Suomen suurin matkablogiyhteisö

3.5. torstai Tutustumista Moloka’ihin

Olimme eilen tulleet illalla. Heräsimme tänään puoli kahdeksalta ”omassa” talossa. Kukot, kanat ja muut linnut kiekuivat ja visertelivät. Raollaan oleva ikkuna piti mukavan lempeän tuulen vireen ja sopivan ilmaston kämpässä. Vietimme aamupäivää Nupun kanssa terassilla kun Kirsi, Kimmo ja Japi olivat vuokraamassa autoa. Nuppu asetteli mustavalkoiselle kissalle vadin, johon kelliä. Leivän lisäksi aamupalaksi oli mangoa omasta puusta.

Meidän huoneen ikkunasta ulos

Meidän huoneen ikkunasta ulos

022 Molokain kämpässä 030 Meidän pihalla OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyttöporukalla lähdimme Ka Hula Piko –festareille. Ajoimme Kaunakakain läpi Mauna Loa highwayta, pituussuunnassa pitkulaista Moloka’in saarta. Moloka’i on matalampi kuin muut saaret. Keskiosan vuoristo kohoaa eteläpuolelta hyvin loivasti. Ajoimme saaren keskivaiheilta länsiosaa, Mauna Loan kylään asti, etsien festareille opastavaa kylttiä. Mauna Loassa käännyimme takaisin ja ns. paluumatkalla näimme kuinka kyltti oli kiinnitetty tien vierelle parkkeerattuun autoon.

Tämän päivän festariohjelma sisälsi Hawaiilaisten ruokien valmistusta. Paikalliset näyttivät kuinka niitä tehdään ja me saimme maistella. Kukui-pähkinöistä hakattiin vaalea sisus ulos ja jauhettiin. Kukuimurska syötiin raa’an ahin (kalan), sipulin, kidesuolan ja ohuen merilevän kanssa. Hyvää se oli (jos vain tykkää raa’asta kalasta). Jotkut kuorivat taroa (juures) ja jauhoivat sen notkeaksi mössöksi. Taroa, hawaiiksi poi, käytetään eri ruuissa, mm. leivän valmistuksessa. Kävimme myös viereisellä taropellolla.

Kukuita

Kukuita

059 Pokea ja kukuita

poin valmistusta

poin valmistusta

Iltapäivällä kävimme Kaunakakaissa. Siellä oli kaksi ruokakauppaa, kirjakauppa ja lemmikkikauppa. Kirjakaupassa oli paljon Hawaiin kulttuuriin liittyviä kirjoja. Kirsi bongasi minulle The PolynesianTattoo Today –kirjan. Se oli minulle todellinen aarre. Sain ideoita omaan tulevaan ”tatuuni”. Kirjakaupan omistaja oli vaikuttunut suomalaisesta hularyhmästä Moloka’illa.

kirjakaupassa

kirjakaupassa

Ruokakaupan kautta palasimme kämpille, jossa nautimme itse tehtyä lounasta terassilla.090 Molokain kämpässä087 Molokain kämpässä

 

Minä ja Kirsi kävimme illalla Ka Hula Pikon luennolla. Festarin perustajan äiti puhui pojastaan, jonka elämäntyö oli tuoda Hawaiin kulttuuria tunnetuksi. Hän käytti puheessaan paljon hawaiin kielisiä sanoja, joista en tietenkään läheskään kaikkia ymmärtänyt. Lähinnä luennosta jäi mieleen vanhempien ja maansa kunnioituksen tärkeys Hawaiin kulttuurissa.

Minun tärkeimmät tavarat matkalla kameran lisäksi: päiväkirja, lonely planet, Honolulu-gepardi, miniläppäri ja uusi kirjani

Minun tärkeimmät tavarat matkalla kameran lisäksi: päiväkirja, lonely planet, Honolulu-gepardi, miniläppäri ja uusi kirjani

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply