Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syyslomasuunnitelmat – Syötteen kansallispuisto kutsuu

Omassa työssäni valehtelematta yksi parhaita puolia on se, että lomia on tasaisesti ympäri vuoden. Ja kun lomaa on, silloin pitää päästä luontoon rauhoittumaan ja lataamaan akkuja. Lomilla rakastan käydä perheeni mökeillä, joista nyt syyslomaksi ajattelin suunnata Iso-Syötteelle.

Iso-Syöte on on suomen eteläisin tunturi Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla, josta löytyy nykyään laskettelun lisäksi paljon muutakin tekemistä. Vuosia sitten Iso-Syötteellä tuli käytyä vain talvisin, sillä muulloin alueella ei ollut lähes mitään tekemistä, mutta nykyään alueella viihtyy ympäri vuoden. Itse olen mm. vuokrannut nyt lomalle tiistaille koko päiväksi sähköavusteisen fatbiken, jolla pääsen tekemään vähän pidemmän reissun. Muina päivinä ajattelin kulkea jalkaisin.

Alkuperäinen retkeilysuunnitelmani Syötteellä/Syötteen kansallispuistossa syyslomalle reittien suhteen on seuraavanlainen:

 • Syötteen kierros pyörällä 19 km
 • Pytkyn pyrähdys 9 km
 • Teerivaaran kierros 4,5 km
 • Vattukurun luontopolku 2,1 km
 • Pikku-Syötteen luontopolku 1,5 km
 • Huippupolku 0,9 km
 • Rytivaaran kierros 10 km

Syötteen alueen reittien lisäksi ajattelin alustavasti, että jos energiaa ja jaksamusta riittää, niin ajaisin vajaan parin tunnin matkan Kuusamoon, jossa kävisin Oulangan kansallispuistossa kiertämässä pienen karhunkierroksen. Olen joskus nuorempana käynyt pienellä karhunkierroksella jonkun matkaa, mutta en kuollaksenikaan muista, olenko koskaan käynyt kiertämässä koko kierrosta. Tästä syystä sen haluaisin kiertää nyt. Haaveissani on myös joskus käydä kiertämässä koko karhunkierros, mutta sen teen kesäaikana.

Päiväretkien lisäksi ajattelin heittäytyä villiksi ja käydä juomassa drinkin Iso-Syötteen huipulla olevassa hotellissa, jossa en ole käynyt sen palamisen ja uudelleenrakentamisen jälkeen. Kuvien perusteella hotellilla on hieno näköalatasanne, joka olisi hienoa päästä itsekin näkemään. Mökkimme sijaitsee tunturin juurella, joten tästäkin saa melkoisen kävelyreissun, kun kipuaa tunturin huipulle.

Jos syyslomasuunnitelmani kuulostavat kiinnostavilta, ja haluaisit mahdollisesti kuulla kokemuksiani Syötteen retkeilymahdollisuuksista, niin pysy kuulolla. Tarkoitukseni on julkaista postaukset kaikista syyslomani retkistä. Voit myös seurata syyslomani edistymistä enemmän reaaliajassa instagramista @hennanmaailma.

Tämän postauksen kuvituksena käytetty kuvia toissa viikonlopun kävelyltä, kun olin nauttimassa ruskasta. Ruskaa ei enää taida syyslomalla syötteellä paljon näkyä, vaan kauneimmat ja kirkkaimmat värit ovat jo hiipuneet tältä syksyltä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 16 lokakuun, 2021 at 18:18

  Paljon mukavia reittejä. Erityisesti noista mainitsemistasi tuo Rytivaaran kierros on ollut mielestäni kiva: https://www.matkallamissamilloinkin.com/syotteen-kansallispuisto-tutustumista-kansallispuiston-luontoon-ja-historiaan-rytivaaran-kierroksella/
  Tuon Syötteen kierroksen sijaan voisin suositella Ahmankierrosta: https://www.matkallamissamilloinkin.com/syotteen-kansallispuisto-kauniita-metsa-ja-suomaisemia-ahmankierroksella/ Ainakin omasta mielestäni tuo jälkimmäinen on selvästi hienompi ja Syötteen kierroksen hienoimmat paikat ovat yhteisiä Pytkyn pyrähdyksen kanssa. Pieni karhunkierros oli syyskuun puolivälissä oikein hieno myös: https://www.matkallamissamilloinkin.com/pieni-karhunkierros-syksylla-ruska-aikaan/

  • Reply hennanmaailma sunnuntai, 17 lokakuun, 2021 at 17:53

   Hei kiitos paljon näistä vinkeistä! Olen lomaillut jo yli kymmenen vuoden ajan Syötteen maisemissa, joten melko tuttuja maisemat jo ovatkin.
   Aloin vinkkisi perusteella miettimään, että tuo Ahmankierros voisi tosiaan ollakin kivempi käydä ajamassa. Yritin käydä jo talvella pyörällä Ahmatuvalla, mutta reitti oli silloin niin huonossa kunnossa etten koskaan päässyt perille. Täällä on tällä hetkellä niin märkää, että katsotaan pääsenkö nytkään pyörällä perille asti, polut ovat ilmeisesti melko mutaisessa kunnossa.

  Leave a Reply