Suomen suurin matkablogiyhteisö

13.6. keskiviikko Pearl Harbor

Bussi nro 42 vei meidät melkein hotellin ovelta Pearl Harboriin, noin tunnin päähän Waikikilta kun oli ruuhka-aika. Portilta saimme suomenkielisen esitteen. Seuraava USS Arizona Memorial-laivamatka, jossa oli tilaa, oli vasta klo 13.45. Odotteluaikana päätimme käydä noin puolen kilometrin päässä Aloha Stadionilla keskiviikkokirppiksellä. Tällä kertaa ostin haaveilemani puutaulut (kaksi hulatanssijaa ja palmu). Puuesineet olivat Hawaiilla tehty ja tosi nättejä. Niissä oli käytetty montaa eri väristä puuta.

Pilvet ripauttelivat ajoittain sadetta. Kojuja oli vierivieressä, joihin pystyi menemään sateen suojaan. Mukaan tarttui myös pienisimpukkaista leitä, rantapyyhkeitä ja Aloha-ovikyltti. Sateet loppuivat sopivasti kun pääsimme lähtemään takaisin Pearl Harboriin.182 Pearl HarborSisään ei saa viedä mitään laukkuja. Kameran sai viedä ilman kameralaukkua. Tavarat piti jättää säilytykseen ulkopuolelle. Se maksoi 3 $/ laukku. Minulla oli reppu ja ostoskassi. Minun olisi pitänyt maksaa 6 $. Olin kuitenkin maksanut aamulla jo 3 $ turhaan (kun emme menneetkään sisään). Kun kerroin siitä, niin minun ei tarvinnutkaan maksaa mitään.

Japanialisia emme tavanneet yhtäkään, vaikka heitä muuten on Hawaiilla paljon. 20 minuutin mittainen dokumenttielokuva kertoi Pearl Harborin tapahtumista 7.12.1941 ja mikä johti Japanin hyökkäykseen Pearl Harboriin.

”Japanin ja Yhdysvaltojen välit kiristyivät jo vuonna 1931 kun Japani alkoi valloittaa osia Kiinasta. Yhdysvalloilla oli myös kiinnostuksen kohteita Kaukoidässä. Sota syttyi Euroopassa ja Japani liittyi natsi-Saksan akselivaltioihin. Yhdysvallat käytti diplomaattista ja kaupallista painostusta, mm. öljysulkua. Japani piti painostusta uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Sovitteluyrityksiä oli Japanin ja Yhdysvaltojen välillä kesällä 1941. Hyökkäys Pearl Harboriin oli osa suunnitelmaa valloittaa läntinen Tyynenmeren alue. Tavoitteena oli tehdä Yhdysvallat kykenemättömäksi vastustaa tätä suunnitelmaa. Japanin asevoimien ylipäällikkö tiesi, että voi menestyä sodassa vain tuhoamalla Yhdysvallat nopealla iskulla (ei pitkittyneessä sodassa).”

”33 japanilaista sotalaivaa lentotukialustoineen saapui O’ahun pohjoispuolelle 7.12. Yhdysvaltojen sotalentokoneet olivat turvatoimena lentokentän kiitoradalla ja laivaston lentotukikohdassa. 5 japanilaista kääpiösukellusvenettä lähti edeltä Pearl Harboriin. Yhden Yhdysvallat havaitsi ja upotti. Japanilaiset lentokoneet tekivät hyökkäyksen useassa aallossa pudottaen pommeja ja torpedoja Pearl Harboriin ja samaan aikaan lentotukikohtiin tuhoten 164 lentokonetta. USS Arizona, Oklahoma, California, West Virginia ja Utah upposivat. Muut laivat saivat vaurioita. USS Arizona vei mukanaan 1177 ihmistä. Honolulussa siviilejä kuoli kun väärin ladatut hylsyt putoilivat. Tuona päivänä Yhdysvallat liittyi mukaan toiseen maailman sotaan.”

USS Arizona Memorial

USS Arizona Memorial

Pieni laiva vei meidät 10 minuutin päähän USS Arizona Memorialiin, joka on rakennettu uponneen USS Arizonan päälle. Muut uponneet laivat on nostettu. Kuolleiden miesten jäänteet ovat edelleen laivassa. Tykkitornin perusta ja savupiippu nousevat veden pinnan yläpuolelle. Laivasta vapautuu edelleen öljyä, joka pulppuaa jatkuvasti pinnalle. Muistomerkin toisessa päässä oli marmoriseinällä Arizonassa kuolleiden miesten nimet.193  Arizona Memorial194  Arizona Memorial198  Arizona Memorial

208  Arizona MemorialArizona Memorialissa käyminen oli mielenkiintoinen kokemus ja tapahtumista kertova dokumentti oli ehdottoman tärkeä kun en etukäteen tiennyt tapahtumista juuri mitään. Käynti Pearl Harborissa ja muistomerkillä oli ilmainen. Pearl Harborin rannassa on myös sukellusvene, mutta sinne emme menneet.220 Pearl Harbor

Palasimme Ala Moanaan lounaalle Mama’s Spagetti Houseen ja nautimme samat ateriat kuin eilen. Hotelliin viemiseksi otimme jälkiruuaksi suklaa- ja juustokakkupalat.

Antin oluet

Antin oluet

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply