Suomen suurin matkablogiyhteisö

Brunei -matkailua kuuluisan sulttaanin maahaan.

Tämä on poikien A-luokan reissun jatko-osa (Nepal) ja myös tämän postauksen takana on ystävämme Henri Heikkinen. Pojilla on tapana reissata yhdessä silloin tällöin ja he ovat käyneet yhdessä Israelissa, Brasiliassa, Myanmarissa, Riiassa, Laosissa, Singaporessa, Portugalissa ja Espanjassa. Seuraavakin reissu taitaa olla jo kalenterissa ja se on vajaan viikon reissu Hong Kongiin, jonka aikana he käyvät ”katsomassa” Macaon kasinoita ja lähtevät seikkailemaan Kiinaan jonnekin tehtaalle.

Brunei

Nepalista pienen tankkausvälilaskun kautta päädyimme Bruneihin, joka lienee tunnetuin sulttaani Hassanal Bolkiah:in uskomattomasta omaisuudesta. Sulttaanilla on kymmenien miljardien omaisuus, palatseja – mukaan lukien maailman suurin asumiskäytössä oleva linna, tuhansien autojen kokoelma, Boeing 747 yksityiskoneena ja muuta mukavaa. 

Ensimmäinen hoksaus Bruneista oli, että siellä on kaikki kiellettyä. Alkoholia ei myydä ja sitä saa tuoda rajallisesti maahan juodakseen yksin neljän seinän sisällä. Tupakointi on kiellettyä käytännössä kokonaan ja tietysti kaikesta hauskanpidosta aina homoilusta huumeisiin on voimassa jopa kuolemanrangaistukset. Sen verran tullissa kuitenkin selvisi, että maahan saa viedä nuuskaa, joten siinä suhteessa Brunei on parempi paikka kuin esimerkiksi Singapore. 

Vahva muslimikulttuuri tuli myös esille siinä, kun olimme varanneet yhteisen hotellihuoneen Radissonista. Respa suorastaan kauhistui kun sanoimme, että olemme menossa samaan huoneeseen ja pyysimme erillisiä sänkyjä. Hotellissa ei kuulemma ole yhtään huonetta erillisillä sängyillä. Asia sitten järjestyi niin, että minä sain nukkua sellaisessa siirettävässä lasten vuoteessa. Elämäni ehkä huonoiten nukutut hotelliyöt koskaan. 

Ulkoisesti Brunein pääkaupunki Bandar Seri Begawan on verrattain nuhjuinen siihen nähden, että maan pitäisi olla BKT:n perusteella yksi maailman rikkaimpia. Hienoimpia rakennuksia olivat isolla rahalla rakennetut moskeijat ja edellä mainitun sulttaanin palatsit. Ehkä suuri bruttokansantuote on vain näennäistä ja kaikki rahat valuvat suoraan sulttaanin taskuihin, joka sitten jakaa almuja alamaisille. 

Nähtävyydet

Brunein pääkaupungin parasta antia oli käydä veneretkellä suistossa. Oli sen verran hiljaista, joten venekyydin hinnan sai tingittyä niin alas, että mekin raaskimme lähteä. Helteellä jokea pitkin ajelu tuntui virkistävältä ja matkalla näki mm. pylväiden päälle rakennetun kaupunginosan, krokotiilin (tai kaimaanin), erilaisia apinoita ja lintuja. 

Toiseksi parasta antia on tutustua aiemmin mainittuihin moskeijoihin. Uskonto unohtaen, on kyseessä kuitenkin poikkeuksellisen hienoa arkkitehtuuria jota voi paatuneinkin ristiretkeilijä ihailla. Jollain tapaa hauska oli myös sulttaanin oma museo, joka oli täynnä valokuvia sulttaanista, hänen henkilökohtaista esineistöään ja lahjoja joita sulttaani oli saanut muualta.

Kun emme muutakaan tekemistä keksineet, palkkasimme itsellemme oppaan, joka kierrätti meitä ympäri pääkaupunkia ja lähiseuduilla. Siinä missä muualla maailmassa saattaa taksikuski yrittää myydä huumeita, tarjosi kuski meille mahdollisuutta ostaa olutta. Emme kuitenkaan tarttuneet tähän, koska ajatus ylihintaisesta lämpimästä oluesta ei suuresti innostanut. Kuskin palkkio oli vain kymppejä ja maa jäi muutenkin mieleen poikkeuksellisen edullisena.

Valitettavasti vain oikeastaan mikään mitä näimme, ei herättänyt kovinkaan suuria tunteita. Oli hiekkarantaa, mutta ei niin houkuttelevaa kuin muualla, sulttaanin palatsirakennuksista näkyivät vain katot ja paikallisessa teknologiamuseossa oli lähinnä keppejä ja kalaverkkoja.

Ehkä Bruneistakin saisi enemmän irti kun lähtisi seikkailemaan Borneon viidakoihin. Tiedä häntä, me pakkasimme jo parin päivän jälkeen tavararamme ja lensimme Kuala Lumpuriin, josta voitkin lukea Irinan kokemuksia (täältä).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 12 tammikuun, 2020 at 11:23

  Olipa kiva postaus Bruneista! Mä olen aika paljon googletellut Bruneita viime aikoina, mutta näin paljon ja monipuolisia kuvia en ole aiemmin löytänyt. Kiitos siis tästä 🙂

  • Reply Irina/HopOnHopOff sunnuntai, 12 tammikuun, 2020 at 12:42

   Hienoa! Ilo olla avuksi!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 13 tammikuun, 2020 at 01:31

  Laadukkaita kuvia tosiaan! Itseäni kiinnostaa Brunein sijaan enemmän Borneon Malesian ja Indonesian puoleiset osat, mutta samalla reissulla olisi tietysti helppoa käydä tuollakin!

 • Leave a Reply