Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lapsen kanssa Aasiaan, mihin varautua?

Tässä postauksessa ajattelin käsitellä asioita, joita kannattaa pitää mielessä matkatessa (pienen) lapsen kanssa Aasiaan. Tietenkin Aasiassa on monia maita ja niiden välillä on vaihtelua, mutta yritän keskittyä niihin, missä kävin lapsen kanssa tai ilman. Jotkut huomiot saattaa olla yleispäteviä, kuin taas jotkus varmasti hyvin maakohtaisia, mutta näilläkin pääsee hyvin alkuun, kun suunnittelee reissua kauemmas.

Kävimme lapsemme kanssa Tokiossa, Taipeissa ja Singaporessa. Kyseessä oli lyhyt reissu, mutta siitä sai tarpeeksi käsitystä, miten lapsen kanssa pärjää.

  • LIIKKUMINEN

Suurkaupungeissa liikkuminen rattaiden kanssa ei ole tehty kovin helpoksi, vaikka hissejä ja ramppeja löytyy, niin opasteet saattaa olla epäselviä. Esimerkiksi Tokiossa, missä metroasemat on muutenkin valtavia useine linjoineen etsiessä hissiä olimme usein eksyksissä reitiltä. Jos lapsi kävelee jo tai on niin pieni, että voi kantaa kantorepussa, niin se on paljon helpompaa. Kantoreppuja Tokiossa käytetään paljon, enemmän kun rattaita.  Meiltä reppu jäi pois, kun ajattelimme, että matkarattailla pärjää hyvin ja ettei Anni muutenkaan viihtynyt niissä enää pitkiä aikoja – mutta se oli virhearvio, repun olisi kannattanut ottaa mukaan.

  • RUOKA

Ravintoloissa ei ole lasten annoksia ja vauvaruokaa oli miltei mahdotonta löytää Tokiossa/Taipeissa tai Singaporessa. Sitä ei myydä perusmarketeissa. Vauvaruoka löytyy joko lastentavaraliikkeistä tai suurista marketeista (ei löydy keskustasta). Missään ravintolassa Tokiossa ei ollut lasten istuimia tai jos oli, niin sellaista mallia, joka vain korottaa tuolia, muttei tue lasta lainkaan – eli siis pienelle vaarallista. Onneksi, Anni oli jo sen ikäinen, että hän sai periaatteessa syödä mitä vain. Sanon kyllä heti, ettei reissun aikana ruokavalio ollut mitenkään terveellinen, oli vaan mahdotonta syöttää lapselle jotain Suomesta tuotuja purkkiruokia, samaa aikaa kun se leikkii lattialla, koska sylissä pitäminen ei myöskään auttanut mitään. Ostettiin sille siis jotain leipiä/pullia/hedelmiä/valmiita annoksia (jotka näyttivät, että kehtaa antaa lapsen maistaa).

  • VAIPAT

Samoin, kuin ruokaa vaippoja ei löytynyt mistään. Toimme mukanamme sen verran, että pärjäsi ainakin muutaman päivän, eikä pitänyt tulla hätä, muttei niitä vaippoja vaan ollut missään. Jotkut Watsonit myivät YKSITELLEN pakattuja vaippoja, jotka saattoi olla vain kahta eri kokoa. Eli tavarataloissakin kannattaa etsiä lasten osastolta, eikä ruokaosastolta niin kuin Suomessa.

  • VANHEMPIEN OMA AIKA

Tästä tulee kyllä puutetta reissussa, koska matkailu lapsen kanssa on lapsen hoitamista, eikä matkustamista. Homman voi kuitenkin helpottaa sillä, että aina kun lapsi nukahtaa, menette syömään tai juomille, tai mitä ikinä haluattekaan. Meidän iloksi lapsemme oli päättänyt nukkua reissussa kahdet päikkärit, jolloin saimme mahdollisuuden olla kahden ja rentoutua hetkeksi.

  • AIKAERO

Paljon helpompaaa, kuin pelkäsin. Ainut ongelma oli se, että ekana päivänä Anni meinasi olla aivan Suomen ajan mukaan, mutta me olimme todella väsyneitä, kun emme saaneet koneessa nukuttua. Koitimme pitää lapsen Suomen ajassa loppumatkankin, mutta se pakolla vähän siirtyi. Suomeen palatessa ongelmia ei myöskään esiintynyt, eikä lapsi ruvenut lainkaan heräilemään liian aikaisin. https://www.rantapallo.fi/hoponhopoff/2018/10/22/pikkulapsi-ja-aikaero/

  • LENNOT

Tämäkin meni todella helposti, vaikka pelkäsin. Kummatkin lennot oli yölentoja ja vaikka lapsi vaatikin riehumista hetken aikaa, pääsääntöisesti kuitenkin nukkui todella hyvin. Tässä postauksessa kaikki vinkit pitkille lennoille. https://www.rantapallo.fi/hoponhopoff/2018/10/20/pitka-lento-vauvan-kanssa/ 

  • HÄTÄTILANNE

Kaikki mahdolliset lääkkeet kannattaa ostaa Suomesta mukaan, jos jotakin sattuu, ei tarvitse sitten paikan päällä etsiä apteekkia ties mistä ja selittää mitä oikein tarvitsee. Jos vauva on ihan pieni, kannattaa ottaa hyvin selvää kaikista rokotteista, mitä saattaa tarvita ennen matkaa ja samoin tarkistaa, että oma vakuutus on kunnossa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply