Madeiran aktiiviloma – Ponta de São Lourenço

29.1.2019

Madeiran itäkärjessä sijaitsevan Sao Lourecon niemen patikoiminen auringonnousun aikaan oli unohtumaton kokemus. Päivän ensimmäiset säteet paljastivat karun luonnon kauneuden tehden aikaisesta aamuherätyksestä sen arvoisen.

 

 

Klo 6:10 herätyskello soi – ei aiheuta toimenpiteitä

Klo 6:20 herätyskello soi – vielä ehtii kääntämään kylkeä

Klo 6:30 herätyskello soi – 50% perheenjäsenistä nousee, valmistelee itsensä ja eväät

Klo 6:45 pirteä mies herättää väsyneen vaimon

Klo 7:15 ajomatka kohti auringonnousua alkaa

 

 

Madeiran matkaa varatessa oli selvää että São Lourençon niemen patikointi aamuvarhaisella on ehdottomasti koettava. Aikainen herätys onnistui perinteisellä kaavalla – pari torkuttamista ja noin puolet perheestä oli jo hereillä. Aamutoimien jälkeen pääsimme matkaan seitsemän jälkeen. Majapaikastamme Funchalin kupeesta ajomatka saaren itäkärkeen kestää puolisen tuntia. Moottoritiellä on jo jonkin verran liikennettä, onneksemme suurin osa kulkee vastakkaiseen suuntaan kohti Funchalia. Matkalla ohitamme lentoaseman ja muutamia sympaattisia pikkukyliä – tässä kohtaa matkaa kylät alkavat yhä enemmän muistuttamaan toisiaan, valkoisia taloja punaisine kattoineen vuorten rinteissä. Moottoritietä pitkin on helppo löytää perille, tässä ajo-ohje: aja suoraan itään kunnes tie loppuu.

Saavumme perille isolle parkkialueelle hieman ennen kello kahdeksaa. Ennen meitä paikalle on ehtinyt kaksi muuta seuruetta, kokeneempi pariskunta sekä joukko nuoria saksalaisia droneineen. Taivas on pilvinen ja sää melko kolea, vettä ei kuitenkaan onneksemme sada. Huppu päähän ja matkaan. Reitti alkaa heti parkkipaikan reunasta ja on helppo löytää. Polun alussa on loivat portaat ensin alamäkeen ja sitten ylämäkeen, leveyttäkin on mukavasti ja tässä mahtuu helposti kulkemaan rinnakkain.

 

  

 

Noin vartin hitaan etenemisen ja valokuvaamisen jälkeen aurinko alkaa nousemaan heijastaen ensisäteensä kauniisti niemen takaa. Pilviverhon takaa kohoava lumoava näky sai meidät vakuuttuneeksi siitä että teimme oikean ratkaisun herättyämme ennen kukonlaulua.

 

 

Hetken kirkastuvaa päivää ihailtuamme jatkamme matkaa kivisiä portaita ylöspäin. Goetzin kirjassa nousua kuvataan lyhyeksi ja jyrkäksi – no jyrkkä se oli, lyhyys tuntuu olevan suhteellinen käsite. Portaiden puolivälin tuntumassa on kiviset penkit, joilla nautimme aamupalan. Majapaikassa tehdyt tuoreet herkkuleivät maistuivat suussasulavilta, juotavat jogurtit sekä raikas pullotettu lähdevesi saavat vaimonkin heräämään ja hetken päästä normaali sosiaalinen kanssakäyminenkin jo onnistuu.

 

 

Ylöspäin kuljettujen rappujen jälkeen painovoima vetää meidät rappuja alaspäin, jonka jälkeen matka jatkuu loivan kallion reunaa polkua pitkin. Polku on helppokulkuista, mutta kivien takia täytyy muistaa katsoa mihin astuu. Onneksemme sateet eivät ole yltäneet tänne saakka tehden polusta mutavelliä, vaan saamme kulkea kuivaa reittiä pitkin. Tällä kertaa täällä olisi pärjännyt lenkkareillakin.

Saavumme risteyskohtaan. Vasemmalle kaartuu pieni näköalaparveke, josta voi ihailla tulivuorenpurkauksen aikaansaamaa upeaa kuviointia kallion seinämässä. Vaakasuorat kivikerrokset ovat kuin lehtitaikinassa, pystysuoraan porautuvat muodot näyttävät siltä kuin voipakettiin olisi isketty pystyyn kuuma veitsi. Luonnon kauneus on uskomatonta.

 

  

 

Lyhyen valokuvaustauon jälkeen jatkamme polkua oikealle. Alkaa pitkähkö loivasti nouseva osuus osittain kivettyä baanaa. Välillä polku kulkee melko lähellä kallion reunaa, näissä kohdissa metalliset aurauskepit kannattelevat ohutta vaijeriköyttä luoden illuusion turvallisuudentunteesta. Säännöllisesti ylitsemme kulkevien lentokoneiden suihkuturbiineiden pauhu saa pään kääntymään ja katseen hakeutumaan taivaalle. Lentokenttä sijaitsee hyvin lähellä niemeä, joten koneet lentävät hyvin matalalla. Saapuessa Madeiralle koneen ikkunoista voikin erottaa Sao Lourencon niemen kauniit muodot.

 

          

 

Päästyämme kukkulan huipulle edessämme avautuu niemen kapein kohta. Toiselle puolella Atlantti pauhaa kauniin turkoosina iskeytyen kallion seinään, toisella puolella seesteinen meri luo melkoisen kontrastin. Kapeimman kohdan yli kuljetaan viehättävää luonnonsiltaa pitkin. Polku on kapemmillaan reilun metrin levyistä, joten harha-askelille ei ole sijaa. Molemmin puolin siltaa on kallionseinämää pitkin erittäin jyrkkä pudotus.

Tämä on se maisema, josta useimmat niemen ikimuistoisen kauniit valokuvat on otettu. Jälkiviisaana voidaan todeta, että tässä kohtaa olisi pitänyt olla auringonnousun aikaan! Eli aamuvirkuille hyviä uutisia, ruuvatkaa herätyskellonne tulille jo ennen kello kuutta (riippuen tietysti missä majapaikkanne sijaitsee) ja houkutelkaa se väsynyt puoliso väkisin mukaan – tämä on sen arvoista.

 

                          

 

Tässä kohtaa useat vaellukset ja edellispäivän pienet kadut Funchalissa alkoivat painaa jaloissa sen verran että päätimme näiden kokemusten jälkeen kääntyä paluumatkalle. Reitti olisi jatkunut vielä niemen kärkeä kohti tehden pienen kierroksen.

Kello oli tässä vaiheessa suunnilleen kymmenen, eli matka lukuisine kuvaustaukoineen ja aamupalahetkineen kesti parisen tuntia. Takaisin tullessa aika lähes puolittui, eli reitin voi taittaa huomattavasti meitä nopeamminkin. Paluumatkaa tähyillessämme näimme etäältä poluilla todella paljon muita patikoijia. Vastaantulijoiden tervehdyksistä ja keskusteluista huomasimme useimpien olevan Briteistä ja Saksasta. Pukeutumista näki laidasta laitaan – osalla oli farkut ja toppatakki, kun taas toiset olivat lähteneet pienissä urheilushortseissa ja topeissaan.

Sao Lourencon niemellä kulkeva reitti on ehdottomasti Madeiran kauneimpia ja ympäröivä luonto poikkeaa levadoista todella paljon. Jos reissullassi aikomuksena on kiertää vain pari reittiä, tämä ja joku sopivan mittainen levada voisi olla optimaalinen kombo. Mikäli haluat nauttia luonnosta omassa rauhassa, ole liikkeellä hyvissä ajoin ennen suuria turistilaumoja. Meidän palatessa autolle oli parkkipaikka ehtinyt täyttymään muista kulkijoista.

 

Ps. Muista ottaa meidän Instagram seurantaan. Sieltä löytyy paljon lisää kuvia, joista osa ei päädy koskaan blogiin.

Horisontti @ instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply