Suomen suurin matkablogiyhteisö

13.5. sunnuntai International Waikiki Hula Conference osa 3

Minun aamuni alkoi taas workshopilla, Hula Kahiko Intermediate/Advanced ja tanssina No Luna E Ka Hale Kai O Ka Ma’alewa. Kumumme oli Lilinoe Lindsey Ka Pa Nani ’O Lilinoe.

”Tanssimme kertoi Pelestä, tulen jumalattaresta ja hänen siskostaan Hi’iakasta. Pele rakastuu Kaua’in Lohiauhun. Hän lähettää siskonsa hakemaan Lohiauta. Hi’iaka lupaa olla koskematta Lohiauhun ja palata 30 päivässä. Matka kestää yli 30 päivää ja kun Hi’iaka tulee takaisn, Pele on purkautunut.”

Kumumme oli iäkäs herttainen rouva. Aivan erilainen kun muut kumut, jotka olivat enemmän tai vähemmän itseään täynnä, vaikka toki hekin olivat ihan kivoja ja hyviä opettajia. Pienryhmissä harjoittelimme tanssin. Jokaisessa ryhmässä oli yksi tanssija kumun halausta, joka ohjasi meitä.

Seuraavassa workshopissa olin Maaritin kanssa, Hawaiian Language for Hula. Ääntämysharjoitukset olivat meille tietysti helppoja, koska havaijin kieltä lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan. Meille vieraampia ovat okinan eli heittomerkin runsas käyttö sekä viiva vokaalin yläpuolella, joka pidentää sen. Jokaisella Hawaiin saarella on oma värinsä.

’ula ’ula = punainen (Big Island)
ākala = pinkki (Maui)
’alani = oranssi (Lanai)
’ahinahina = harmaa (Kaho’olawe)
’oma ’oma’o = vihreä (Moloka’i)
melemele = keltainen (O’ahu)
poni = lila (Kaua’i)
Ke ’oke’o = valkoinen (Ni’ihau)

Ke hula nei ’o Minna = Minna tanssii hulaa
’O Lani Kau Keha ka’u mele punahele = Lani Kau Keha on lempilauluni

Lounastauolla tapasin Natan ja Heidin. He olivat saaneet uli ulinsa valmiiksi. Heidi oli saanut hankittua minulle uli-materiaalit, jotta voin kotona tehdä oma uli ulin.

Heidin ja Natan uli ulit

Heidin ja Natan uli ulit

Minun ja Kirsin viimeinen workshop oli Ipu Heke part 2. Toisin kuin uli ulin tekeminen, johon oli tytöillä mennyt koko viikonloppu, niin ipun tekeminen oli ainakin meidän näkökulmasta leppoisaa. Tänään emme tehneet juuri mitään. Jonotimme kurpitsojemme kanssa, että taitavammat höyläävät päät sopiviksi höyläyskoneella.

Ipun alaosa

Ipun alaosa

Sitten kaksi päätä yhdistettiin silikonilla, jonka annoimme kuivua. Sillä aikaa kävimme shoppailemassa konferenssin kojuissa. Ostin ipulleni pehmeän käsintehdyn soittoalustan ja leipäpuunlehden muotoisen simpukkakaulakorun. Ipujen saumakohtaa vielä liimattiin, sitten ne olivat valmiita. Shoppailin vielä kaksi pitkää hametta.

Valmis Ipu heke, jossa on vielä tukiteipit ja selässä ipun oma kuljetuskassi.

Valmis Ipu heke, jossa on vielä tukiteipit ja selässä ipun oma kuljetuskassi.

Kämpillä juhlimme äitienpäivää suklaavanukas-vaahtokakulla ja ananas upside down kakulla. Lähdin Heidin ja Natan kanssa Waikikille kävelemään. Surffarit olivat vähitellen rantautumassa Waikikin aalloista. Waikiki Beachin lavalla oli konferenssin päätösjuhla. Seurasimme jonkin aikaa esityksiä. Hieman oudoilta vaikutti miestanssija, joka tanssi dramaattisen naisellisesti.

Uusi hameeni

Uusi hameeni

Waikiki Beach

Waikiki Beach

Ilta meni pakatessa huomista lähtöä varten. Natalia pakkaili torakkaansa. Niin me hänen rinkkaansa kutsuimme. Se näyttää ihan jättikokoiselta torakalta selällään hihnat ylös sojottaen. Tai sitten meillä vaan on outo mielikuvitus.

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply