Suomen suurin matkablogiyhteisö

Peruutettu paluulento – uhka vai mahdollisuus?

3.2.2019

Loma lähestyy loppuaan ja pääset matkatavaroinesi lentokentälle. Turvatarkastus läpäisty ja kaiken pitäisi olla kunnossa kotimatkaa varten. Tarkistat miltä portilta koneesi lähtee ja huomaat portin sijaan tekstin CANCELLED. Hetken hyperventiloinnin jälkeen on alettava hoitamaan käytännön asioita ja loman pakollinen jatkuminen saa miettimään – uhka vai mahdollisuus?

 

 

Satunnaiset yllättävät käänteet kuuluvat omatoimilomaan. Meillä oli ollut parin viikon reissulla yllättävän vähän kommelluksia, mitä nyt pientä säätöä autovuokraamon kanssa, epäonnistuneita reittivalintoja, sateiden keskeyttämä patikointi jne. Kotimatka kuitenkin loppui ennen kuin pääsi kunnolla edes alkamaan. Olimme hyvissä ajoin lentokentällä koska vuokra-auton palautus oli sovittu tapahtuvaksi kolme tuntia ennen lentoa. Check-in tehty mobiilisti hyvissä ajoin, turvatarkastus läpäisty ja myöhäinen lounas nautittu – aika siirtyä kohti lähtöporttia, ottaa hyvä asento nojatuolissa ja kirja käteen. Hetken päästä hieman yllättäen tieto portista vaihtuu tietoon lennon peruutuksesta. Nyt on hyvä hetki hieman hyperventiloida.

 

 

Infotaulun mukaan useita lähteviä lentoja on myöhässä ja ainoastaan meidän lentomme on suoraan peruutettu. Madeiran lentokenttä on varsin pieni, eikä porttien läheisyydessä kansainvälisen ilmatilan puolella ole erillistä infotiskiä. Portugalin paikallinen käyttämämme lentoyhtiö ei tiedota peruutuksesta mitään tekstiviestillä, sähköpostilla, nettisivuillaan, kuulutuksilla tai edes savumerkkeinä. Olemme siis autuaan tietämättömiä tulevaisuudesta. Eräällä portilla on parhaillaan käynnissä boarding kyseisen lentoyhtiön toimesta, tämäkin lähtö noin viisi tuntia myöhässä. Portilla tunkeilee ihmisiä, osa enemmän hädissään kuin toiset. Koko lentokenttää tuntuu vaivaavan epätietoisuus ja lentokentän henkilökunta pyörii päämäärättömästi paikasta toiseen kommunikoiden lähinnä keskenään.

Pääsemme henkilökunnan juttusille kysymään mikä on tilanne meidän lennon kanssa sekä voimmeko vielä päästä aikaisempaan koneeseen, jolloin jatkoyhteytemme Lissabonista kotisuomeen vielä onnistuisi suunnitellusti. Vastauksena meitä kehotetaan odottamaan kunhan tilanne selviää. Tälle lennolle emme kuitenkaan enää pääsisi, mutta jonkin ajan kuluttua pitäisi lähteä vielä yksi myöhästynyt kone samaan määränpäähän.

Pitkältä tuntuneen ajan jälkeen boarding seuraavalle lennolle alkaa. Henkilökunta ohjaa epämääräisesti ihmisiä neljään eri jonoon – kastijaon hengessä ensimmäisessä jonossa seisovat priority-asiakkaat, seuraavassa pienempien reppujen kanssa matkustavat, kolmannessa jonossa matkustajat isommilla laukuilla ja viimeisessä lapset, vanhukset, liikuntarajoitteiset sekä raskaana olevat. Aktiivisesti jonoihin ohjatut ihmiset odottavat edelleen, eikä ketään päästetä koneeseen. Henkilökunta palloilee miten sattuu, eikä kuulutuksista tahdo olla mitään iloa. Enimmäkseen satunnaiset kuulutukset hoidetaan portugaliksi, kysymysmerkkejä siis sinkoilee edelleen ilmassa.

Viimein ihmisiä aletaan päästämään portista läpi. Ensin jonot yksi ja neljä, sitten pitkä tauko jota jonot kaksi ja kolme seuraavat ihmeissään. Tauon jälkeen satunnaisia hahmoja jäljelle jääneistä jonoista päästetään läpi, osa käännytetään sivuun vielä odottamaan ja hetken kuluttua toiset heistä ohjataan takaisin jonoon ja portista läpi. Jonojen tyhjennyttyä lähes kokonaan käymme kysymässä onko lennolla tilaa oman peruuntuneemme sijaan. Tilaa voi löytyä, meitä kehotetaan odottamaan.

Edelleen käytämme aikaa tehokkaasti odotellen, samaa tekevät ympärillämme olevat parikymmentä muutakin matkustajaa. Seuraa muutamia kuulutuksia, portille pyydetään saapumaan satunnaisia matkustajia nimellä kutsuen. Hämmästykseksemme osa näistä henkilöistä on juuri niitä jotka aiemmin ohjattiin portilta sivuun odottamaan. Toivo elää edelleen tässä vaiheessa.

Kysymme jälleen tilannetta. Vapaita paikkoja on, mutta niille otetaan henkilöitä jotka matkustavat ilman ruumaan meneviä laukkuja. Laukut ilmeisesti aiheuttavat isomman ongelman kuin ihmisten uudelleenreitittäminen lopulliseen kohteeseen. Ihmiset katoavat ympäriltämme koneeseen. Vieressämme ollut pariskunta tiedustelee olemmeko matkalla Helsinkiin – heillä on sama määränpää ja heille oli kerrottu äsken että uudelleenreititys tapahtuu seuraavan päivän koneeseen ja yö vietetään hotellissa. Meitä on edelleen kehotettu ainoastaan odottamaan.

Muutaman minuutin jälkeen asiat alkavat rullaamaan. Saamme tiedon että meidät siirretään myös vuorokauden myöhäisemmälle lennolle, yö tulee kulumaan hotellissa ja lomalle tuli siis lisäaikaa yksi päivä. Äkkiseltään tuntuu mukavalta ajatukselta yksi ilmainen lisäpäivä lentoyhtiön piikkiin, mutta kun on jo ehtinyt orientoitumaan kotimatkalle niin väkisin meinaa sarvi kasvaa otsaan.

Laukut saatiin takaisin melko pitkän odottelun jälkeen ja meille järjestettiin kyyti muutaman minuutin ajomatkan päässä sijaitsevalle hotellille. Huoneen ja kyytien lisäksi ilmaista on ylläpito – meidän kohdallamme illallinen, aamiainen sekä lounas. Pakkohan tämä oli kääntää voitoksi ja saimme vielä tutustua Santa Cruzin kauniiseen pikkukylään lentokentän kupeessa, ilman tätä kuviota tämä kylä olisi jäänyt näkemättä. Tyylikkään oloinen neljän tähden hotelli on siisteydeltään, palveluiltaan ja sijainniltaan myös moitteeton. Huoneen ilmastointi tuntuu leudolta lehmän hönkäykseltä ja yö menee hikoillessa.

 

 

Matkan pidentyminen ei kuitenkaan ole pelkkää juhlaa. Kotimatkan päivämäärä on yleensä valittu hyvästä syystä ja paluumatkan järjestelyt sekä muut velvollisuudet saattavat olla etukäteen lukittuja. Tämä aiheuttaa helpoimillaan ylimääräistä säätöä vain kuljetusten osalta, pahimmassa tapauksessa lasten/lemmikkien hoitokuviot, omat työjärjestelyt tai muut vastaavat sovitut menot menevät kokonaan uusiksi.

 

 

Meidän osaltamme loppu hyvin, kaikki hyvin. Pääsemme vuorokauden myöhässä kotiin, ylimääräiset kulut saamme pidettyä minimissään ja töihinkin ehditään normaalin aikataulun mukaisesti. Ainoastaan loman jälkeinen elpyminen kotisohvalla ennen töihinlähtöä jää suunniteltua lyhyemmäksi.

Millaisia kokemuksia teillä on lentojen peruuntumisesta? Onko kyseessä uhka vai mahdollisuus?

 

 

Horisontti @ instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply