Suomen suurin matkablogiyhteisö

Australia

Australia asettui heti lähelle sydäntäni, kun tein ensituttavuuttani tuohon valtavan kokoiseen maahan vuonna 1996 ollessani 11-vuotias. Tuolloin rakastettavat pussieläimet olivat se syy miksi niin kovasti maahan ihastuin. Eläinrakkaus ei ole hävinnyt mihinkään aikuistumisen myötä, mutta suhde Australiaan on saanut uusia vivahteita sitten lapsuuden. Isoon maahan mahtuu paljon hienoja asioita. Australian monimuotoiset elämykset, joita olen mitä erilaisemmissa maisemissa päässyt todistamaan, ovat sinetöineet rakkauteni tuota mahtavaa maata kohtaan.

Sydney

Sydney on tullut tutuksi. Olen käynyt siellä kolme kertaa. Toisaalta tutuissa maisemissa on välillä kiva piipahtaa, kun reissuilla tulee nähtyä niin paljon uuttakin. Ja nykyään Sydneyssä on minulle jo aika paljon nostalgia-arvoa. Minulla on vain hämärät muistikuvat ensimmäisestä kerrastani siellä, kun olin vasta lapsi. Toisen kerran tulin paikalle nuorena aikuisena. Kolmas kerta oli häämatkalla, ihan uuden elämän vaiheen edessä.

Vaikka Oopperatalon portailla ei enää koe vau-tunnetta, niin onhan Sydneyn Oopperatalo ehdottomasti yksi maailman hienoimpia rakennuksia. Port Jacksonin satama-alue on varmasti yksi maailman kuvatuimpia kaupunkimaisemia, eikä mikään ihme.

Darling Harbour on kiva erityisesti iltakäppäilyyn. Jos emme olisi joutuneet niin kovasti pihistelemään ruokamenoista, niin se olisi ollut loistava paikka nauttia hienoista ravintoloista kauniisti valaistussa satamassa vaikka joka ilta. Lindtin suklaakahvila on tullut jo perinteeksi. Sinne on päästävä joka kerta ainakin kerran nauttimaan runsaan suklaisesta kakkupalasta.

Sydney on sopivan kokoinen kaupunki tutkia ihan kävellen ja jos vähän pitemmälle tarvitsee mennä, niin juna vie näppärästi. Shoppailumestat, hyvät ravintolat, sataman nähtävyydet, kasvitieteellinen puisto ja tunnelmallinen Darling Harbour ovat lyhyiden välimatkojen vuoksi helppo kokea vaikka samana päivänä. (Kunhan huomio sen, että useimmat kaupat menevät kiinni klo 17.)

Tarkemmin Sydneystä voit lukea täältä.

Brisbane

Kaupunkikohde mieltä rikastuttavien, mutta myös uuvuttavien, luontokohteiden välissä on mukavaa vaihtelua. Sellainen oli meille Brisbane, jossa ei ole ns. pakollisia nähtävyyksiä. South bankin uima-allas- ja hiekkaranta-alue joen varrella on oiva paikka rentoutua ja pulahtaa keskellä kaupunkia myös aussien talvella.

Tarkemmin päivistämme Brisbanessa voit lukea täältä.

Adelaide

Adelaide on jäänyt meiltä toistaiseksi vain pintaraapaisuksi. Ehdimme viettämään siellä vain yhden lyhyen illan matkallamme Kengurusaareen. Hotellin viereinen China Town tarjosi erinomaiset kiinalaiset safkaukset kun nälissämme etsimme ruokaa, lennettyämme juuri Afrikasta.

Kangaroo Island

Kengurusaari on pikkuinen saari Australian eteläosassa, jonne pääsee melko kätevästi Adelaidesta bussilla ja laivalla noin neljässä tunnissa. Se ei ole ehkä sijaintinsa puolesta suosituimpia paikkoja Australiassa, mutta me laittaisimme sen ehdottomasti top 5:een kaikista Aussimestoista. Toisaalta sen viehätys onkin siinä, että siellä ei ole paljon ihmisiä. Kengurusaaren ihanuus on sen rauhallisuudessa, maisemissa ja eläimissä, joita tapaa enemmän kuin ihmisiä. Kengurusaari on saanut nimensä kenguruista ja niitä siellä näkee hyppimässä siellä täällä. Vastaan voi tulla myös nokkasiili ja puusta toiseen matkalla oleva koala. Saari on kuin luonnonpuisto. Eläimet tarjoavat omanlaisensa safarin saarella ajaessa.

Kymmenittäin hylkeitä tapaa takuuvarmasti Seal bayssä, jossa niillä on ihan oma ranta. Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä, vaahtopäiden koristama Admiral Arch -kalliomuodostelma on myös hylkeiden kotipaikka. Tummat Uuden-Seelannin karvahylkeet eivät ensin erotu tummasta kalliosta, mutta pian huomaakin, että noita suloisia kölliäisiä on joka paikassa kallioilla.

Kengurusaaren ehdottomasti mieleen painuvin maisema on Remarkable Rocks, eroosion ja vedenpinnan korkeuden muutosten muokkaamat erikoisen muotoiset kivilohkareet. Niiden kauneus yllätti meidät todella. Se on kuin luonnon muovaama valokuvausstudio.

Saaren viileät rannat kutsuvat varpaita poistumaan kengistä ja tepastelemaan aaltojen nuolemaan hiekkaan jos ei tarkene uida (me emme tarjenneet, koska olimme paikalla heinäkuussa). Mieleenpainuvin ranta oli Stokes bay, jonne pääsi lyhyen tunnelmallisen kalliotunnelin läpi.

Kengurusaaren tunnelmiin pääset täältä.

Uluru

Kolmen tunnin lento Sydneystä Ayers Rockiin (Uluru – Kata Tjuta kansallispuistoon) on sukellus aivan erilaiseen ympäristöön. Uluru – Kata Tjuta kansallispuisto kuuluu Yankunytjatjara- ja Pitjantjatjara-ihmisille. Heillä on oma kieli ja he kutsuvat itseään Ananguksi. Tjukurpa on perusta Anangu-kulttuurille. Sillä on monta merkitystä. Se selittää olemassa olon ja ohjaa jokapäiväistä elämää. Kuten uskonnot muualla maailmassa, Tjukurpa sisältää säännöt ihmisten väliselle kanssakäymiselle ja elämälle vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Tjukurpa opetetaan uusille sukupolville tarinoilla, lauluilla, tansseilla ja seremonioilla. Nykyään Anangu elää yhteistyössä muiden ihmisten kanssa, mutta kansallispuistossa noudatetaan Anangun lakia. Puisto nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1987, kun sen geologisten muodostelmien sekä eläinten ja kasvien ainutlaatuisuus ymmärrettiin.

Lentokoneesta näkyy vain hiekkaa ja jokunen kivimöntti siellä täällä. Yulara on vuonna 2003 valmistunut pieni turistikylä kuuluisan Ulurun läheisyyteen, keskelle ei mitään, jossa on muutama hotelli ja pieni kauppakeskittymä. Heinäkuussa ilmasto outbackissä on mukavan lämmin, päivällä noin 20 astetta. Kentältä on 10 minuutin bussiyhteys hotelleihin. Yularasta löytyy retki-info, pari souvenirshoppia, erittäin hyvin varusteltu ruokakauppa ja pari ravintolaa, joissa voi nauttia vaikka herkullista kengurupizzaa. Yularassa on myös rauhallinen näköalapaikka Uluruun, joten maailmankuulusta maisemasta voi nauttia melkein hotellin pihassa.

Base walk Ulurun ympäri on 10.6 km. Myös lyhyempiä kävelyitä voi tehdä Ulurun vieressä ja myös oppaan johdolla. Meille kokonaisen kiven kiertäminen kahdestaan omassa rauhassa oli ehdottomasti oikea ratkaisu. Lähdimme matkaan varhain aamulla kun aurinko oli nousemassa ja puolen päivän aikaan olimme kiertäneet koko kiven. Vastaan ei tullut montaakaan ihmistä. Siinä oli myös lämpöiset colleget vaihtuneet toppiin ja pikkuhameeseen lämpötilan noustessa mukavan lämpöiseksi.

Anangun kulttuurikeskus on kahden kilometrin päässä Ulurusta, jossa on aboriginaalinäyttely anangu-maalauksineen sekä pieni simppeli ravintola ja souvenirshoppi. Anangu-taiteessa värikkäät pisteillä, ympyröillä ja viivoilla tehdyt maalaukset kuvaavat luontoa ja eläimiä. Vedenottopaikat ovat yleinen teema, niitä kuvaa monta rengasta toistensa sisällä. Kuivassa maassa niillä on ymmärrettävästi tärkeä merkitys. Kulttuurikeskuksessa ei saa ottaa kuvia.

Kata Tjuta (many heads) koostuu 36 eri kokoisesta ja muotoisesta kivivuoresta. Kaukaa katsottuna se näyttääkin kivivuoristolta. Se on 55 kilometrin päässä Yularasta, mutta matka sinne menee nopeasti, koska muuta liikennettä ja liikennevaloja ei ole. Kata Tjutassa on useita kävelyreittejä, joista me valitsimme 7,4 kilometrin Valley of the winds walkin. Maasto on hyvin kumpuilevaa ja reitti kulkee osittain kivivuorten välisissä laaksoissa. Reitillä on sopivasti kiipeilyä ja käppäilyä, ympärillä on koko ajan karun kauniita maisemia.

Pariin Uluru-päiväämme pääset tutustumaan täältä.

Aussikuume nostaa päätään vähän väliä. Paljon on vielä näkemättä, mm. koko Länsi-Australia, Pohjoisen Darwin sekä etelän Tasmania. Viileä Tasmania kiehtoo minua erityisen paljon ja toisaalta myös Queenslandin Whitsunday Islands. Nämä molemmat ovatkin ehdottomasti seuraavan Aussireissumme kohdelistalla.

Käynnit
1996: Sydney, Melbourne, Canberra
2000: Cairns, Brisbane
2008: Sydney, Cairns
2015: Adelaide, Kangaroo Island, Sydney, Uluru, Brisbane

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply