Madeiran aktiiviloma – Levada Ribeiro Frion parveke

26.1.2019

Madeiran lyhyimpiin ja suosituimpiin levadareitteihin kuuluva Ribeiro Frion parveke, tai Balcões kuten reitin virallinen nimi kuuluu, tarjosi kevyen reippailun lisäksi kauniin näköalatasanteen sekä suuren joukon muita turisteja. Tässä meidän kokemuksia koko perheelle sopivasta patikkareitistä.

Edellisessä postauksessa mainittujen haasteiden jälkeen pääsimme Ribeiro Frion alueelle. Levadan alkupiste on erittäin helppo löytää, ohi ajaminen on miltei mahdotonta. Paikan tunnistaa jo hyvissä ajoin alkavista parkkipaikoista, ravintoloista sekä lukuisista muista pysäköidyistä autoista. Reitti onkin erittäin suosittu turistien keskuudessa, jopa siinä määrin että tänne on nähty järkeväksi sijoittaa turisteja varten matkamuistomyymälöitä. Levadalle johtava polku alkaa heti ravintoloiden jälkeen tien vasemmalta puolelta. Se on merkitty opastekyltein Balcões.

Tämä reitti on varsin lyhyt, etäisyys alkupisteeltä näköalaparvekkeelle on vain 1,5 km, joten edestakaiseen matkaan kuluu vajaan tunnin verran. Käveltävä maasto on helppoa, patikointi tapahtuu noin pari metriä leveää polkua pitkin lähes koko matkan. Reitillä ei huimaa edes korkeanpaikan kammoista, sillä kävellessä ei olla kuilun reunalla. Näin tammikuun talvisaikaan polku oli sateiden jälkeen paikoitellen hieman mutainen, joten vaelluskengät olivat oiva valinta. Reitillä tosin näkyi lukuisia muita matkaajia monenkirjavissa varusteissa, parhailla taisi olla tanssikengät jalassa ja kauluspaita päällä. Reitin helppouden takia tämä sopii oivallisesti koko perheelle vauvasta vaariin, kunhan lopun näköalatasanteella joku pitää pienimmistä taaperoista huolen.

      

Muutaman minuutin kävelemisen jälkeen metsän keskellä tuli vastaan pieni kioski/kahvio. Myynnissä näytti olevan tavallisten virvokkeiden lisäksi myös paikallisia tuoreita vihanneksia sekä tietenkin Madeira-viiniä. Kioskin omistajat oletettavasti asuivat samassa rakennuksessa ja muutenkin ihan reitin läheisyydessä vähän alempana vuoristossa oli useita asuinrakennuksia, tämä reitti kulkee siis varsin lähellä vilkasta elämää. Tässä vaiheessa meillä ei vielä kahvihammasta kolottanut, joten jatkoimme matkaa.

Polun varrella tulee muutamia risteyskohtia, joissa selkeät opasteet ohjaavat kohti määränpäätä. Alla olevassa kuvassa rakennuksen kohdalta reitti kääntyy vasemmalle, suoraa eteenpäin vievän polun määränpää jäi meille tuntemattomaksi.

Näköalaparvekkeelle saapuessa huomio kiinnittyy huimien maisemien lisäksi puiseen opastetauluun, johon on merkitty tasanteelta näkyvien vuorien nimet. Vierailumme aikaan taivaalla oli runsaasti pilviä ja osa korkeimmista huipuista peittyi kauniisti pilviverhon taakse. Pilviselläkin taivaalla näky oli erittäin upea ja meren suuntaan näkymä kantoi todella kauas. Etäällä erottui hyvin Porto da Cruzin kylä sekä häivähdys kilometrien mittaisista uimarannoistaan tunnetusta Porto Santon saaresta.

      

Näköalaparvekkeella vietetyn ajan jälkeen paluumatka sujui tulomatkaa ripeämmin, koska valokuvaustaukoja ei enää tarvinnut jäädä pitämään. Reitti on Madeiran suosituin, eikä syyttä – helppokulkuinen lyhyt matka mahdollistaa retken kokemattomammallekin tai kiireiselle patikoijalle. Lähtöpaikalle pääsee helposti bussilla, jos omaa autoa ei ole käytettävissä. Tällä reitillä pääsee hyvin levadojen makuun ja oivaltaa millaista niillä käveleminen on. Lukuisten turistien takia ainoa asia mitä tällä reitillä jää kaipaamaan on oma rauha.

Horisontti @ instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply