Suomen suurin matkablogiyhteisö

18.12. Sunnuntai Waitomon Ruakuri Cave

Lähdimme ennen yhtätoista ajamaan Waitomoon Tauposta 158 km länteen. Tänään oli ohjelmassa luolailua ja kiiltomatoja. Olimme perillä Waitomon kiiltomatoluolien infopisteellä hyvissä ajoin. Siellä vaihdoimme netin varausnumeromme lippuihin ja jatkoimme viitisen minuuttia Ruakuri luolan lähelle. Olimme valinneet Ruakurin, koska sinne pääsee rattailla. Vaihtoehto olisi ollut glow worm cave –veneily, mutta siellä näkee vain kiiltomatoja. Black water rafting kuulosti hauskalta, mutta se toki oli nyt mahdotonta.

Milan huoltotauko ennen luolailua

Parkkipaikalla odotimme opasta, jonka kanssa aloitimme luolakierroksen Ruakurin kalkkikiviluolassa. Ruakuri tarkoittaa kahta koiraa. Maorit löysivät luolan yli 400 vuotta sitten ja koirat tekivät sen suuaukolle pesiä. Luola on 55 metrin syvyydessä. Laskeuduimme valaistua spiraalimaista ramppia pitkin. Mila oli nyt vähän tyytymätön. Hänellä oli tänään vähän huonompi päivä ja oppaan alkupuheet menivät kokonaan sivuun kun yritimme saada neidin rauhoittumaan. Rattaissa hän suostui olemaan hiljaa sitten jonkin aikaa. Luolaan oli rakennettu kävelytasot ja kaiteet peräkkäin kävelemistä varten. Opas laittoi valot päälle siellä missä kävelimme, muuten luola pidettiin pimeänä. Kirkkaat valot valaisivat kauniisti vaaleita kalkkikivimuodostelmia. Katosta laskeutui kalkkikivipuikkoja, seinissä oli korallimaista kalkkikiveä ja siellä täällä oli norsun isoa korvaa muistuttavia kalkkikiviulokkeita. Luolassa oli maanalaisia pieniä jokia ja pieniä vesiputouksia, jotka kuulostivat isomman putouksen kohinalta.

Alas johtava spiraali

Waitomon luolat

Luolat ovat yli 30 miljoonaa vuotta vanhoja. Ne muodostuivat kun nykyisen Uuden-Seelannin alue oli vielä meren pohjaa. Tästä syystä koralleja ja simpukoita on fossiloitunut kalkkikiveksi luolaan. Alue on Tyynenmeren ja Indo-Australian mannerlaattojen törmäyskohdassa, mikä johtaa Uuden-Seelannin kohoamiseen edelleen. Kohoamisen seurauksena kalkkikivi on paineen vaikutuksesta taipunut erilaisiin muotoihin.

Sitten pääsimme katselemaan kiiltomatoja tai oikeastaan kiiltotoukkia. Niitä katselimme täysin pimeässä, pelkässä toukkien tuottamassa sinivihreässä valossa. Mila taisi luulla, että häntä yritetään laittaa nukkumaan kun oli niin pimeätä eikä hän tykännyt yhtään. Sylissä hän rauhoittui.

Kiiltotoukat

Munavaihe kestää 3 viikkoa. Sitten syntyvät toukat. Toukkavaihe on ”kiiltomadon” pisin elämänvaihe, 9 kuukautta. Valo syntyy toukan ulosteen reagoidessa ilman happeen ja siksi niiden peräpää on sen valaiseva elin. Toukat muodostavat tahmeita nauhoja, joihin ne pyydystävät hyönteisiä ravinnokseen. Toukkavaihetta seuraa kahden viikon kotelovaihe, jonka jälkeen aikuinen hyönteinen elää vain muutaman päivän. Aikuisilla ei ole suuta eikä ruuansulatusjärjestelmää, joten niiden ainoa elämän tarkoitus on lisääntyä. Urokset usein odottavatkin naaraiden kuoriutumista kotelosta välitöntä parittelua varten.

Toukkien rihmoja

Kiiltotoukkia

Retkemme luolassa kesti reilun tunnin. Kauniita monen muotoisia vaaleita kalkkikiviä päästiin kuvaamaan monessa kohdassa. Matalat maanalaiset joet virtasivat itsekseen ja muodostivat pieniä lampia, joihin kiiltomatojen valo heijastui. Mila ei ollut ainoa lapsi, mutta oli nuorin. Muut lapset olivat erityisen kiinnostuneita hänestä.  Luolassa oli viileätä ja lenkkarit olivat hyvät paikoin märän maaston vuoksi. Leggingsit olivat tarpeen, mutta hupparia en tarvinnut vaikka se repussa oli mukana. Loppumatkasta Mila väsähti sylissä kulkemiseen ja hän meni rattaisiin unille.

Luolailun jälkeen oli kova nälkä kun aamupalasta oli reilusti aikaa ja kello oli melkein neljä. Ajoimme läheiseen pizzaravintolaan. Alueelta löytyi myös Waitomon souvenir shoppi. Me olimme sillä hetkellä pizzerian ainoat asiakkaat, mutta hyviksi pizzoja oli netissä kehuttu ja isoiksi. Koska meillä oli niin iso nälkä, otimme molemmat large-pizzat. No yksi sellainen olisi riittänyt, mutta saatiinpahan päivällinen samalla kotiin viemisiksi. Antti söi BBQ kanapizzan. Minulla oli myös kanapizza, mutta erikoisuutena siinä oli karpalokastiketta. Mielenkiintoinen kokemus pizzassa, mutta sanoisin, että toimii hyvin.

Ennen paluuta kävin ostamassa souvenir shopista lammaspehmon MiIallle, vaikka sitä ei saakaan alle kolmevuotiaalle antaa. Imetin neidin autossa, jotta hän jaksoi nukkua paluumatkan kokonaan. Waitomosta Taupoon ei ole moottoriteitä. Maisema oli lähes koko ajan kumpuilevia laitumia. Aiemmin olimme nähneet paljon lehmiä. Tämä oli enemmänkin lammasaluetta. Isoja laumoja, isoja ja pieniä lampaita chillailemassa vehreiden kumpujen rinteillä.

Sijainti: Waitomo, New Zealand

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply