Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tätä et tiennyt Pietarin Eremitaasista.

Vuonna 1852 Pietarin Eremitaasi avasi ovensa ensimmäistä kertaa museona. Tässä muutamia mielenkiintoisia faktoja, mitä kaikki eivät välttämättä tiedä.

Eremitaasissa elää 70 kissaa.

Eremitaasin kissat suojaa taideteoksia jyrsijöiltä. Heidän hajunsa takia, jyrsijät eivät edes ilmesty varastoihin. Jos näet museon ulkopuolella kissan, hän saattaa olla siellä niin sanotusti palkkalistoilla. Kissoilla on omat passinsa ja heidän käytössään on koko museon alue, vain näyttelytiloihin heillä ei ole pääsyä.

Eremitaasissa oli autotalli.

Nikolai II rakasti autoilua ja autokokoelmaa varten oli tietenkin lämmitetty autotalli pesuloineen ja tankkausasemineen. Ensimmäisen autonsa hän osti vuonna 1905 ja jo muutaman vuoden päästä hänen kokoelmaansa kuului yli 50 eri merkkiä. Bolshevikit varastivat kaikki autot vallankumouksen jälkeen.

Eremitaasi toimi pommisuojana.

Pietarin pommituksen aikaan, teokset evakuoitiin. Työntekijät pakkasivat teoksia ympärivuorokautisesti ja jopa nukkuivat saleissa. Suurimman osan (noin 2 miljoonaa teosta) onnistuttiin viemään museosta pois, loput vartioitiin paikan päällä. Sodan aikana Eremitaasissa oli 12 pommisuojaa ja tilat sadalle potilaalle.

Eremitaasin museokompleksi koostuu seitsemästä rakennuksesta. 

Jos haluaa mennä jokaisen salin läpi reitin pituudeksi tulee noin 24 km, jos pysähtyy jokaisen teoksen kohdalle – aikaa kuluu 11 vuotta. Sen on varmasti kuullut moni, mutta harva tietää ettei Eremitaasi ole vain se kauniin vihreä talvipalatsi. Eremitaasin museokompleksi koostuu 7 rakennuksesta, joihin kuuluu: uusi eremitaasi, vanha eremitaasi, pieni eremitaasi, eremitaasin teatteri, talvipalatsi, Menshikovin palatsi ja hallinnon päämaja.

Eremitaasin loputtomat varastot.

Tietenkin tämä ei ihan pidä paikkaansa, mutta vielä 60- luvulla varastosta kirjaimellisesti löydettiin teos, jonka olemassaolosta ei tiedetty. Hollantilainen taideasiantuntija oli teellä museon työntekijöiden kanssa, kun hän huomasi kaapin alla jotakin, mikä osoittautui Hendrik Goltziuksen teokseksi. Joskus tosiaan piilossa ovat teokset, jotka ovat kaikkien tiedossa. Vasta vuonna 1995 Eremitaasissa esiteltiin kokoelman joka oli palautettu Saksasta jo vuonna 1945, mutta siitä asti se säilytettiin lukkojen takana.

Eremitaasissa on suurin kokoelma hollantilaista taidetta Hollannin ulkopuolella. 

Rembrandtin sali on vähän niin kuin museo museon sisällä. 24 teosta ovat todellisia mestariteoksia, jotka kerää kiinnostuneita ympäri maailman.

Eremitaasi kiinnostaa ei pelkästään museona, vaan myös hallitsijoiden asuinpaikkana. 

Esimerkiksi talvipalatsin toisen kerroksen ikkunalla löytyy Keisarinna Aleksandran jättämä jälki. Hän kirjoitti timantilla ikkunan lasiin ”Nicky 1902 looking at the hussars. 17 March”. Silloin Romanovit vietti viimeisiä vuosia palatsissa. Sodasta ja ajasta huolimatta, ikkuna on ehjä, mutta piilotettu yleisön katseilta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 18:56

    Hauskoja uusia faktoja osa mitä en tiennytkään, etenkin tuo kissajuttu! Ihan uusi juttu 😀

    • Reply Irina/HopOnHopOff lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 22:34

      Hauskaa, luulin että kaikki tietää kissoista! Museon työntekijät joskus jopa vitsailee, että ihmiset tietää niistä enemmän kuin Rembrandtista!

    Leave a Reply