Suomen suurin matkablogiyhteisö

Träskändan kartanopuisto ja Glimsinjoen luontopolku

Heinäkuun alkupuolella, syntymäpäiväni tienoilla, päätin lähteä pyörällä katsomaan jo alkuvuodessa netistä löytämääni Glimsinjoen luontopolkua. En ollut aivan varma, mistä luontopolku lähtee liikkeelle, joten asetin google mapsista päätepisteeksi Träskandan kartanon, ja lähdin suuntaamaan sitä kohti. Oli yksi kesän kuumimmista päivistä, melkein kolmekymmentä celsiusastetta lämmintä, ja 10 km pyöräilyn jälkeen olin aivan läkähtynyt.

Sinänsä hauskaa, että olin lähdössä katsomaan vain Glimsinjoen luontopolkua, enkä ollut etukäteen etsinyt ollenkaan tietoa reitin lähtöpisteestä eli kartanosta ja kartanopuistosta. Siksi olinkin ihan ällistynyt saavuttuani perille: miten en ollut tiennyt tällaisen paikan olemassaolosta.

Kartanopuisto oli upea! Minua jopa hieman huvitti alkuperäinen idea jättää pyörä kartanon alueelle ja lähteä heti talsimaan kohti luontopolkua, sillä pakkohan kartanopuiston alueella oli ensin kierrellä. Pääsipä siellä kävelemään myös puiston läpi kulkevaa kuninkaantietä pitkin.

Puutarhan kukkien ja kasvien sekä hienojen siltojen lisäksi alueelta löytyi vaikka minkälaisia rakennuksia, mutta ehdottomasti suurimman vaikutuksen minuun teki puiston suuret jalopuut. Niin suuria ja hienoja puita harvoin näkee missään!

Alueelta olisi pitänyt löytyä myös keisarin tammi, mutta tätä tammea en osannut luotettavasti paikantaa. Keisarin tammen sijainnista liikkuu myös ristiriitaista tietoa eli täysin varmoja ei voida olla, mikä tammi todella on tämä Venäjän keisari Aleksanteri II:n kunniaksi istutettu puu.

Puistossa kiertelyn jälkeen oli aika suunnata päivän varsinaiselle kohteelle eli kohti Glimsinjoen luontopolkua. Glimsinjoki kiemurteli Träskandan kartanon maiden läpi, ja reitin lähtöpiste oli helppo huomata kartanopuiston kiertelyn jälkeen.

Joki, metsä ja lähes koko kävelyreitti oli luonnontilassa ja vaikka polku erottuikin koko ajan selvästi, oli polulla kohtia, josta huomasi, että mitenkään hirvittävän suosittu tämä luontopolku ei ole. Pääosin reitti oli kuitenkin todella helppokulkuista, ja välillä luontopolku kulki myös hiekkatietä pitkin.

Reitin varrella pääsi hyvin näkemään luonnontilaisen joen vaihtelut. Välillä vettä oli hyvin vähäisesti ja vesi pysyi lähes paikallaan suvannoissa, mutta reitille mahtui myös hyvin vilkkaasti virtaavia koskikohtia. Joen vaihteluiden seuraaminen olikin luontopolun parasta antia.

Muukin maisema luontopolun varrella vaihteli jonkin verran. Luontopolku kulkee neljän luonnonsuojelualueen läpi: Traskändan jalopuulehdon, Jahtimetsän lehtopurolaakson, Ingaksenmetsän sekä Kvarnbyån lehtopurolaakson.

Alkumatkasta reitti kulki pitkään metsässä, mutta välillä kuljettiin myös pellon vartta. Hämmästyin, kun yhtäkkiä reitin varrella lähes vieressä seisoi Jorvin sairaala. Luonto tuntui olevan niin lähellä, että yhtäkkinen kaupunkiympäristön näkeminen hätkähdytti.

Loppumatka reitistä Glimsin kivisillalle kuljettiin asfalttia pitkin, ja vaikka asfaltilla kulkeminen vähän harmittikin, niin perillä oleva kivisilta oli näkemisen arvoinen. Itseasiassa se oli mielestäni hienoin kohta koko reissua. Vähän matkan päässä sijaitsi myös Glimsin talomuseo, jossa kävin pyörimässä, sillä tuona päivänä museoon pääsi tutustumaan maksutta. Myös virkistys ja pieni istuminen tuli tarpeeseen, olihan minulla vielä koko reitti käveltävänä vielä takaisin pyöräni luokse.

Reitin pituudeksi oppaissa kerrottiin noin 2 km ja aika-arvio rauhalliselle kävelylle oli 1,5-2 tuntia. Kaiken kartanopuistossa pyörimisen (ennen ja jälkeen luontopolun) sekä museovierailun jälkeen urheilukelloni mittasi kuljetuksi kävelymatkaksi lähes tasan 10 km. Aikaa tähän kului kolme tuntia. Oma kävelyvauhtinikaan ei ollut päätä huimaava ja otin reitin varrelta taas todella paljon kuvia, joten hämmästelen vähän oppaan aika-arviota.

Kaiken kaikkiaan tuon päivän aikana minulle tuli siis 20 km pyöräilyä ja 10 km kävelyä, joten olin illalla reissusta ihan poikki. Seuraavana kesänä taidan lähteä samalle pyöräreissulle uudestaan, mutta sillä kertaa käytän päivän ainoastaan kartanopuiston alueella kiertelyyn ja pidän vaikka pienen piknikin puiston nurmikolla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply