Matkan suunnittelun sietämätön ihanuus

29.12.2018

Loma tulossa ja matkalle täytyy päästä mutta et tiedä minne haluat? Meidän parin viikon talviloma on tammikuun lopulla ja reissun suunnittelu oli jälleen varsin bipolaarinen kokemus – maanista etsintää ja lähes depresioon johtavaa valinnan vaikeutta. Lomaa on aina liian vähän ja tutkittavia paikkoja liikaa, joten kompromisseja täytyy tehdä ja edetä seikkailu kerrallaan.

 

 

Tammikuussa se taas on – talviloma nimittäin. Viime kesänä lomailimme vain kolme viikkoa että saamme talvella nauttia parin viikon ansaitusta breikistä töistä ja normaalista arjesta. Parin viikon lomalla täytyy tietysti päästä reissuun ja siinä ehtii jo näkemään ja kokemaan enemmänkin. Insinööriluonne puskee pahasti läpi ja kohteen valintaan sekä taustatyöhön täytyy suhtautua pieteetillä.

Ensimmäiset ajatukset oli lähteä kaukomatkalle. Suunnaksi siis itä, länsi tai etelä – pohjoiseen ei lähdetä, koska muutenkin haluamme talvea pakoon. Idässä houkuttelvia kohteita olivat Thaimaa, Filippiinit, Indonesia sekä Vietnam. Lännessä kiinnosti Karibian saaret sekä etelässä lumoavat Zanzibar sekä Mauritius. Mahtavia paikkoja varmasti kaikki, näistä on hyvä aloittaa taustatyöt.

Koska aikaa on kaksi viikkoa, voi lähtö- ja paluupäivissä joustaa jonkin verran. Kaikki kohteet siis Exceliin omille välilehdilleen ja hintavertailuja tekemään eri matkapäivämäärien välillä. Ensin lennot sekä HEL-määränpää, että VAA-määränpää, tähän lisäksi joku satunnainen neljän tähden hotelli majoituksen hintaa kuvaamaan. Näistä saakin jo kätevästi laskettua kokonaishinnan per yö ja voi värikoodata vaihtoehdot parhaasta huonoimpaan. Sama operaatio täytyy tietysti toistaa muutamana iltana, jotta näkee paljonko hinnat elävät ja tietää tarttua järkevään tilaisuuteen sen koittaessa.

Hintavertailun lisäksi vaimo keräsi kattavat listat jokaisen kohteen plussista ja miinuksista, lähteinä toimivat lukemattomat kohdeoppaat ja matkablogit. Listojen ja taulukoiden avulla saimme kohteista karsittua jo muutamia; syitä olivat lentojen hankaluudet, kustannukset tai joku muu satunnainen seikka.

 

 

Samalla kun kaukokohteita saatiin vetää yli toivomuslistoilta, mukaan lisättiin lähempänä olevia kohteita jotka houkuttelivat erityisesti uskomattoman kauniilla luonnollaan. Tällaisia lisäyksiä olivat Azorit ja Madeira.

Lopulta karsintojen ja alkusarjan jälkeen pudotuspeleihin pääsivät Guadeloupe, Martinique, Azorit ja Madeira. Välierissä puntaroimme kahta Karibian saarta vastakkain ja Euroopan saaria keskenään. Tiukkojen kahinoiden jälkeen finaaliin valikoitui Guadeloupe sekä Madeira.

Yhden maanisen lauantain käytin etsiessäni täydellisiä lentoja Guadeloupelle. Ongelmaksi muodostui löytää sopivaa kompromissiä matka-ajan, koneiden vaihtojen sekä kustannusten kesken. Pariisissa joutuisi väkisin vielä vaihtamaan kenttää päästäkseen jatkamaan matkaa. Menomatkalla tuo varmasti vielä innostuneella lomafiiliksellä sujuisi, mutta paluumatkalla olisi mukava päästä vähän helpommalla.

 

.

 

Lopulta valinta saatiin tehtyä. Guadeloupen rannat ja helle jäävät vielä kokematta ja matka toteutetaan aktiiviloman hengessä Madeiralle. Upeat maisemat sekä erittäin kattavat levadaverkostot veivät jo kuvien ja blogikirjoitusten perusteella sydämen. Erityismaininta Mikan blogille Lähtöportille, josta löytyy erittäin kattavasti tietoa Madeiran patikointimahdollisuuksista.

Majoitusten kohdalla päätimme myös kokeilla meille uutta ratkaisua. Otimme kaksi erilaista majapaikkaa AirBNB:n kautta; ensimmäinen viikko omassa talossa luonnon rauhassa ja toinen viikko huoneistossa rannikolla kaupungin sykkeessä. Ensikokemukset airbnb:stä ovat tässä vaiheessa varsin positiviiset, varaaminen ja yhteydenotto majapaikkojen omistajiin oli helppoa ja selkeää. Kirjoittelemme myöhemmin tarkempia kokemuksia näistä majoituksista.

Nyt olohuoneen pöydällä makaa seitsemän eri opasta Madeiralta. Muutama viikko vielä aikaa perehtyä näihin ja sitten päästään matkaan.

 

Horisontti @ instagram

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply jossu 30.12.2018 at 09:23

  Madeiran maisemat näyttää tosi upeilta. Vaellusmatka sinne olisi unelma.

  • Reply horisontti 30.12.2018 at 09:37

   Odotukset on kyllä erittäin korkealla! Vuoristoreiteillä saa sopivasti vielä haastettua korkean paikan kammoa 😁

 • Reply Piyya 30.12.2018 at 10:27

  Minua naurattaa nuo pieteetillä tehdyt excell taulukot. Tekisin itsekin jos osaisin, mutta itsellä on käytössä mahdollisimman iso vihko ja aukeama näyttääkin muutaman illan ja mahdollisen lopputuloksen jälkeen aikamoiselta matemaattiselta kaaviolta.
  Niin tälläkin hetkellä kun seuraavaa reissua varten on muutama lento ja hotelli / airbnb varattavana. Suunnittelu on vaan ihan parasta !
  Ihanaa matkan odotusta teille !

  • Reply horisontti 30.12.2018 at 11:32

   Kyllä meilläkin näille taulukoille naureskellaan, ei tää niin vakavaa ole 😊 Suunnittelu on melkein yhtä mukavaa kuin itse reissu! Toisinaan on toki kiva lähteä spontaanisti matkaan ilman monimutkaisia kaavioita 😁

 • Reply Hirvonen 15.11.2019 at 13:24

  Meillä on jo reissu varattuna mutta samanlainen työ vertailuvaiheessa tehtiin ja vaihtoehtoina oli myös Filippiinit tai Thaimaa. Itse tykkään aina suunnitella matkan teon tosi valmiiksi! Varsinkin lähtöpäivän niin, että lentokenttäkuljetus on varattu valmiiksi sekä mietitty missä ja miten syödään ennen lentoa ja lennon jälkeen.

 • Leave a Reply