Suomen suurin matkablogiyhteisö

Camino-Keskiviikko: Santo Domingo de la Calzadan legenda

Kun pyhiinvaeltaja vaelluspäivän päätteeksi saapuu Santo Domingo de la Calzadaan ja menee vierailemaan katedraaliin, saattaa hän hieraista silmiään. Olenko todella näin väsynyt päivän rasituksesta?
Mikä sitten voisi saada tällaisen hämmennyksen aikaiseksi? Se, että katedraalin sisällä häkissä on elävät kana ja kukko. Syy kanan ja kukon olemiselle katedraalissa on ehkä koko reitin kuuluisimmista legendoista.

Tarina kertoo, että pyhiinvaeltajapariskunta poikansa kanssa pysähtyi Santo Domingo de la Calzadaan yöksi matkallaan kohti Santiagoa. Majapaikan pitäjillä oli kaunis tytär, joka sattui iskemään silmänsä pyhiinvaeltajapoikaan, mutta harras poika oli kuin ei huomaisikaan tyttöä. Tyttö päätti kostaa pojalle piilottamalla tämän matkatavaroihin hopeisen kulhon. Kun perhe oli jatkamassa matkaa, tyttö ilmiantoi pojan varkauksesta. Poika jäi kiinni ja hänet tuomittiin hirtettäväksi.

Vanhempia kehotettiin jatkamaan matkaansa kohti Santiagoa ja surun murtamina he lähtivätkin jatkamaan pyhiinvaellusta yhden kuitenkin puuttuessa joukosta. Palatessaan Santiagosta takaisin samaa reittiä, he huomasivat hirtetyn poikansa yhä roikkuvan hirsipuussa, kun ihme tapahtui. He kuulivat pojan äänen sanovan, että hän oli elossa, sillä Santo Domingo oli pelastanut hänen henkensä.

Vanhemmat riensivät ilmoittamaan tästä ihmeestä seriffille ja tämän talolle päästyään huomasivat tämän olevan alkamassa syömään päivällistä. Kuultuaan vanhempien tarinan, seriffi vastasi epäuskoisesti, että poika oli yhtä hengissä kuin kukko ja kana hänen lautasellaan. Juuri samaisella hetkellä kukko ja kana lautasella nousivat ylös ja alkoivat huutamaan. Ihme ei jäänyt seriffiltä huomaamatta ja hän ryntäsi päästämään pojan alas hirsipuusta. Poika armahdettiin ihmeen ansiosta kokonaan.

Tästä eteenpäin kylästä on sanottu: ‘Santo Domingo de la Calzada, where the hen sang after being roasted.”

Itse yövyn matkallani yhden yön Santo Domingo de la Calzadassa ja aion todellakin käydä ihmettelemässä kukkoa ja kanaa katedraalissa, jos vain paikan ovet ovat silloin auki.

Mikä Camino-Keskiviikko? Voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 2 toukokuun, 2022 at 02:13

    Tykkään kovasti tällaisista tarinoista! Olimme juuri muutaman viikon reissussa Sri Lankassa, jossa meillä oli koko ajalle kuljettaja. Hän kertoi useampia kiehtovia vanhoja tarnoita, jotka koskivat paikkoja joiden ohi kulloinkin mentiin. Todella kiinnostavaa kuunneltavaa! Myöhemmin näitä tuli usein tutkailtua googlettelun avulla majapaikassa vielä tarkemmin.

    • Reply hennanmaailma keskiviikko, 4 toukokuun, 2022 at 16:02

      Olen samaa mieltä, että tällaiset tarinat ovat todella kiehtovia. Toivonkin, että kuulen tällaisia juttuja itse pyhiinvaelluksella lisää.

    Leave a Reply