Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkalle ”korona-aikana”

Intohimomme takaisin Afrikkaan oli nostanut päätään reippaasti viime vuoden puolella. Koronarajoitukset murjoivat viime kesänä jo varatun reissun Etelä-Afrikkaan. Syksyyn ja ikävä kyllä taas kiristyviin koronarajoituksiin lähdettiin kaikesta huolimatta toiveikkain mielin. Vaikka media ja oma lähipiirikin lietsoivat suosituksia Suomessa pysymisestä vielä tämän talven, niin itselle ajatus vielä kokonaisesta talvesta Suomessa oli äärimmäisen masentava. Olihan viime matkasta jo yli vuosi aikaa. Koko syksyn, joka päivä jaksoin mennä töihin ja ryhtyä päivän askareisiin, koska en ollut menettänyt toivoani joulun matkasta. Tein jopa lisätöitä extrapalkalla safarimaisemat silmissä välähdellen ja tansaniitin kuvat kimaltaen. Vuorotyö pienten lasten äitinä ei ole ollut kovin helppoa. Saattaa mennä monta iltaa peräkkäin, että lapset ovat vain iskän kanssa, kun äiti on töissä. Usein olen se väsynyt äiti, joka jatkaa aamulla unia, vaikka lapset tulevat pirteinä sänkyyn pomppimaan. Arki on usein aika rankkaa ja väsyttävää. Olemme kunnon loman ja unelmien toteuttamisen tarpeessa.

 

Koska Etelä-Afrikka ei näyttänyt alkusyksystä vielä avautumisen merkkejä, aloimme miettiä vaihtoehtoja. Meidän onneksi Tansania poisti kaikki maahantulorajoitukset jo kesällä ja se oli ollut myös toivemaidemme listalla pitkään. Ajatukset suuntautuivat pikkuhiljaa siis sinne ja aloin kunnolla suunnitella reissuamme.

 

Etelä-Afrikka kuitenkin aukaisi rajojaan osalle maista jo 1.10. Kiellettyjen maiden listalle jäi pitkä rivi maita, mutta Suomi ei kuulunut niihin. Elimme tuolloin sitä hetkeä, jolloin päätökset joulun matkasta oli tehtävä ja Etelä-Afrikan avautuminen mullisti minun lähes valmiin suunnitelman Tansaniasta. Etelä-Afrikan hotelleissa meillä oli rahaa kiinni, joten järkevintä olisi mennä nyt sinne, joka on meidän ykkösvaihtoehto ollut koko ajan. Antti ei ollut kovasti Tansanialle syttynyt, koska piti sitä liian alkeellisena meidän tämän hetkiseen matkakokoonpanoon nähden. Antti riemastui heti, että Etelä-Afrikkaan päästään ja oli innolla ostamassa lentolippuja lähes välittömästi. Koko kesän odottamisen jälkeen olin saanut matkakamuni vihdoin takaisin, ihmisen, jonka kanssa jakaa se kaikki fiilistely ja unelmien toteuttaminen. Minua toki ahdisti vähän kiellettyjen maiden lista. Mitä jos Suomi joutuukin siihen emmekä pääse matkalle sen takia? Koronatartunnat olivat olleet Suomessa koko ajan lisääntymässä. Euroopan tilanne alkoi olla taas todella paha. Ja Euroopan kauttahan meidän on lennettävä. Marraskuussa Etelä-Afrikka avautui kuitenkin kaikille maille, mutta matkustajilta vaadittiin negatiivinen covid-tulos maahan saavuttaessa.

 

KLM palautti kiltisti kesän peruuntuneista lennoista menetetyt rahat neljässä kuukaudessa. Joten uskalsimme ostaa jälleen lentoliput juuri KLM:ltä, yhdestä lempparilentoyhtiöstämme. Lentoliput olivat kädessä melkein 2 kuukautta ennen lähtöä. Siitä alkoi toisenlainen jännitys. Seurailin KLM:n nettisivuja, sieltä meidän lentojen statusta. Vielä oli merkintä ”On time”. Matkan lähestyessä aloin olla luottavaisempi matkan toteutumisen suhteen.

 

Kuukautta ennen reissua havahduin, että ihan kohta lähdetään. Paljon oli vielä järjestettävää, varattavaa ja myös jotain ostettavaa matkaa varten. Osa kesäksi varatuista hotelleista ei vastannut meidän yhteydenottoihin. Meillä oli siis maksettu varaus niihin, mutta nyt kun olisimme ilmoittaneet heille päivämäärät lomastamme, he eivät reagoineet. Yksi vastasi, mutta sillä ei ollut varaustamme vastaavaa huonetta saatavilla. Vielä jäi auki mistä saisimme ne menetetyt rahat. Siispä uuteen hotellimetsästykseen. Ja ainiin, malarialääkityksetkin piti hoitaa kuntoon. Nuorimmaiselta puuttui myös viimeinen hepatiitti A&B -tehosterokotus. Meille aikuisille piti myös varata koronatestit. Oireettoman testaus yksityisellä ja negatiivinen covid-todistus kustansi noin 250 € per aikuinen. Testi piti ottaa 72 tunnin sisällä ennen Suomesta lähtöä. Todistus negatiivisesta covid-PCR-testistä on edellytys Etelä-Afrikkaan saapumiselle ilman karanteenia. Onneksi alle 5-vuotiailta sitä ei vaadita.

 

Kaikkien pakollisten järjestelyjen ja varauksien lisäksi ehdin shopata myös kivaa uutta matkalle. Ensimmäistä kertaa mukanamme on järkkärikameran ja ”vesikameran” lisäksi valokuvausdrone. Odotamme innolla miten ensimmäiset dronelennot ja -kuvaukset onnistuvat. Emme ole kovin paljon ehtineet kotona harjoitella. Olen jo pari vuotta suunnitellut vedettävän käsimatkatavaran ostoa. Uusi Samsoniten cabin bag liittyi matkaseurueeseemme viikko sitten. Parikin kannettavaa laukkua reppujen lisäksi voi olla liian vaivalloinen urakka lentokentällä jos lapsetkin heittäytyvät kannettaviksi.

 

Nyt olimme lähdössä innolla ja jännityksellä kokeilemaan meidän ensimmäistä reissua neljän hengen perheenä ilman apuvoimia lasten hoidossa. Edellisestä matkasta on jo 1,5 vuotta, joten tytöt ovat kasvaneet ja kehittyneet paljon siitä. Optimistisena uskon, että nyt he ovat paremmassa iässä kuin viimeksi. Mila on saanut vähän järkeä päähän. Aava ei ole enää vauva eikä heräile yöllä tissille. Toki lennot jännittävät ehkä kaikista eniten. Kuinka Aava suostuu istumaan omalla tuolilla ja pitämään turvavöitä kiinni? Milalle se oli 2-vuotiaana erityisen hankalaa. Vaikka kahdesta lennosta toinen on tietysti pitkä, niin suuri helpotus on kuitenkin se, että aikaeroa ei ole lainkaan.

Täytyy myöntää, että lähtö tässä maailman tilanteessa tuntuu vähän oudolta. On sellainen olo, että jotkut ehkä paheksuvat päätöstämme lähteä. Sitä emme sen enempää kuitenkaan murehdi. Olemme punninneet päätöstämme monta kuukautta ja tämä tuntuu juuri oikealta. Sitä paitsi tällä tavalla pystymme tukemaan matkailua ja siihen liittyviä palveluita, jotka ovat nyt kovin hankalassa tilanteessa.

 

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply - tiistai, 12 tammikuun, 2021 at 10:16

  Toivottavasti teidän matkasuunnitelma sisältää myös sen, miten estätte Etelä-Afrikkalaisen helposti tarttuvamman koronavirusmuunnoksen leviämisen Eurooppaan ja Suomeen mukananne. Kannattaa varmaan testauttaa itsenne siellä uudestaan ennen kotimatkaa ja omalla autolla kotiin 10pvä karanteeniin? https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a83c5b66-57b7-43cc-b884-97bb9b15c82f

  • Reply honuanui perjantai, 15 tammikuun, 2021 at 14:27

   No matkasuunnitelmahan ei sitä sisältänyt, koska virusmuunnos uutisoitiin vasta kun olimme jo E-Afrikassa.

 • Reply Sini matkakuumeessa tiistai, 12 tammikuun, 2021 at 18:54

  Terveiset Ruandasta.. Täällä vasta reissu melko alussa. Kuusi yötä takana ja 10 edessä. Ootteko instassa? En ainakaan äkkiseltään sun kasvoista oo varma, seuraanko tiliäsi. @sinihastravelfever

 • Reply honuanui perjantai, 15 tammikuun, 2021 at 14:29

  Oon instassa, mutta tosi vähän laitan sinne kun puhelimella tulee otettua vain vähän kuvia.
  Ihanaa reissua Ruandaan! Se on mullakin haaveissa…

 • Leave a Reply