Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vegaaniystävälliset ravintolat Koh Samuilla

Oletko vegaani tai kasvissyöjä ja matkustamassa Thaimaan Koh Samuin paratiisisaarelle? Siinä tapauksessa tämä postaus on sinulle. Olemme nyt asuneet saarella kohta nelisen kuukautta ja kolunneet läpi useammankin ravintolan tarjontaa. Meistähän siis Hanne on totaalisen vegaani, Markuksen ollessa sekasyöjä, mutta silti tietyistä syistä vahvasti kasvisruokaan painottuvalla ruokavaliolla. Vegaaniruokavaliohan tunnetusti rajaa aika paljonkin vaihtoehtoja pois, mikä toisaalta on hyväkin asia. Emme ainakaan satu viereisiin pöytiin öykkäröivän ja jalkapallomatsia katsovan brittilauman kanssa. Paitsi yhden kerran…

Jokatapauksessa, tässä Koh Samuin kymmenen kokeilemisen arvoista ravintolaa, josta jokaisen listalta löytyy myös vegaaneille sopivia ruoka-annoksia enemmänkin kuin yksi. Useammasta toki saa myös sekasyöjälle sopivan annoksen, mikäli ”pupunruoka” ei maistu.

Bao Bao Cafe & Eatery

Sijainti: Maenam. Ring Roadina kiertävän 4169-tien varrella, vastapäätä sijaitsee Index-huonekaluliike.
Hintataso: €€

Laaja ja valoisa, erittäin viihtyisä tila, jossa useita pöytiä niin pienille, kuin suurillekin seurueille. Nimensä mukaisesti ruokalistalta löytyy esimerkiksi bao-taikinapalleroita, joihin voi valita mieluisensa täytevaihtoehdon. Vegaanivaihtoehtoina löytyy esimerkiksi oma vegaanisetti, johon kuuluu kaksi Gado Gado Bao-palloa, Miso-keitto, pippuritofu tai munakoisopohjainen Xiao Chi-annos, sekä hedelmälautanen. Lisäksi tilattavissa on myös erilaisia lisukkeita ja keittoja.

Ravintolassa osataan englantia hyvin ja heillä on myös palkkalistoillaan ranskalainen naistarjoilija, joka pitää huolen, että kaikki sujuu kuten pitääkin, eikä kielimuuriongelmia tule. Olettaen siis että osaat englantia tai ranskaa.

Greenlight Café

Sijainti: Fisherman’s Village. Ravintolan yhteydessä myös Elysia-resortti, vastapäätä Baan Bophut Beach Resort.
Hintataso: €€€

Kuten ehkä nimestä saattaa jo osata päätellä, Greenlight on hyvinkin kasvisruokapainotteinen ravintola, joka panostaa ruoan terveellisyyteen. Lähes kaikki raaka-aineet ovat luomua ja lähituotettua ja he esimerkiksi käyttävät itsekasvattamiaan yrttejä.

Vegaanisina annoksina ravintolan listalta löytyy esimerkiksi ”tofukokkeli”, joka on munakokkelin vegaaniversio. Lisäksi listalta löytyy kaikkea falafeleista smoothiekulhoihin, keittoihin, voileipiin ja vegaanisiin juustotarjottimiin. Jos ruoan monipuoliset ravintoarvot ovat sinulle tärkeitä, on Greenlight ehdoton valinta.

Ravintolan tiloissa pidetään myös usein esimerkiksi salsailtoja. Ravintolassa on myös aamiaisbuffet, joka on hotellin asiakkaille ilmainen ja muille maksaa 300 bahtia. Itse suosittelemme kuitenkin syömään aamiaisen suoraan listalta, sillä aamiaisbuffet ei ole kovinkaan kummoinen.

Hungry Wolf

Sijainti: Chaweng. Sala Koy Roadin turisti-infon vieressä, naapurissa esimerkiksi Samui Green Hotel.
Hintataso: €€

Tekeekö mieli pizzaa? Tai pastaa? Tai burgeria? Nälkäinen Susi hoitaa, vaikka kotiinkannettuna! Ja vieläpä vegaanisella juustolla höystettynä. Pizzoja löytyy useampaakin vegaanivaihtoehtoa aina margaritasta capricciosaan ja burgereitakin löytyy muutamaa eri sorttia. Ravintola käyttää monessa annoksessaan omniporkkia, joka on Hong Kongissa kehitetty possunkorvike ja onkin isosti nousussa Aasian markkinoilla.

Kaikenlisäksi Hungry Wolfilla on myös ihan erillinen vegaaniruokalista, joten omaa päätään ei tarvitse turhaan vaivata haravoimalla sopivia annoksia liha-annosten seasta. Ja mikä parasta; maku on erinomaista ja annokset täyttäviä!

Wild Tribe Café

Sijainti: Lamai. Lähellä mm. Aloha Resort, Ammatara Pure Pool Villa ja Seabreeze Bungalow, sekä Metal Tattoo-tatuointistudio.
Hintataso: €€

Onko sinulle ruoan ekologisuus tärkeää? Siinä tapauksessa Wild Tribe on hyvä valinta, sillä kyseinen kahvila mainostaa annoksiaan orgaaniseksi superfoodiksi. Ruokalistan on luonut sertifioitu ravintoterapeutti Anastasia Khmelovets, jolle ruoan ravintotiheys on äärimmäisen tärkeää.

Tämä kaikki näkyy ravintolassa isosti, sillä bambupuin ja kasvein koristellussa miljöössä voi nautiskella esimerkiksi vegaanista raakaruokaa, monipuolisia buddha-kulhoja ja vitamiiniantioksidanttipommeiksi kutsuttuja smoothieita. Ravintola tarjoaa myös ilmaiseksi sinihernekukka (butterfly pea flower)-teetä ja juomavettä asiakkailleen. Vaikka kahvilasta tuleekin vahvat ”ituhippivaikutelmat”, kannattaa sille antaa kuitenkin mahdollisuus. Ruoan maku on erinomainen, annokset ovat isoja ja kotiin pyöriessäsi voit tuntea olosi ihan helvetin terveelliseksi, joten saat hyvän tekosyyn mässyttää jotain rasvaista ja sokeripitoista sitten seuraavana päivänä. Vaikkapa sitä Hungry Wolfin omnipork-burgeria.

Aroy Dee

Sijainti: Fisherman’s Village. Happy Elefant-ravintolaa vastapäätä pienen sivukadun päässä.
Hintataso: €

Kun päätyessäsi kadunpäässä sijaitsevan ravintolan edustalle, ystävällinen ja hymyilevä thaiherra pitkät farkut jalassa ohjaa sinua epäröinnistäsi huolimatta ravintolaansa, vetäen jo valmiiksi tuolia esiin, et kehtaa enää kääntyä takaisin. Eikä kannata, sillä Aroy Dee on yksi Koh Samuin ”salatuista helmistä”, joita ei onneksi liian moni (vielä) tiedä. Vaikka ravintola sijaitseekin Fisherman’s Villagessa, joka vetää turisteja puoleensa kuin Tokmannin ämpäritarjous suomalaisia, on se silti tarpeeksi piilossa ja ehkä jopa hieman epämääräisen näköinen muovituoleineen ja katosta riippuvine kaapeleineen. Siltikin, ei pidä missään nimessä antaa ulkonäön hämätä.

Aroy Dee on pieni perheyritys, jossa äiti ja tytär touhuavat kyökin puolella, isän hoitaessa salin puolta. Ravintola on suurimmaksi osaksi perinteinen thairavintola Pad Thai- ja curryannoksineen, mutta sen listalta löytyy myös useita kalaruokia ja jopa länkkäreille suunnattua spaghettia ja ranskalaisia perunoita.

Vaikka ravintola ei ehkä olekaan saaren halvin thairavintola, on se silti varsin edullinen ottaen huomioon sen sijainnin. Muista mainita annosta tilatessasi ”no fish sauce and no egg” ja annoksesi on vegaaninen. Olettaen siis ettet tilannut mitään lihaa tai kalaa sisältävää annosta. Herra kyllä tietää mistä on kyse, et ole ensimmäinen vegaaniannosta tilaava valkonaama.

Funky Vege

Sijainti: Talin Ngam. Tien 4170 varrella, lähellä Laem Sor Pagodaa
Hintataso: €

Saaren eteläisessä päädyssä kahvilaa pyörittää ystävällinen brittinainen JoJo. Seuranaan hänellä on (vielä toistaiseksi) koiranvuosissa jo eläkkeelle päässyt kulkukoira, joka on löytänyt kahvilasta uuden kodin.

Tämä vegaanikahvila tukee toiminnallaan hyvin vahvasti Dogs And Cat Rescue Foundation-toimintaa Samuilla, sillä hän pitää usein erilaisia hyväntekeväisyyskampanjoita kahvilassaan, joiden tuotto menee kokonaan kyseiselle järjestölle. Funky Vegessä on myös mahdollista täyttää ”ecobrick”, eli tyhjä muovipullo joka täytetään luonnosta löytyvällä muoviroskalla. Tästä hyvästä saat tiettyinä päivinä burgerin puoleen hintaan ja kyseistä ”muovitiiltä” tullaan käyttämään myöhemmin vähäosaisten lasten koulun rakentamiseen.

Funky Vege on täysin vegaaninen kahvila, jonka ruokalistalta löytyy niin burgerit, focaccia-pizzat, kuin myös Mac & Cheese-annokset. Ruokalistan mukaisesti paikka onkin suunnattu vegaanisen roskaruoan ystäville. Paikanpäältä voi myös ostaa itselleen esimerkiksi käytettyjä vaatteita, kaulakoruja, sekä seinäkoristeita.

Nu Samui

Sijainti: Lamai. Tien 4169 varrella. Lähellä Jungle Resortia ja Beach Republic Resortia.
Hintataso: €€

Kuten aiemmin mainittu Aroy Dee, myös Nu Samui on thairavintola. Sieltä ei kuitenkaan saa muuta kuin thairuokaa. Nu Samui on kuitenkin varsin laadukas ja hyvännäköinen ruokapaikka, jossa annokset eivät kevennä lompakkoa turhan paljoa ja jonka pitäjänä on mukava ja varsin pieni ja kimeä-ääninen, englantia taitava, thainainen.

Ravintolassa ei varsinaisesti markkinoida vegaaniruokaa, mutta jokainen kasvisannos on kuitenkin veganisoitavissa (mahdollinen kalakastike ja kananmuna). Jälkiruoaksi pöytään tuodaan vielä ananaksen puolikas ilman lisäkustannuksia. Tai näin oli ainakin viimeksi kuin kävimme ja myös sitä edellisellä kerralla, joten todennäköisesti tämä on ravintolan vakikäytäntö.

Mikäli tykkäät tulisesta ruoasta, suosittelemme tilaamaan Panang Curryn ”thai spicy”-tyylillä. Eipähän tarvitse sitten itkeä kotimatkalla kun ruoka ei ollut tulista. Annosta vetäessä tosin saattaa muutamakin kyynel vierähtää silmäkulmasta.

PS: Suosittelemme myös kokeilemaan kevätkääryleitä, ne ovat täällä erityisen hyviä!

Haveli

Sijainti: Bangrak. Ring Roadina kiertävän 4171-tien varrella, The Shorea ja Villa Labaronia vastapäätä.
Hintataso: €

Kyllästyttääkö thairuoka? Eikö burgerit ja pizzatkaan nyt maistu? Miten olisi intialainen? Siinä tapauksessa kannattaa suunnata suoraan Haveliin, sillä kyseessä on saaren paras intialainen ravintola. Tai vaihtoehtoisesti voit myös tilata ruoat hotellillesi ja vieläpä ilmaiseksi, kunhan et asu liian kaukana.

Niin, Haveli on tosiaan intialainen ravintola. Siispä ruokakin on sen mukaista. Curryt, kormat, naan-leivät… kaikki löytyy! Vegaanisiakin vaihtoehtoja löytyy useampaa sorttia ja menussa on selkeästi merkitty käytettävät ainesosat jokaisen annoksen kohdalla.

Ja mikä parasta, ilmainen kotiinkuljetus! Epäsosiaalinenkin ihminen pystyy tilaamaan ruoat täältä, sillä ravintola käyttää kommunikointiin Thaimaassa suosittua Line-sovellusta (vaihtoehto WhatsAppille) ja heille voi vaikka laittaa viestinä halutut annokset ja kertoa hotellin/kämpän sijainnin Googlen karttasovelluksen kautta. Keskusteluun ei välttämättä montaa lausetta vaadita, alla siitä esimerkki. Viimeisen viestin jälkeen ruoka-annos oli kotipöydällämme 20 minuutin päästä.

Treehouse Silent Beach

Sijainti: Maenamin rannalla, hieman syrjässä, pitkähkön hiekkatien päässä. Ravintolan yhteydessä myös oma resorttialueensa.
Hintataso: €

Toinen Samuin ”salatuista helmistä”. Mikäli tulisimme tänne lomailemaan, olisi Treehousen resortti erittäin potentiaalinen majoituskohde. Sen sijainti on aivan rannalla, joten ruokaillessa voit katsella aaltoja, kuunnella meren kohinaa tai pyöritellä varpaitasi hiekassa.

Treehouse on varmastikin tämän listan edullisin ravintola, jopa Aroy Deeta edullisempi. Valikoimaa löytyy sekä thairuoasta pitäville, että länkkäriruokaa kaipaaville, onhan kyseessä kuitenkin resortti. Tarjolla on myös monenlaisia cocktaileja kohtuullisin hinnoin ja mikäli haluat vain ”fingerfoodia”, on sitäkin tarjolla useastakin vaihtoehdosta. Ravintola on teemaltaan hyvinkin rento ja rauhallinen olohuone-ravintola, jossa on mukava ottaa iisisti vaikkei söisikään mitään. Jotain silti kannattaa tilata, pelkkä sohvalla röhnöttävä valkonaama on vähintäänkin epäkohtelias näky.

PS: Ravintolassa on kissoja ja ne saattavat olla hieman tuttavallisempia tapauksia. Tämä kannattaa siis huomioida jos joku seurueesta on allerginen kissoille. Tosin, silloin kannattaa ehkä miettiä koko lomakohde uudelleen, sillä kissoja on muuallakin kuin Treehousessa. Nimittäin kaikkialla.

Bootlegger Gourmet Burgers And Craft Beer

Sijainti: Bangrak. Vastapäätä Bangrak Seatran Pieriä, Minimartin ja Tescon välissä.
Hintataso: €€€

Tämä on se paikka, josta löysimme itsemme samaan aikaan niiden jalkapalloa fanittavien ja kaljaa kittaavien brittituristien kanssa ja metelikin oli sen mukaista. Samaan aikaan ravintolan terassilla istui havaiji-paitaisia ranskalaismiehiä naamat auringon (tai kaljan) värjääminä, joihin Ray-Banit olivat muodostaneet mukavan naamion ja jotka olivat jättäneet vaimot jalkahierontaan ja lähteneet itse ”käymään kaupoilla”.

Bootlegger on erittäin suosittu turistiravintola, joka näkyy ja kuuluu kauas. Sen ei kuitenkaan pidä hämätä, sillä kyseessä on myös erittäin hyvä ravintola. Tarjolla on nimensä mukaisesti burgereita, joista vegaaneillekin on enemmän kuin yksi vaihtoehto ja vieläpä ruokalistalla erikseen merkittynä.

Ravintolan ranskalaisille vielä erityismaininta, sillä ne ovat erittäin vahvasti 6/5. Myös henkilökunnan kielitaidolle iso plussa, mikä toki johtuu juurikin tuosta turistisuosiosta.

Loppusanat

Siinä ne sitten olivatkin, meidän kymmenen parasta vegaaneille sopivaa ravintolaa Koh Samuilla. Toivottavasti löysit listalta edes yhden mielenkiintoisen ja itsellesi mieleisen vaihtoehdon, sillä näihin et tule pettymään. Saarella on ravintoloita pilvinpimein, joten valinnanvaraa ja tarjontaa riittää jopa liikaa. Mikäli näistä ei kuitenkaan yksikään istu omaan makupalettiin, kannattaa ladata puhelimeen Happy Cow-niminen sovellus, joka listaa vegaaniystävälliset ravintolat ja kahvilat myös täällä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply