita, kyytejä tai viihdykettä vastaanottavan vieraan on kohteliasta jollakin tapaa korvata isäntien ystävällisyys.

Sohvasurffaus on mainio tapa majoittua edullisesti

Mukava tapa huomioida isäntäväkeä on esimerkiksi kokata heille illallinen oman maan perinneruoista. Matkalaukussa voi pitää myös pieniä suomalaisia matkamuistoja tai herkkupaloja, joita on helppo tarjota majoittajille. Osallistumista matka- ja ruokakuluihin tai asunnon askareissa auttamista arvostetaan myös varmasti.

Kotiinpaluun jälkeen on tärkeää, että surffaaja laittaa Couchsurfing-sivustolle kommenttia isäntäväestään. Positiivinen palaute on aina tervetullutta, mutta aiheellisen negatiivisen palautteen antaminen on kenties vieläkin tärkeämpää: muut sohvasurffarit tekevät oman isäntävalintansa sivuston tietojen perusteella.

Sohvasurffaus onnistuu myös perheen kera

Sohvasurffausta voi harrastaa myös koko perheen voimin: CS Family tarjoaa isille, äideille ja lapsille mahdollisuuden matkata maailmalla edullisesti. Perhekonseptissa vieraaksi on tervetullut myös jälkikasvu. Monesti perheitä majoittava isäntäväki koostuu itsekin perheestä, jolloin heillä on enemmän tilaa majoittaa isompikin porukka.

Etukäteen on kuitenkin tärkeää kertoa isäntäväelle saapuvan perheen koko, lasten iät, erityistarpeet ja rutiinit, jotta he osaavat varautua tuleviin vieraisiin.

Koko perheen sohvasurffaus on avartava kokemus myös lapsille ja se opettaa avaramielisyyttä ja suvaitsevaisuutta. Ennen matkaa lapsille kannattaa kertoa paikallisista tavoista ja muistuttaa vierailuetiketin tärkeydestä. Lapset on hyvä ottaa mukaan sohvasurffaukseen jo alusta alkaen: kertoa heille mitä couchsurfing on ja antaa heidän olla mukana isäntäväen valintaprosessissa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Erityisesti yksin liikkuvien reissaajien on otettava sohvasurffatessa huomioon turvallisuusseikat. Couchsurfing-yhteisön arvioita lukemalla voi yleensä muodostaa paikkansapitävän mielipiteen sohvapaikkaa tarjoavasta isännästä, mutta yllättäviäkin tilanteita voi tulla vastaan.

Kulttuurista riippuen isäntä saattaa odottaa korvausta tarjoamastaan majapaikasta. Kauhutarinat kertovat miehistä, jotka käyttävät sivustoa treffipalvelun tapaan tarjoten majoitusta naisille tai pyrkien itse näiden sohville.

Etukäteen tuntemattoman majoittajan asunnossa yöpyvän matkailijan kannattaa aina välittää tiedot olinpaikastaan ja isäntäväestään esimerkiksi perheelle, ystäville tai samassa maassa oleville reissukavereille.

www.couchsurfing.org

Kuvat: iStockphoto ja Flickr / faungg

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Olen vähän yli nelikymppinen rauhallinen suomalainemn osaan käyttäytyä olen Euroopassa pyörinyt aika paljon pidemmälle en ole vielä pääsy kun on 6;vuotias poika. olen lähdössä berliiniinnni 7.8-17.8.2017 berliiniiniin. jos löytyisi joku alkeellinen sohva olisin enemmän kuin onnellinen. rakastan tavata uusia ihmisiä ulkomailla. puhelinnumeroni on +368466196632 K-P.lINDSTRÖM


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.