Suomen suurin matkablogiyhteisö

Cape Town shoppailija-matkailijan silmin

Intohimoinen reissushoppailija minussa oli odottanut näitä päiviä Cape Townissa reilusti yli vuoden. Säästäminen Suomessa oli sen verran kantanut hedelmää, että nyt sain nautiskella. Ensimmäisenä kohteena oli mikäs muu kuin ehkä Etelä-Afrikan kuuluisin ostoskeskus, Victoria & Alfred Waterfront, noin 2 km keskustasta. Satojen putiikkien, kymmenien ravintoloiden ja useiden museoiden keskus on kuitenkin muutakin kuin shoppailuparatiisi. V&A Waterfront on Etelä-Afrikan vanhin toimiva satama. Merimaiseman ja venefiilistelyn lisäksi sieltä on komea näkymä Pöytävuorelle.

Taiteilijoiden maalaamia sarvikuonoja oli pitkin waterfronttia.

 

Prinssi Alfred kävi Cape Townissa vuonna 1860 ensimmäisenä kuninkaallisen perheen jäsenenä. Tämän vuoksi hän teki siirtolaisiin merkittävän vaikutuksen ja myöhemmin he nimesivät ensimmäisen navy yardin hänen mukaan ja toisen hänen äitinsä kuningatar Victorian mukaan.

 

V&A Waterfrontissa on monta sisäänkäyntiä ja shoppailtavaa kahdessa kerroksessa. Se on niin sokkeloinen, että edes muutaman tunnin kiertelyn tuloksena emme hahmottaneet missä mikäkin on. Ulko-ovissa oli maskipakkoa kuvaavat ohjeet. Pienellä aukiolla tapasimme joulupukin kahden satuhahmon kanssa. Tytöt ujostelivat, mutta halusivat kuitenkin samaan kuvaan heidän kanssaan. Heiltä saamia tikkareita he natustivat pitkään ja hartaasti. Joulupukki ja värikäs poro muistuttivat Suomen joulusta, taustalla kuului välillä amerikkalaiset joululaulut. Silti joulumieltä oli ihan mahdoton saada täällä lämpimässä kesässä eikä se yhtään haitannut.

Woolworths-tavaratalo, jossa taisin viimeksikin täällä (vuonna 1998) shoppailla vaatteita, oli vaatteiden aarreaitta nytkin. Sieltä löytyivät uudet kuteet koko perheelle ja tytöille oli prinsessamekkoja kaikenmoisia. Lisäksi tämä ostoskeskus piti sisällään vanhat tutut kuten Rip Curl, Hurley, Under Armour ja Guess, joissa teimme ostoksia. Parkkihallikerroksesta löytyi myös iso ruokakauppa.

Prinsessat mekoissaan

 

Yritin kotona printtaamani kartan avulla suunnistaa meidät ylemmän kerroksen kohteeseemme. Löytyihän se sieltä. Hetki, jota olin yli vuoden odottanut. Shimansky oli ihka elävänä edessämme. Kahden hälyillä vartioidun oven kautta astuimme ihanaan luksusputiikkiin. Tuntui niin epätodelliselta olla nyt vihdoin täällä. Minä tiesin hyvin mitä halusin, olinhan tutkinut tansaniitteja netissä melkeinpä kaksi vuotta. Timanttien ympäröimät tansaniittikaulakorut olivat mielessä. Antti ja tytöt pääsivät viettämään aikaa sohville, kun minä katselin tansaniitteja ja sain nauttia hetken luksuselämää korujen kimalluksessa. Etsinnässä oli minun viisivuotishääpäivälahjani, joka oli alun perin tarkoitus ostaa jo viime kesänä täältä.

Tansaniittiostoksilla

 

Timanteilla tai muilla jalokivillä hemmottelu silloin tällöin on ihanaa. Kyllä, minäkin olen sellainen nainen, joka rakastaa kaikkea aitoa kimaltavaa. Saan välillä melko kalliitakin päähän pistoja. Usein päähänpisto muuttuu enemmän tai vähemmän ”järkeväksi” suunnitteluksi. Olin suunnitellut tansaniittini saamista melkein kaksi vuotta.

 

Tansaniitit

Mannerlaattojen aktiivisuus ja voimakas kuumuus muodostivat Kilimanjaron. Alue on yksi mineraalirikkaimpia maailmassa ja uskotaan, että tässä prosessissa myös tansaniitti muodostui. Prosessi tunnetaan alueellisena metamorfismina: kun mannerlaatat törmäävät toisiinsa ja niissä oleva kiviaines muuttuu kovassa paineessa. Kivi saavuttaa sulamispisteensä ja muodostaa kristallirakenteen. Toisiinsa törmäävät mannerlaatat voivat sisältää erilaisia mineraaleja ja siksi niiden yhdistyessä voi muodostua alueelle spesifisiä yhdistelmiä ja siten jalokiviä. Tämä selittää sen miksi tansaniittia on löydetty vain yhdeltä alueelta maailmassa, Tansaniasta Kilimanjaron läheisyydestä 4 kilometrin alueella. Sen nimi viittaakin ainoaan paikkaan, josta sitä voidaan louhia. Se on 1000 kertaa harvinaisempi kuin timantti.

 

Kun Masai-nainen synnytti ensimmäisen lapsensa, hänelle annettiin sinisiä lahjoja. Sininen symboloi uutta alkua. Ajatellaan, että Pohjois-Tansaniassa Masait käyttivät tansaniitteja näinä sinisinä lahjoina. Nykyään ympäri maailmaa tansaniitteja annetaan lahjaksi vauvan syntymän johdosta.

 

Tansaniitti on sininen zoisiitti. Zoisiitteja on myös muun värisiä. Pieni määrä vanadiumia zoisiitissa aiheuttaa tansaniitin sinisen värin. Toisin kuin monet muut jalokivet, tansaniitti on moderni jalokivi, joka löydettiin vuonna 1967. Tansaniitista tuli nopeasti toiseksi suosituin sininen jalokivi, safiirin ollessa suosituin. Tansaniitin suosiota selittää myös se, että se on edullisempi hankinta kuin safiiri. Varsinkin arvokkaimpia tansaniitteja, jotka ovat intensiivisen sinisiä tai violetin sinisiä, ostajat pitävät yhtä upeina kuin safiireja. Arviolta noin 10-12 vuoden päästä jalokivitasoista tansaniittia ei enää louhinnoissa löydy. Mutta se on vain arvio. On mahdollista, että tansaniittia voidaan löytää muualtakin. Tansaniitin hintakehitystä on myös vaikea arvioida. Se on vaihdellut hyvin paljon ja siihen vaikuttavat mm. Tansanian hallitus ja louhintanäkymät. Hinta voi nousta, jos kysyntä pysyy samana, mutta louhittavan tansaniitin määrä näyttää vähenevän.

Tansaniitti on pleokroistinen jalokivi, jossa materiaali näyttää eri väriseltä riippuen mistä kulmasta sitä katsoo. Yhdestä suunnasta tansaniitti voi näyttää siniseltä, toisesta violetilta ja kolmannesta punaiselta. Kolme eri väriä samassa kivessä tekevät tansaniitista trikroistisen materiaalin. Pleokroismi monimutkaistaa jalokiven hiontaa, mutta antaa myös mahdollisuuksia. Tansaniitin koko vaikuttaa myös sen väriin, sillä valon kulkema matka kivessä vaikuttaa sen väriin. Siksi kahdesta yhtä saturoituneesta kivestä suuremmassa on intensiivisempi väri. Ihan niin kuin muissakin jalokivissä, pienemmät ovat yleisempiä kuin isommat. Suurin osa tansaniiteista on alle viisi karaattia.

Kuumentamalla tansaniitin sävyä saadaan parannettua. Kun vanadiumia sisältävää zoisiittia kuumennetaan 600 asteeseen 30 minuutin ajan, vanadiumin hapettumisaste muuttuu ja parantaa sinistä väriä. Tansaniitin kuumuuskäsittely on hyvin maltillinen verrattuna esimerkiksi rubiinien ja safiirien kuumuuskäsittelyyn, joita pidetään useita päiviä yli 1000 asteen lämpötilassa. Nykyään lähes kaikkia kaupallisia tansaniitteja on kuumuuskäsitelty. Tansaniitin kovuus on 6,5 Mohsin asteikolla. Se on matala verrattuna moniin muihin jalokiviin ja tarkoittaa sitä, että se on altis naarmuuntumiselle. Siksi tansaniitti sopiikin ennemmin korvakoruihin, riipuksiin ja harvemmin käytettäviin sormuksiin kuin päivittäin käytettävään sormukseen. Tansaniitin värin säilyvyys on hyvä. Kuumuuskäsitellyt kivet eivät menetä värikylläisyyttä normaalissa altistuksessa auringon valoon tai ihmisympäristön lämpötilamuutoksille.

Tansaniittien arvon määrityksessä käytetään samaa 4 C:n sääntöä kuin muissakin jalokivissä. Arvoon vaikuttavat paino karaatteina (carat), leikkaus (cut), puhtaus (clarity) ja väri (color).

Carat

Yksi karaatti on 1/5 gramma. 

Cut

Leikkaus määrittää kumpaa väriä, sinistä vai violettia, tansaniitti heijastaa sen katselusuunnassa. ”Excellent cut” tarkoittaa, että kivi heijastaa maksimaalisen kirkkautensa. 

Clarity

IF (flawless), EC (eye clean), SI (slightly included), MI (moderately included), HI (heavily included) 

Color

Mitä intensiivisempi väri, sitä harvinaisempi ja arvokkaampi.

Violet dominant (V) ja blue dominant (B)

AAA+ rare, AAA exceptional, AA very good, A good, A medium, light

 

Etelä-Afrikka on kuitenkin timanttimaa, se on tunnetuimpia timantin tuottajia maailmassa. Sen lisäksi timanttia louhitaan paljon myös muualta Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta. Täällä kelpaa siis ”oikeutetusti” shoppailla timanttikaupoissa.

Timantteja pidetään maailman vanhimpana aarteena, joka on muodostunut 3.3 miljardia vuotta sitten 200 km syvyydessä. Valtavassa kuumuudessa ja paineessa hiiliatomit ovat kristallisoituneet muodostaen timanttia miljoonien vuosien aikana. Arviolta 250 tonnia malmia louhitaan, jotta yksi karaatti hiottua timanttia saadaan. Timantti on ainoa jalokivi, joka koostuu vain yhdestä alkuaineesta. Timantti on 99,95 % hiiltä, loput 0,5 % ovat aineita, jotka eivät ole mukana kemiallisessa rakenteessa, mutta vaikuttavat timantin väriin. Antti jaksaakin aina ihmetellä kuinka voinkaan olla niin ihastunut ”tiivistyneeseen hiileen”.

Shimanskyn timantit on louhittu Etelä-Afrikassa ja leikattu ja hiottu Shimanskyn omassa tiimissä. Shimanskylla on yli 10 design-patenttia ja viisi kansainvälistä timanttihiontapatenttia. Shimansky-timantit kiillotetaan timanttipuuterilla. Yhden karaatin timantin kiillottamiseen tarvitaan kolme karaattia puuteria.

Oma timanttien ympäröimä tansaniittini löytyi nopeasti ja oli ensimmäinen, jota kokeilin. Trilliant-muotoinen, 3.11 ct tansaniittini tuntui omalta ja maailman ihanimmalta kaulassani. Hintakin oli juuri ja juuri meidän budjetissa. Korukaupassa kannattaa tehdä ostoksia, vain jos rakastuu johonkin.

 

Toki V&A:ssa on muitakin hienostuneita korukauppoja, mm. etelä-afrikkalainen Browns. Luksusshoppailijalle löytyy myös Louis Vuitton, Gucci, Michael Kors, ja muita jos vaikka hieno laukku on etsinnässä. Olin täällä toista kertaa elämässäni Louis Vuittonissa ja nyt ensimmäistä kertaa ”tositarkoituksella”. Sinne otettiin vain muutama asiakas kerrallaan sisään ja ihan hämmästyin, että meidän koko pesue pääsi. Lapset lauloivat siellä Happy Birthday ja kun meno kävi villimmäksi, Antti meni heidän kanssa ulkopuolelle odottamaan. Se oli äidille hetki laatuaikaa shopata yksin.

 

V&A:ssa on food court pikaruokapaikkoineen, mutta se oli aina niin täysi ihmisiä, että emme halunneet ruokailla siellä. Sataman puolella isolla terassialueella on useita hyvän näköisiä ravintoloita. Niistä on myös kaunis näkymä Pöytävuorelle. Kävimme San Marcossa ja Karibussa, joissa molemmissa nautimme erinomaiset pihviateriat, strutsia ja nautaa. Jälkkärillä sopi käydä, vaikka GelatoManiassa jätskillä tai kaikille tutussa Starbuckissa.

Gelatomania

 

Täytyy myöntää, että pyörimme V&A:ssa kolmena päivänä. Ostoskeskus on valtava. Vaikka lapset lähtevät yleensä innoissaan shoppailemaan, niin he jaksavat vain muutaman putiikin. Sitten vähintään toiselle tulee väsykiukkua tai molemmat heittäytyvät jalattomiksi, jolloin toista tarvitsee kantaa.

 

 

The Water Shed

Etelä-Afrikassa tehdyn käsityön suosio on ollut kasvussa, varsinkin sen jälkeen, kun Cape Town nimettiin maailman design-pääkaupungiksi vuonna 2014. The Water Shed, V&A Waterfrontin kupeessa, on paikallisen designin, käsityön ja taiteen keskittymä. Se on katettu tori, jonka putiikit myyvät paikallisesti valmistettuja käsitöitä ja muita tuotteita. Antti jäi Milan kanssa hetkeksi askartelemaan, kun minä kiertelin rattaissa olevan Aavan kanssa torin läpi. Oli mm. vaatteita, hemmottelevia hygieniatuotteita, monenlaisia koruja, maalattuja tauluja, savitöitä, kivisiä ja puisia veistoksia ja öljykanistereista tehtyjä kitaroita. Tauluihin tietysti ihastuin. Yksi iso seeprataulu maksoi 10 000 randia (560 €). Ostin sitten samalta taiteilijalta seepraa kuvaavan canvasprintin. Hänen eläinmaalauksensa ja printtinsä olivat valloittavan ihania. Kaksi muutakin taulua lähti matkaan viereisestä Maiden Africa -putiikista.

Water Shed

 

Cape Townin keskustassa emme tehneet juuri mitään ostoksia. Shoppailumielessä kannattaakin suunnata edellä mainittuhin paikkoihin, vaikka keskustastakin esim. jotain vaatepuoteja löytyy. Yhdessä kaupassa kuitenkin kävimme, ihan viiden minuutin kävelymatkan päässä hotellista.

Törmäsin sattumalta netissä Avoova-nimiseen kauppaan, kun huvikseni katselin mitä kivaa Etelä-Afrikasta voisikaan shoppailla. Avoova on etelä-afrikkalainen luksusbrändi, jonka esineiden omaleimaisuus tulee koristelussa käytettävistä strutsin munankuorista. Niinpä tutustuin tuotteisiin jo netissä ja kirjoitin matkasuunnitelmaan ylös, että Avoova-shoppiin on mentävä. Se oli kuitenkin auki vain tiistaisin ja keskiviikkoisin (ehkä koronan takia), joten sinne meno piti tarkkaan suunnitella.

Avoova saa materiaalinsa paikallisilta strutsin kasvattajilta. Materiaaleina käytetään hedelmöitymättömiä munia, tai munia, joista poikanen on kuoriutunut.

 

Muna on yksi luonnon upeimpia teoksia. Elämän symbolina muna on hyvin kiehtova. Se luo uudelle yksilölle turvallisen paikan kasvaa ja kehittyä ja tarjoaa tavalla tai toisella kaiken tarvittavan. Muna on evoluution myötä muokkautunut erilaisiin tarpeisiin, lintujen ja matelijoiden kova- ja pehmeäkuorisista munista nisäkkäiden elimistön sisäisiksi muniksi kohdussa. Erilaistumisesta huolimatta kaikki munat sisältävät samankaltaisia rakenteita, joilla estetään poikasen kuivuminen ja turvataan sen ravitsemus, hapensaanti ja kuona-aineiden poisto.

 

Siispä tämän munafiilistelyn jälkeen, munataidetta ihastelemaan, shoppailevan biologin aarreaittaan! Antti istutti tytöt sohvalle puhelimen ääreen, niin äiti sai shoppailla rauhassa. Olin netistä katsellut Avoovan tuotteita niin paljon, että monet näyttivät tutuilta. Kiersin ja hypistelin pienehkössä putiikissa ihastuksissani. Strutsinmuna-koristeboxi oli varma valinta. Sitten mukaan lähti kolme ex tempore -tuotetta. Walnut-puinen  pyöreä kilho, jossa oli raitana munan kuorta. Monenlaisia munan kuoripaloilla koristeltuja sarvia oli tarjolla. Kauppaan jäi mm. ihania pieniä munankuorin taiteiltuja pöytiä, pelilautoja, peilejä ja pieniä tarjoiluvaunuja.

Avoovassa

 

Näin korona-aikaan kaikissa kaupoissa ja ostoskeskuksissa on maskipakko. Käsidesiä suihkitaan joka kaupan ja ravintolan ovella. Hienoimmissa kaupoissa mitataan lämmöt ja kirjataan asiakkaiden nimet ja yhteystiedot. Näihin toimiin tottui aika nopeasti. Shoppailtavaa riitti Cape Townissa, mutta varmaan jäi jotain vielä seuraavaan kertaankin.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply