Suomen suurin matkablogiyhteisö

Budapestin joulumarkkinat

4.12.2018

Keski-Euroopan joulumarkkinoilla uppoutuu joulun tunnelmaan. Vielä ei ole liian myöhäistä napata edullista äkkilähtöä päästäkseen itse kokemaan jouluinen karnevaalitunnelma. Tässä katsaus Budapestin joulumarkkinoihin.

Lyhyen ajan sisään tehtyjen useiden rantalomien jälkeen ajatus erilaisesta reissusta joulumarkkinoiden merkeissä alkoi houkutella. Useat Keski-Euroopan kaupungit tarjoavat mahdollisuuden tutustua joulumarkkinoihin, joten kohteen valinta oli hankalaa. Insinöörimäinen lähestymistapa excel-taulukon avulla auttoi tästäkin pinteestä ja päämääräksi valikoitui Budapest. Unkarin pääkaupunkiin saa edullisesti lentoja ja kohteen monipuolinen tarjonta houkuttelee vierailemaan.

Reissumme tukikohtana toimi Carat Boutique Hotel, josta lähdimme suunnistamaan kohti joulutoreja. Markkina-alue on hyvin laajalle levittäytynyt, mutta keskittyy Vörösmartyn aukiolle. Alueelle on varsin helppo löytää joululauluja ja -valaistusta seuraamalla, mekin osuimme paikalle puolivahingossa. Kauempaakin markkinoille tuleminen onnistuu helposti paikallisliikenteen avulla. Seitsemän päivän Travel cardille tuli hintaa noin 15 euroa per henkilö, tällä lipulla suhailee edestakaisin kaikilla julkisilla niin paljon kuin haluaa.

Aukion keskellä oli valtava määrä erilaisia ruokakojuja, jotka tarjoilivat laajan valikoiman purtavaa jokaiseen makuun. Ruuan kyytipojaksi tarjotaan tietysti lämmintä glühweiniä, suomalaisittain hehkuviiniä. Ruoka oli paikalliseen tapaan melko tukevaa syötävää – suolassa ja rasvassa ei täällä säästellä. Eväitä ja juomaa sai jäädä nauttimaan alueen penkeille, joiden viereen oli tuotu lämmittimiä helpottamaan koleaa ilmaa. Eurooppalaiseen tapaan alueella oli myös sallittua kierrellä ympäriinsä viinimuki kädessään – kuuma juoma ja pieni liikunta pitivätkin jäsenet sopivan lämpimänä. Hintataso on suomalaiseen makuun varsin edullinen; annos paikallista herkkua, gulassikeittoa koverretusta leivästä tarjoiltuna maksoi noin kolme euroa. Viinimukin hinta on parin euron luokkaa.

Aukion reunamat olivat täynnä pieniä kojuja, joista oli ostettavissa erilaisia koriste-esineitä, saippuoita, kynttilöitä, tauluja, käsitöitä yms. Meidän mukaamme tarttui tuliaisiksi käsintehtyjä palasaippuoita, näiden hinnat olivat 2-3 euroa kappale. Ostoksia on mukava tehdä erityisesti iltahämärässä – jouluvalojen tunnelmallinen loiste ja paahdettujen kastanjoiden viettelevä tuoksu tempaavat mukaansa joulutunnelmaan.

Toinen suuri joulutori löytyy Pyhän Tapanin kirkon (St. István Bazilika) läheisyydestä vain muutaman minuutin kävelymatkan päästä. Kirkon seinään heijastetaan musiikin säestämänä näyttävä valoshow. Markkinakojujen tarjonta on hyvin samanlaista kuin Vörösmartyn aukiolla.

 

Kokonaisuudessaan joulumarkkinoista jäi positiivinen fiilis. Suosittelemme että jokainen matkailija käy itse kokemassa Budapestin tai jonkun muun Keski-Euroopan kaupungin markkinatunnelmat. Muita Budapestin vinkkejä luvassa myöhemmin.

 

Horisontti @ instagram

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jossus Travelpics 5.12.2018 at 07:12

    Olen sama mieltä, Keski-Euroopan joulumarkkinat pitää kokea ainakin kerran. Kävin pari vuotta sitten Budapestin markkinoilla ja muistan vieläkin miten ihana joulutunnelma siellä oli.

    • Reply horisontti 5.12.2018 at 09:15

      Tuo tunnelma kyllä jää mieleen, ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma! Oletko käynyt muualla joulumarkkinoilla?

    Leave a Reply