Matkakohteiden Aakkoset

Muiden blogien innoittamana minäkin aloin miettiä minkälaisista paikoista meidän matkailun aakkoset koostuvat.

A Australia

Tähän maahan rakastuin jo 11 vuotiaana kun siellä ensimmäisen kerran kävin. Pussieläimet veivät sydämeni ja edelleen otan innolla vastaan raksupussin ja ruokin sillä loikkivia kavereita. Myöhemmillä reissuilla on ollut ilo nähdä aussieläimistöä myös vapaana luonnossa. Australia on meidän laskutavan mukaan minun 50. maa ja olihan se iso ja hieno juttu silloin 11-vuotiaalle neidille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sydneyssä toista kertaa vuonna 2008

 

Kenguruita ruokkimassa vuonna 2015

 

Brisbane South Bank 2015

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

B Bora Bora

Häämatkamme romanttisimmalla kohteella on erityinen paikka meidän sydämessä. Se hurmasi meidät kauneudellaan laguunin pinnan molemmin puolin. Haluaisinko joskus palata sinne? Ehkä se olisi kiva. Tai ehkä haluan säilyttää muiston meidän paratiisielämyksestämme sellaisena kuin sen silloin koimme ja pitää sen tarkasti tallessa timanttireunuksisessa rasiassa omassa mielessäni.

 

Meidän biitsillä vuonna 2015

 

Vedenalainen Bora Bora

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

C Cozumel

Meksikon edustalla Karibian meressä sijaitseva Cozumel on meille ensisijaisesti paikka, jossa saimme tutustua ensimmäistä kertaa merikilpparien suojeluprojektiin. Kuoriutuneiden vauvakilpparien kaivaminen hiekasta ja päästäminen mereen on ehdottomasti hienoimpia kokemuksia reissuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Munimisurakan jälkeen matkalla mereen vuonna 2014

D Dunedin

Uuden-Seelannin eteläsaaren Dunedin on toistaiseksi meidän eteläisin piste. Vuosi sitten vietimme siellä ensimmäistä joulua ulkomailla ja myös ensimmäistä joulua perheenä. Jouluisessa Airbnb-kämpässä minä sain aikaiseksi jonkinlaisen perunalaatikonkin, koska ilman sitä ei ole joulua.

Moeraki Boulders jouluaattona 2016

Sandfly Bayn hylkeitä katsomassa joulupäivänä 2016

E Ecuador

Vaikka en 14-vuotiaana ollut ehkä parhaimmassa matkustusiässä niin Ecuadorissa oli pari minullekin mieluista kohdetta. Oli hitsin hienoa päästä seisomaan päiväntasaajalla ja ylittämään sitä edes takaisin. Hyytävä kyyti pakun katolla ja kiipeäminen Cotopaxi-vuorelle olivat myös mieleenpainuvat ja mieluisat aktiviteetit.

Päiväntasaajalla vuonna 1999

Cotopaxille kiipeilyä

 

F Fiji

Fijin Viti Levulla piipahdettiin vuoden 2000 maailmanympärimatkalla. Tuo Melanesian ja Polynesian risteymä jäi kovasti vielä kiinnostamaan ensimmäisen käynnin jälkeen, kun tuli nähtyä lähinnä Nadi. Nyt aikuisena Fiji on vilahtanut parikin kertaa meidän matkasuunnitelmissa, mutta ei vielä toteutukseen asti.

 

G Galapagos

Tämä biologin must-kohde on ollut listalla jo monta vuotta, mutta odottaa vielä toteutustaan.

 

H Hawai’i

Eihän tähän voi mitään muuta laittaa, vaikka Ranskan Polynesian Huahine olisi ollut toinen ehdokas. Jos etsii hiljaisia biitsejä, hienoja snorklausmestoja, vuorelle kiipeämistä, tulivuoria tai kauniita maisemareittejä Hawaiin saaret ovat ehdottomasti oikea valinta. Ensimmäinen matka Hawai’ille oli siemen minun rakkaalle tanssiharrastukselle. Toinen oli sitten mahtava reissu tanssikamujen kanssa ja ensimmäinen yhteinen matka Antin kanssa. Niin Big island, Maui, O’ahu, Kaua’i kuin autenttinen Moloka’ikin ovat jokainen omalla tavallaan ihastuttaneet meitä. Lempparia on mahdoton valita, on koettava ne kaikki.

Road to Hana -maisemissa, Waikamoi trailillä vuonna 2012

 

Moloka’in Kalaupapa trailillä muulien selässä vuonna 2012

 

Haleakala Sunset Mauilla vuonna 2015

 

Na Pali Coast, Kaua’i 2015

 

I Iguassu Falls

Tämä maailman suurin vesiputous ihastutti minua kaikista eniten suurimpien putousten kärkikolmikosta. Kumiveneretki putouksen viereen oli ikimuistoinen, mutta jossain vaiheessa nuo 14-vuotiaana saadut kokemukset tarvitsevat uudistusta.

 

Paattiretki Iguassun viereen vuonna 1999

 

J Jukatan

Mietin tähän myös Japania, mutta otetaan nyt tuoreempi kokemus tähän mukaan. Cancunissa saimme naaaatiskella hotellirivistöelämästä muhkeiden turistiretkien lomassa. Maya-rakennelmat, cenotet ja iguaanit tulivat tuolla reissulla tutuiksi.

Coban metsäisen rauniokaupungin Nohoch Mul-pyramidin huipulla vuonna 2014

 

Ik-kil cenote

 

Chichen Itza

 

Luola-cenote

 

Paras Zipline

 

K Kangaroo Island

Häämatkamme suurin yllättäjä oli tuo Australian eteläpuolella Adelaiden vieressä köllöttävä saari. Olimme siellä Australian talvella, joten sää oli viileä, mutta vain yhtenä päivänä tuli sadetta. Vaikka ravintoloissa ja ruokakaupoissa ei ollut juuri valinnan varaa, niin saari ihastutti meidät nimenomaan maisemillaan, rauhallaan ja villinä elävillä aussieläimillään, joita tapasimme useammin ja enemmän kuin ihmisiä.

 

Stokes Bay vuonna 2015

Seal Bayn hyljevauvat

 

Koalabongaus

 

Nokkasiilin touhuja

 

Remarkable Rocks, luonnon taiteen fiilistelyä

 

L Laos

Laosin pieni Luang Prabang ihastutti söpöydellään ja temppeleillään Mekongin varrella.

 

Munkkien taloja vuonna 2006

 

 

M Machu Picchu

Monet kohteet lapsuuden reissuilta ovat jääneet saavuttamattomiin aivojeni sopukoihin, mutta Machu Picchu on yksi hienoimpia niistä, jotka ovat jääneet mieleen. Vaikka se on kerran koettu ja upeaksi todettu niin mielelläni palaisin sinne hankkimaan tuoreempia muistoja.

 

Vuonna 1999

N New York

Nykissä olen käynyt lapsena, nuorena ja aikuisena. Kyllä sitä aika eri silmin katsoi jokaisella kerralla, mutta kaikilla kerroilla viihdyin. Viimeksi vietimme siellä uutta vuotta ja olihan Time Square silloin hyvinkin kokemisen arvoinen. Manhattanin jouluvalot saivat meidät leffatunnelmaan.

New Year in Time Square, 2014

Central Park vuonna 2014

O Oman

Kun en tähän muutakaan keksinyt, mutta käyty on.

 

P Polynesia

Polynesia, laajimmalle levittäytynyt saariryhmien ryhmä Tyynessämeressä, on monille melko tuntematon. Meille se on kulttuuria, taidetta, tanssia ja tärkeä toinen kotimme. Maantieteellisesti Polynesian kolmion kärjet; Hawai’i, Uusi-Seelanti (Aotearoa) ja Pääsiäissaari (Rapa Nui) ympäröivät monia saariryhmiä, joissa olen käynyt, kuten Ranskan Polynesia, Tonga ja Samoat, mutta osa odottaa vielä käyntiä ja tarkempaa tutkimista, kuten Cook Islands, Tuvalu ja Pitcairn.

Tyynenmeren saaret ja Polynesian ”kolmio”

Naarastiki

 

 

Q Qatar

Kun ei muutakaan tullut mieleen. Mutta olen siellä kerran käynyt ja ensi kesänä tulee lennettyä sen kautta.

 

R Rapa Nui

Rapa Nui (monille tutummin Pääsiäissaari) ja moai-patsaat ovat minun monen vuoden haave. Mutta nyt on lentoliput ostettu ja ensi vuonna päästään kunnolla tarkastelemaan tätä meiltä vielä puuttuvaa Polynesian kolmion viimeistä kärkeä.

 

S South Africa

Vaikka viinitilat olivat minulle 13-vuotiaana tylsyyden huipentuma, niin Etelä-Afrikka osasi ihastuttaa minua siitäkin huolimatta. Cape Town, Hyväntoivonniemi ja sen pingviinit sulattivat sydämeni. Kun palasin maahan 17 vuotta myöhemmin, vanha rakkaus ei pettänyt. Ja sillä kertaa pääsin nauttimaan elämäni toisesta safarista. ”Afrikka ja safari” on jotain maagisen fantastista.

Cheetah walk lion parkissa vuonna 2015

 

Kruger 2015

 

T Tahiti

Tietysti Tahiti, jossa olemme pienen pyrähdyksen päässä laguuniparatiisista. Mutta Tahiti itsekin mustine hiekkarantoineen on monen elämyksen arvoinen. Kun viereisen Mo’orean kupeeseen laskevaa aurinkoa on ihaillut tarpeeksi jalat pehmeään mustaan hiekkaan upotettuna, voi seuraavana päivänä lähteä tutkimaan saaren sisäosaa. Siellä mäkiset hiekkatiet ja välillä myös tiet veden peitossa tuovat haastetta.  Vehreät vuorennyppylät ja vesiputoukset tarjoavat mystisen raikkaan retken, jos vain tarpeeksi hyvä auto on käytössä.

Black Pearl Beach 2015

Tahitin keskellä

 

Les trois cascades

 

U Uluru

Outback oli unelma ihan sieltä ensimmäisiltä Aussireissuilta asti. Neljännellä kerralla se laitettiin täytäntöön ja Outbackin maamerkki, Uluru, lunasti odotukset erinomaisesti yksinkertaisuudellaan, näyttävyydellään ja hiljaisuudellaan. Ulurun kiertäminen oli kuin kevyt pyhiinvaellus ja illan tullen Ulurun takaa ilmestyvä täysikuu oli hieno yllätys.

Uluru Lookout 2015

Uluru sunset 2015

 

V Vietnam

Sielläkin on tullut käytyä ja vahvimmaksi muistoksi taisi jäädä iso kupillinen herkullista nuudelisoppaa.

Saigonissa vuonna 2006

 

 

W Waikiki

Honolulun Waikiki on Hawai’in saarten jenkkilä, eikä minusta huonolla tavalla. Waikiki beach turistikauppoineen ja hulaesityksineen on minusta mielenkiintoinen yhdistelmä perinteitä ja jenkkiä. Biitsiä riittää ja riittää myös oma paikka siellä, kun ihan tupaten täynnä se harvemmin on. Waikikin kokemuksen toki täydentää kiipeäminen sitä toisesta suunnasta reunustavalle Diamond Headille. Tämä on yksi niistä paikoista, joihin liittyy nostalgiaa ja rakkaita muistoja, mieleenpainuvimpana Waikikin aallot, joissa menimme kihloihin.

 

Ku’u Lei auana – hulaa Waikikilla 2012

 

Maisema Waikikille Diamond Headiltä vuonna 2012

 

X X-maat

X:llä alkavissa paikoissa olen ehkä jossain käynyt, mutta olkoon X niille maille, joihin en ole vielä jalallani astunut, jotka usein käyvät kuitenkin mielessä, mutta joiden käymiselle ei olla vielä tarkkaa aikataulua suunniteltu. Uganda, Costa Rica, Nicaragua ja Vanuatu esiintyvät meidän seuraavan kymmenen vuoden matkasuunnitelmissa.

 

Y Yhdysvallat

Ensimmäisen kerran Yhdysvaltoihin pääsin 8 vuotiaana Floridan matkallamme. Tuolloin mieleen jäivät parhaiten Orlandon Disney World, Sea World, alligaattorisuo ja hotellin aulassa soiva joulukuusi. 10 vuotiaana Kalifornia vei sydämeni. Samalla reissulla pääsin tsekkailemaan Las Vegasin ja Grand Canyonin. Osa ihastuksesta taisi kyllä johtua siitä, että sain ensimmäistä kertaa mukaan kaverin, saman ikäisen serkkuni. Nyt käytyjä osavaltioita on 18, paljon olisi vielä nähtävää. Mutta tuntuu, että must-kohteet on kuitenkin aika hyvin nähty. Tulevaisuuden matkasuunnitelmissa Yhdysvallat esiintyy silloin tällöin.

Kymppivuotiaat bestikset San Franciscossa vuonna 1995

 

Ja samaa reissua Arizonassa

 

Chicagossa vuonna 2005

 

Atlantan Olympiapuistossa vuonna 2005

 

Söpöin rantakoppi Miamin south beachillä vuonna 2016

 

Miami south beach vuonna 2016

 

Z Zimbabwe

Zimbabwe oli yksi lemppareistani eteläisen Afrikan rundillamme vuonna 1998. Majapaikastamme jäi lähinnä mieleen kärpästen valloittamat ruuat. Viktorian putoukset ja siltaa pitkin kävely naapuriin Zambian puolelle olivat sitten mukavammat kokemukset. Äiti muisti kertoa, että lodgen kissat taisivat innostaa minua eniten, kun olin niitä hänen mielestään liikaa hypistelemässä.

 

Zimbabwen apinat meidän lodgen lähellä vuonna 1998

 

Tämä olikin A to Z, koska Ä ja Ö olivat liian haasteellisia kirjaimia tähän leikkiin.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply