Näin saat parempia matkakuvia.

Minä pidän itseäni visuaalisena ihmisenä ja olin tyytyväinen instakuvieni sommitteluun jo ennen sitä kuin tapasin Antin. Kuitenkin sillä aikaa kun olemme matkustelleet yhdessä, huomasin että yllätys-yllätys Antin kuvat olivat aina parempia. Puolisonihan on todella taitava kuvaaja, joka oli mm. voittanut luontokuvapalkintoja, silloin kun harrasti luontokuvausta, joka jäi nyt paljon vähemmälle.

Minä en osaa lainkaan käsitellä kunnon järkkäriä, mutta minunkin on selvittävä niistä matkoista, joita teen yksin sen vertaa, että saan otettua edes muutamia julkaisukelpoisia kuvia. Ajattelin tässä postauksessa avata vähän niitä seikkoja mihin olen oppinut kiinnittämään huomiota vasta sen jälkeen, kun seurasin Antin kuvausta. Kyseessä siis vinkit, joilla puhelimellakin pitäisi saada otettua parempia kuvia.

Close up – älä mahduta kaikkea kuvaan

Tämän Antti opetti mulle, kun esimerkiksi ruokakuvissa yritin aina saada kuvaan annoksen lisäksi vielä vähän pöytää, täytettyä viinilasia, pöydän kukkia yms. Kuva näyttää paljon ammattimaisemmalta, kun mielummin ottaa kuvaan vähän vähemmän ja lähempää, kuin liikaa asioita kerralla.

 

Älä unohda etualaa

Tämä on todella tyypillinen virhe, johon itsekin monesti sortunut. Näissä kaikissa esimerkkikuvissa, kuvattava nähtävyys on kuvattu etualan kera, joka auttaa havainnollistamaan paikan paljon paremmin. Mitä normaalisti tekisin, menisin kuvattavan asian lähelle ja rajaisin kuvaan vain sen, oli se sitten millainen näköala. Mutta, kun kuvaan ottaa mukaan sen mitä silmät normaalistikin näkevät, siitä tulee paljon mielenkiintoisempi.

Mittasuhteet

Kuvaa ottaessa, aina kannattaa miettiä, mitä tässä oikein kuvataan. Tyypillisesti kuvaisin palatsit ymnä muut niin, että se kyseinen asia on kuvan ihan keskellä. Kuitenkin jos miettii, joskus taivaassa on enemmän nähtävää, kuin tavallisessa nurmikossa tai toisinpäin. Kuvaa ei kannata täyttää harmaalla tasavärisellä taivaalla. Olen myös kuullut, että mittasuhteet kannattaa jakaa 2/3 ja 1/3. Eli sille pääasialle kuvan suurin osa ja 1/3 sitten muulle.

Valo

Puhelimella kuvatessa moni on varmastikin huomannut, että kuvista tulee paljon hienommat ja laadukkaammat, kun on hyvä sää ja kirkas valo. Valokuva nimensä mukaisesti koostuu valosta ja ellei käytössä ole järjestelmäkameraa, pimeistä kuvista on vaikeaa saada hienoja.

Valoa voi olla liikaakin. Esimerkiksi ihan keskipäivän aurinkoa, kannattaa välttää – koska silloin syntyy varjoja, jotka saattaa kuvissa näyttää rumalta. Tai jos kuvataan ihmistä, on vaikeaa olla siristämättä silmiä liian kirkkaassa valossa, sen lisäksi vielä todennäköisesti silmien ja leuan alle helposti ilmestyy outoja varjoja.

Huomioi mikä saattaa pilata kuvasi

Tätä en ole useinkaan tullut ajatelleeksi, kunnes Antti käsitteli jotain mun Moskovassa otettuja kuvia. Onnistuin pilaamaan hienon kuvan – roskiksella. Jotenkin keskityin liikaa ns. pitkälle katsomiseen, etten edes huomannut, että onnistuin nappaamaan ruman roskiksen kuvaani myös. Joten kuvatessa, katso tarkkaan, ettei mukaan tule kuvaan kuulumattomia asioita.

Kokeile uusia kuvakulmia 

Tässäkin sorrutaan liian usein kuviin suoraan edestäpäin, vaikka paljon mielenkiintoisempi saattaa tulla, kun kokeilee muutamaa erilaista kuvakulmaa. Sitä sanotaankin, että kuvaamaan voi oppia vain virheiden kautta. Kun kuluttaa pienen hetken aikaa siihen, että kokeilee muutamaa erilaista kuvakulmaa – saattaa oivaltaa jotakin yllättävää, mikä toimii ja mikä ei.

Mikä johdattelee kuvaan?

Pyri löytämään viivoja, polkuja, kaiteita, varjoja – mitä vain, mikä johdattelee kuvaan. Se näyttää heti tosi hienolta. Se on minusta tosi helppo ja toimiva kikka, millä saa kuvat näyttämään paljon harkituimmilta.

 

Toivottavasti näistä on jollekin apua! Tärkeintä muistaa harjoitella ja kokeilla uusia juttuja.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista torstai, kesäkuu 8, 2017 at 22:35

  Kiitos, kun jaoit vinkit. Tässä oli paljon hyviä pointteja, mitä ei tule ajatelleeksi tai ottaneeksi huomioon. Erityisesti tuo viimeisin kohta oli asia, mistä tuli itselleni oivallus 🙂

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 00:25

   Hienoa! On näköjään ollut jotain itsellekin jäänyt päähän, kun on seurannut sivusta oikeaa kuvaajaa!

 • Reply Kati perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 08:59

  Älyttömän hyviä kuvia ja vinkkejä, suurkiitos!
  Antille terveisiä, hän on supertaitava.

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 09:17

   Antti just lähti Myanmariin kuvaamaan palatsia ja rottia ? Välitän terveiset!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 09:33

  Kiitos näistä hyvistä ja yksinkertaisista vinkeistä :). Yksinkertaiset ovat parhaita, koska niitä voi oikeasti jopa käyttää hyödyksi omissa kuvissaan x). Ja mielelläni otan vinkit vastaan henkilöiltä, jotka osaavat ottaa näin hienoja kuvia!

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 10:03

   Joo, ehdottomasti. Ja siis monen kuvan saa parannettua jo pelkällä sommittelulla. Ei siis todellakaan vaadi mitään hienoa järkkäriä, jotta voisi itse olla tyytyväisempi kuviin.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 09:47

  Hei kiitos paljon hyvistä vinkeistä! Tästä sain pari uutta vinkkiä, joita voisi käyttää kuvauksessa. Ps. ihania kuvia!

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 10:03

   Kiitos! Kivaa kuulla että on hyötyä ??

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 10:24

  Kiitos vinkeistä! Todella hyviä huomioita, joita täytyy kokeilla seuraavalla kerralla kun kamera on kädessä. Itse sorrun ainakin siihen virheeseen, että yritän saada kaiken mahdollisen samaan kuvaan.

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 10:26

   Et varmasti ole ainut 🙂 mullakin oli tapana! Mut, kyllä se yllättäen näyttää hienommalta, kun kaiken turhan rajaa pois

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 13:40

  Hei, tosi hyviä pointteja, joita ei ole tullut ajatelleeksi. Itsekin kuulun tuohon sarjaan ihmisiä, jotka yrittää ahtaa samaan kuvaan herkullisen ruuan lisäksi ympärillä olevan kattauksen.

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 14:41

   Hienoa!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 22:24

  Upeita kuvia ja ihan älyttömän hyviä vinkkejä. Ja sellaisia erittäin käyttökelpoisia vinkkejä, tällaiselle kompuroivalle kuvaajallekin. Kiitos! Ihan innolla lähden seuraavaan reissuun katsomaan maailmaa kameran läpi ihan uudella tavalla.

  • Reply Irina/HopOnHopOff perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 22:43

   Jee! Onpa mukavaa kuulla, pitkään ajattelin, että kuka mä oon jakaa kuvavinkkejä, mutta onneksi kuitenkin päätin tehdä postauksen, kun näistä näyttää olevan hyötyä.

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 14:25

  Kiitos paljon! Minäkin ymmärsin, vaikken visuaalinen olekaan.

 • Leave a Reply

  Sharing

  Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail