Madeira Airbnb – Plateau House, Porto Moniz

12.2.2019

Reilu kymmenen vuotta sitten perustetun Airbnb:n kautta on varattu jo satoja miljoonia majoituksia. Vihdoin oli myös meidän aikamme kokeilla palvelun toimivuutta ja luotettavuutta käytännössä. Tässä kokemuksiamme ensimmäisestä varauksesta ja majoituksesta Airbnb:llä Madeiralla tammikuussa.

 

 

Airbnb herättää kaikissa matkustajissa tunteita. Netin keskustelupalstoilta ja blogeista on luettavissa monenlaisia kokemuksia – erittäin positiivisia sekä negatiivisia. Palvelun kautta voi vuokrata mitä erikoisempia majoituksia – tarjolla on 400 majakkaa, 1400 venettä, 3000 linnaa sekä 17000 huvilaa. Toisaalla Airbnb:tä syytetään kaupunkien tuhoamisesta, koska ihmiset muuttavat pois ja pitävät asuntoja tyhjillään turistien majoitustarkoituksiin. Erilaisista mielipiteistä huolimatta varmaa on ainakin se, että Airbnb on iso ja tarjoaa jokaiselle jotakin. Globaalisti 191:ssä eri maassa majoituksia tarjotaan yhteensä yli 5 000 000 kohteen verran. Vihdoin oli myös meidän aikamme kokeilla palvelun toimivuutta ja luotettavuutta käytännössä.

Joulukuun alussa saimme vihdoin päätettyä tammikuisen talvilomamme kohteen. Kohdevalinnan jälkeen seuraava mietintään laitettava asia oli tietenkin majoitus. Koska edellisillä lomareissuilla pelkkä ravintolaruoka oli alkanut tökkiä jossain vaiheessa, halusimme valmistaa itse osan safkoista ja ajatukset oli suunnattava huoneistohotelleihin tai vuokrattaviin asuntoihin. Tarkoituksemme oli päästä tutustumaan kunnolla saaren monipuolisuuteen ja näkemään myös sitä ”aitoa Madeiraa”, joten oli luonnollinen vaihtoehto kokeilla Airbnb:tä.

 

Majoituksen varaaminen

Nettisivun käyttäminen sujui varsin helposti. Haku tapahtuu kohteen ja haluttujen päivämäärien kautta ja tarkemmilla spekseillä saa karsittua ei-toivottuja vaihtoehtoja pois. Nopeasti eteen avautuikin pitkä lista hakukriteerimme täyttävistä majoituksista. Iloinen yllätys oli hintataso; hotelleihin verrattuna samalla rahalla tuntui saavan enemmän vastinetta eli lisäarvoa. Karkeasti yleistettynä vaikutti siltä että Airbnb:n kautta Madeiralta saa viidelläkympillä per yö erittäin asiallista majoitusta ja satasella luksusta. Päädyimme valitsemaan kaksi erillistä majoitusta, viikko saaren pohjoisosassa ja viikko aurinkovarmalla etelärannikolla – jälkiviisaana todettakoon että tämä oli loistava päätös, suosittelemme kaikille. Ensimmäisellä kerralla päätimme varata asunnot ns. supermajoittajilta – tämä on palvelussa ansaittava titteli, joka saavutetaan riittävällä kokemuksella sekä positiivilla käyttäjäarvosteluilla.

Varauskalentereiden mukaan molemmat asunnot näyttivät olevan vapaina matkamme ajankohtana. Muutama varmisteleva viesti palvelun kautta majoittajille ja varausta tekemään. Maksun sai valita suoritettavaksi heti tai kahdessa osassa. Valitsimme varmuudeksi kahdessa osassa maksamisen jos jotain yllättävää sattuisikin. Ensimmäinen osa maksettiin heti ja jälkimmäinen puolikas pari viikkoa ennen reissua. Kaikki sujui edelleen hyvin, palvelu vaikutti toimivan lähes yhtä helposti kuin hotellin bookkaaminen ulkomailta.

Viikot vierivät ja loma lähestyi. Molempien majoittajien kanssa olimme vaihtaneet vielä muutamia viestejä sekä täyttäneet esitietolomakkeet saapuvista matkustajista. Olimme myös saaneet tarkemmat ajo-ohjeet ensimmäiseen majapaikkaan sekä sopineet isännän olevan meitä perillä odottamassa. Matkustaessa menolentomme oli lähes aikataulussa, mutta autovuokraamon kanssa säätäessä meni tunnin verran ylimääräistä aikaa. Ilmoitimme ystävälliselle isännälle että myöhästymme sovitusta aikataulusta, mutta tämä ei ollut ongelma.

 

 

Plateau House, Porto Moniz

Saapuminen

Vuokra-autolla kruisailu lentokentältä Porto Monizin lähellä sijaitsevalle Plateau Houselle kestää reilun tunnin. Määränpään lähestyessä tie muuttuu kapeammaksi vuorenrinnettä käärmeen lailla kiipeäväksi serpentiinitieksi. Onneksi saavumme paikalle pimeällä, jolloin olemme autuaan tietämättömiä tien vierellä aukeavasta jyrkästä pudotuksesta. Perille on helppo löytää puhelimen Google Mapsin avulla; talo sijaitsee ihan tien vieressä ja lähimpään naapuriinkin on sen verran matkaa, ettei oikeasta pihasta voi erehtyä. Pihaan kurvattuamme ystävällinen isäntä Ernesto kiirehtii ulos tervehtimään ja kyselemään löytyikö perille helposti vaikka onkin pimeää. Ernesto esittelee nopeasti viidessä minuutissa talon, yleiset mukavuudet, ulkorakennuksen, porealtaan sekä grillin. Isäntä pahoittelee Madeiran paikoitellen sateista ja viileää säätä. Kuultuaan Suomessa tuolloin olleista -20 asteen pakkasista hän ymmärtää tämän tuntuvan meistä lämpimältä. Keittiön suurelle ruokapöydälle on aseteltu vieraita varten pieni eväskori täynnä paikallisia perinneherkkuja. Lyhyen esittelyn jälkeen isäntä poistuu paikalta ja jättää meidät asettumaan taloksi – Suomalaiseen introverttiin makuun Ernesto ei ole edes liian päällekäyvä.

 

 

Asuinrakennuksen tilat ja mukavuudet

Plateau Housessa asiakkaan käytössä on kokonainen pieni omakotitalo ulkorakennuksineen päivineen omalla aidatulla tontilla. Tilavan ja avonaisen olohuoneen sekä keittiön lisäksi talosta löytyy kaksi makuuhuonetta ja kylpyhuone. Asunto on sisutettu paikalliseen tyyliin, mutta sopivan hillitysti, joten se miellyttää eri kulttuurista saapuvan matkustajan silmää. Tunnelmallinen takka olohuoneessa on tarpeen ainakin talviaikaan, sillä talo tuntuu ensimmäiset päivät varsin kylmältä. Kolmen ilmalämpöpumpun puhallettua muutaman päivän lämmintä ilmaa alkaa asunnon lämpötila miellyttämään enemmän kylmästä kärsivää turistia. Kivilattiaa ei tunnu viikon aikana saavan millään lämpimäksi, joten ilman sukkia liikkuminen on hieman tuskaisaa.

Keittiöstä löytyy tiskikonetta lukuun ottamatta kaikki tarpeellinen varustus ja ruuanlaittoa silmällä pitäen tekemisen edellytykset ovat olemassa. Olohuoneen tv on varustettu järeällä kanavapaketilla ja sadoista kanavista löytyy varmasti valikoimaa jokaiseen makuun. Kylpyhuone on melko pieni ja suihkukoppi erityisen ahdas. Suihkunautintoa ei myöskään paranna korkealla vuoristossa oleva heikko vedenpaine. Pakolliset peseytymiset täällä pystyy hyvin suorittamaan, mutta nautinnoksi kokemusta ei voi kuvata. Talon makuuhuoneissa sisustus on erittäin pelkistetty, sänkyjen lisäksi molemmissa huoneissa on yksi yöpöytä sekä tyhjät vaatekaapit.

 

 

Ulkorakennus ja piha-alue

Asuinrakennuksen takaa löytyy erillinen ulkorakennus, jossa on poreamme, pieni oleskelutila sekä pesukone + kuivausrumpu. Täällä spa-osastolla ei ole ollenkaan lämmitystä, joten lämmitettävässä poreammeessa loikoilu tuo mieleen kotisuomesta tutun paljussa oleskelun viileämmällä säällä.

Ulkorakennuksen takaa löytyy vielä suuri puu- tai hiilikäyttöinen grilli. Kesäkaudella täällä on varmasti mukava viettää aikaa grillaillen, mutta talvikauden epävakaissa sääolosuhteissa meiltä jäi tämä tekemättä.

 

 

Yhteenveto asunnosta

Airbnb:ssä oleva kuvaus talosta mukavuuksineen pitää erittäin hyvin paikkansa. Onneksi olimme myös lukeneet aiempien majoittujien palautteita, joissa oli mainittu asunnon viileydestä ja osasimme siihen varautua. Talon sijainti on lähes täysin eristyksessä ympäröivästä maailmasta, läheiseen pienenpieneen kylään on muutaman kilometrin matka, eivätkä tänne varmasti kutsumattomat vieraatkaan vahingossa eksy. Asunnon läheisyydestä alkaa muutama levadareitti ja täältä käsin onnistuu helposti myös täsmähyökkäykset hieman etäämmälläkin sijaitseville luontopoluille. Plateau Housea voimme suositella aktiivisille ihmisille, jotka hakevat lomalleen hieman seikkailuntuntua sekä kokemuksia saaren valloittavan ihanasta pohjoisosasta.

 

 

Horisontti @ instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply