Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aruba – kuiva paratiisi turkoosissa syleilyssä

Lentävät turistit saapuvat Aruballe Queen Beatrixin lentokentälle hieman Oranjestadista etelään. Hotellit sijaitsevat pääosin Aruban länsi/lounaisrannalla, Oranjestadista rantaa pitkin pohjoiseen. Taximatka hotelliin kustantaa noin 30 $. Se kulkee alkuun Oranjestadin rantakatua L.G. Smith Bulevardia pitkin ja matkalla voi jo bongata tuttuja luksusshoppeja, joihin tulla shoppailupäivänä kiertelemään. Muutaman minuutin kuluttua pääkaupungista saavutaan Divi Beachille, jonka vierestä löytyvät ”Divi-merkkiset” hotellit. Divi biitsi jatkuu pohjoiseen mentäessä, mutta nimi vaihtuu. Eagle Beach on saaren kehutuin hiekkaranta ja ihan maailmanlaajuisestikin kärkisijoilla. Yli kilometrin pituisen rannan vieressä on rivi hotelleja. Eagle Beach päättyy pohjoisessa rantakivikkoon muutaman sadan metrin matkalle ja kun hiekka taas alkaa, niin ollaan Palm Beachillä ja jälleen edessä on rivi hotelleja.

Ruokaostoksilla koko perheen voimin

Hotellit ovat täällä erinomaisia. Me majoituimme pelkästään RCI-hotelleissa (kolmessa eri hotellissa), mutta maailman laajuisena RCI-matkaajana voin sanoa, että Aruballa on hyvä taso. Nämä huoneistot yltävät omissa RCI-kokemuksissa kärkisijoille. Huoneistot kokonaisilla keittiöillä ja erillisellä aikuisten makkarilla helpottivat perhe-elämää. Yleensä söimme päivän toisen aterian ”kotona”. Se sopi myös siksi, että Aruba ei ole mikään halpa paikka syödä. Ruokapihiys riitti ravintoloissa usein hamppareihin, mutta ani harvoin pihveihin. Niitä oli kiva paistaa välillä hotellissa. Pari isoa ruokamarkettia tuli hyvin tutuiksi. Kaikista hotelleistä löytyi myös erinomainen kuntosali, joita Antti innostui hyödyntämään melkein joka päivä. Divi Golf and Beach resortin gymillä oli paras maisema turkoosille merelle. Sama resort tarjosi myös ylemmän kerroksen asukkaille privaattijacuzzin talon katolla (, tosin siitä ei mainittu ja löysimme sen sattumalta).

Kuntosalinäkymät

Aruba on kovin tuulinen saari. Ympäri vuoden ollaan 30 asteen tuntumassa, mutta lämmin tuuli lievittää paahdetta. Tosin jatkuvan tuulen vuoksi ulkona ei pitkiä hiuksia halua pitää auki juuri ollenkaan. Tuulisuus tuo haastetta myös dronen lennättämiseen. Roonimme olikin aika vaikeuksissa, vaikka emme nostaneet sitä kovin ylös. Hän oli hetken aikaa meren päällä eikä koko ajan pystynyt vastaamaan kauko-ohjaimen käskyihin. Vähän jännittävä tilanne päättyi kuitenkin onnellisesti ja hallitusti hiekalle. Vaikka olin nähnyt roonin lennättäjiä aiemminkin biitsillä, niin totta kai, kun me olimme siellä, niin joku jenkkitäti tuli pyytämään heti, että leikkisimme lelullamme jossain muualla. Aamuvarhain ja illalla tuuli usein helpottaa. Aruban kuivuus myös yllätti, vaikka tiesimme sen olevan kuiva saari. Palmuja ja istutuksia löytyy rannan läheltä. Aruballe tyypillinen oksistoaan levittelevä Divi-puu on yleinen näky kaduilla. Luonnontilaiset alueet kasvavat lähinnä korkeita kaktuksia. Aruban maaeläimistöä ovat muiltakin Karibian saarilta ja Mexicosta tutut iguaanit ja pienemmät liskot. Niitä on kiva seurata ihan missä vain, vaikka oman terassin vieressä. Musta-oranssia lintua (Troupial bird) tavataan ympäri saaren ja vihdoin onnistui myös hyvät kuvat tuosta nopeasta pyrähtelijästä.

Divi

 

Jenkkituristien vaikutus Aruballa on suuri. 4.7. oli ilotulitus heidän kansallispäivän kunniaksi. Se toki kävi hyvin myös meille, sillä vietimme silloin hääpäiväillallistamme rantahiekalla ravintolassa. Vaikka Aruba kuuluu Hollannille, euroja ei käytetä. Aruballa on oma raha Floriini, mutta käytännössä turistit käyttävät Yhdysvaltojen dollareita. Aruballa puhutaan heidän omaa kieltään, papiamentoa, kreolikieltä, joka on saanut vaikutteita espanjasta, hollannista ja Afrikan maiden kielistä. Englannilla pärjää erinomaisesti, käytännössä kaikki puhuvat myös sitä. Espanjaa kuulee myös, mutta yllättävän vähän. Esim. lentokentällä on opasteet englanniksi ja espanjaksi. Vaikka Aruba sijaitsee aivan Etelä-Amerikan vieressä, niin täällä ei onneksi ole sitä ärsyttävää etelä-amerikkalaisten ja mexicolaisten asennetta, että kaikkien kuuluisi puhua espanjaa.

 

Oranjestad, Aruban pääkaupunki, on saaren ainoa ”kunnon” kaupunki. Siellä on satama, jonne risteilyalukset tulevat. Meidän käyntimme aikana useampi risteilylaiva pysyi satamassa ilman turisteja. Vain pari laivaa kävi tuomassa turisteja päiväksi tuon kolmen viikon aikana. Oranjestadissa meillä oli hankaluuksia löytää ravintolaa. Liekö covid-toimet sitten lopettaneet joitakin ravintoloita. Kerran olimme syömässä indodesialaisessa, Bentang Balissa, ja toisella kerralla löysimme paikallisen lounasravintolan tapaisen. Oranjestad taitaa palvella enemmänkin risteilylaivojen turisteja, jotka yöpyvät ja ruokailevat laivassa. Parhaiten ravintoloita on Palm Beachillä, jossa sijaitsee suuri osa saaren hotelleista. Siellä tarjolla on mm.  italialaista, argentiinalaista ja ihan rehellistä kunnon burger-ravintolaa. Sieltä löytyy myös vilkasta iltaelämää. Divi beachillä oleva Beach Bar oli meidän valintamme jopa kolme kertaa. Sen lisäksi Passions -iltaravintola Eagle Beachin hiekalla oli hyvin mieleenpainuva hääpäivän iltana.

Casa Tua Palm Beachillä

Divin Beach Bar

Passion

 

Netissä kerrotaan, että Aruba on shoppailijan paratiisi. No onhan se ehkä luksusshoppailijalle. Jos massia riittää niin tarjolla ovat mm. Prada, Louis Vuitton, Gucci, Cartier, Diamonds International ja muita  korukauppoja pilvin pimein. Jos etsinnässä on kultaa ja timantteja, erilaisia koruliikkeitä saa koluta uupumukseen asti. Toki kaupat on hyvin ilmastoitu ja asiakkaille tarjoillaan usein alkoholipitoisia virkistysjuomia, kuten olutta. Eräässä saimme samppanjaa ja toisessa mimosa-drinkkejä. Luksusputiikkien toisena ääripäänä on souvenirshopit, jotka myyvät halpatuotettua turistikrääsää ja turistipaitoja. Toki sieltä saattaa löytyä joku kiva matkamuisto, kuten tyylikäs Arubamagneetti tai -huppari. Varsinkin lasten vaatevalikoimat olivat hyvin suppeat ja ne muutamat souvenirtyyliset tyttöjen mekot, joita näin, olivat todella tusinavaatteen näköistä hepenettä. Semmoiset kohtuuhintaiset ja normilaatuiset vaatekaupat puuttuivat lähes kokonaan. Joitakin poikkeuksia oli, sillä Oranjestadista löytyi Desigual ja Palm Beachillä oli pari kesämekkoihin ja rantavaatteisiin erikoistunutta liikettä. Niistä sain shoppailtua itselleni pari kaunista mekkoa ja uudet biksut. Mutta yllätyin, että koruputiikkeja oli selvästi eniten ja normaalihintaista vaatetta sai jopa hakea.

Näitä kylttejä Aruballa riittää

Oranjestadissa

Renaissance Mall

Royal Plaza Mall, jossa monet kaupat olivat joutuneet sulkemaan itsensä.

Oranjestadista löytyy monta sinistä hepoa.

Shoppailua

Renaissance Park

Oranjestadin pienvenesatamaa

Sitten niihin biitseihin, joiden vuoksi suurin osa Aruballe matkustaa. Hotellit keskittyvät parhaiden biitsien läheisyyteen, Divi, Eagle ja Palm. Etelässä oleva Baby Beach on hyvin hitaasti syvenevä ja täydellinen vedessä loikoiluun ja istuskeluun. Pohjoisen kivikkoisemmat rannat ovat snorklaamisen arvoisia, niin kuin aikaisemmasa postauksessa mainittu ja kilpparien keskuudessa suosittu Tres Trapi.

Eagle Beach on maineensa veroinen, mutta ei Divikään selkeästi huonompi ole. Käytännössä se on samaa biitsiä. Eagle Beach tarjoaa lähes täydellisen biitsielämyksen. Hienoa hiekkaa riittää kilometrin verran. Se jatkuu sopivasti syvenevänä mereen eikä teräviä kiviyllätyksiä tule vastaan. Eagle Beach tarjoaa myös jännitystä. Kesällä siellä on kymmeniä aidoilla merkittyjä kilpikonnan pesiä. Todennäköisin ja paras aika pienten konnavauvojen näkemiselle on juuri ennen auringonlaskua, kuuden aikaan illalla. Tuolla biitsillä tulikin vietettyä monta auringonlaskua. Toive kilpparibongauksista ”pakotti” minut biitsille juuri tuohon aikaan ja auringonlaskut olivat todella maagisen ihania. Usein aurinko laski suoraan mereen, ilman pilvien häirintää. Jos pilviä löytyi taivaalta ylempää, ne värittivät iltataivaan hetkeksi kauniin pinkiksi ennen kuin pimeys levisi taivaalle.

Eagle Beachin rantakatu

Divi beachillä hyvin varhain aamulla

Eagle Beach

Tätä se on kun yrittää ottaa pariskuntakuvia lasten seurassa.

Välillä vähän juhlallisemmin biitsille

Baila, baila Beach!

Divi Beach

Eagle Beach

 

Eagle Beach

Häitä on melkein joka ilta tällä biitsillä

 

Aruban vesielämystä täydentävät hotellien toinen toistaan ihanammat kiemuraiset uima-altaat, infinity poolit ja iltaisin tunnelmalliset poreet. Niihin onkin ihana pulahtaa raikastumaan illalla hikisen retkipäivän tai meressä uimisen jälkeen. Viimeisessä hotellissamme Divi Phoenixissä altaat olivat auki 24/7. Tätä mahdollisuutta oli mukava hyödyntää, varsinkin kun iltaisin altaissa ei ollut ketään muita. Altaalla ja biitsillä vietimme myös mukavia merenneitohetkiä.

Playa Linda Pool

Divi Golf & Beach resort Pool

Divin vesiliukumäki

Divi Phoenix Pool meidän parvekkeelta

Divi Phoenix Pore

 

Aruba tuli nähtyä aika hyvin enkä varmasti ole ainoa, jolle tulee eniten ikävä juuri vettä ja rantaa. Ne ovat täällä kuitenkin parasta. Vielä viimeisen kerran Eagle biitsin aaltoihin. Kunpa tämän palan rantaa ja merta olisi saanut viedä kotiin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 26 heinäkuun, 2021 at 00:21

    Kauniita rantoja kieltämättä, kelpaisi kyllä juuri nyt itsellenikin. Syksyllä on kyllä ihan pakko itsekin lähteä johonkin lämpimään. Mitä kilpikonnalajeja tuolla muuten oli käytännössä mahdollista nähdä?

  • Leave a Reply