Suomen suurin matkablogiyhteisö

Camino-Keskiviikko: Santiago de Compostela

Santiago de Compostela, pyhä kaupunki, on suurimman osan Camino de Santiago -pyhiinvaellusreitistön reittien päätepisteistä, ja sen vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Santiago de Compostela on asukasluvultaan noin 100 000 asukkaan kaupunki Espanjan luoteisosassa. Se on Galician itsehallintoalueen pääkaupunki ja sijaitsee A Coruñan maakunnassa. Santiago de Compostelassa kiinnostavinta aluetta on vanhakaupunki, ja olen lukenut melko monesta paikasta, että jos suuremmalle shoppailulle ei ole tarvetta, kannattaakin energiansa kohdistaa juurikin vanhassakaupungissa kiertelyyn.

Yksi Santiago de Compostelan päänähtävyyksistä on kaupungin 1200-luvulla valmistunut katedraali, jossa uskotaan itse apostoli Jaakobin haudan olevan. Tästä syystä Santiago de Compostela onkin roomalaiskatolisten kolmanneksi tärkein pyhiinvaelluskohde Jerusalemin ja Rooman jälkeen.

Katedraali on jo sellaisenaan tavalliselle matkaajalle upea ilmestys, mutta en voi vielä edes kuvitella, miltä tuntuu nähdä se pitkän pyhiinvaelluksen päätteeksi. Matkan päättyminen konkretisoituu varmasti ihan eri tavalla jykevän rakennuksen edessä seistessä. Katedraalin edessä onkin päivittäin melkoinen tungos pyhiinvaeltajien saapuessa kaupunkiin, joten kannattaakin miettiä, käykö siellä vierailemassa joskus hiljaisempaan aikaan. Kaupungin kiertely kannattaa kuulemma muutenkin ajoittaa aamuun, sillä se on silloin paljoin rauhallisempi ja kuulemma lähes ihan eri kaupunki kuin päivä- ja ilta-aikaan.

Katedraali on auki yleisölle päivittäin aamuseitsemästä iltayhdeksään, sen yhteydessä olevan museon ollessa kuitenkin rajoitetummin auki klo 10 – 18, sekin toki päivittäin. Katedraalissa pääalttarilla on joka päivä keskipäivällä pyhiinvaeltajien messu, jossa luetellaan edellisenä päivänä saapuneiden pyhiinvaeltajien kansalaisuudet. Nyt pyhänä vuonna katedraalissa on lisätty messuja niitä onkin jopa neljä päivittäin: klo 7.30, 9.30, 12.00 ja 19.30 (+ englanniksi klo 10.30). Jos messuun haluaa mennä, kannattaa olla ajoissa paikalla, ovet suljetaan ruuhkaisimpina päivinä noin viisi minuuttia ennen messun alkua.

Itselleni katedraalin kiinnostavin asia, ja ihan oikeastikin koko katedraalin tunnetuin symboli, on katosta roikkuva Botamufeiro. Vapaasti kuvailtuna botamufeiro on valtava (53 kg, 1,5 m korkea) suitsukeastia, joka roikkuu katedraalin pääkupolissa, ja toiminnassa ollessaan heiluu sivulaivojen välillä melkoista vauhtia. Botamufeiroa käytettiin entisaikaan messuissa liturgisten syiden lisäksi peittämään pyhiinvaeltajista lähtevä epämiellyttävä lemu, mutta nykyään sitä käytetään vain kymmenisen kertaa vuodessa varmastikin jo siitä syystä, että sen käyttämiseen tarvitaan lähes kymmenen miestä.

Katedraalin lisäksi muita nähtävän arvoisia kohteita kaupungista löytyy muitakin. Itse katedraalia ympäröi neljä aukiota: Praza do Obradoiro, Praza das Praterías, Praza da Quintana ja Praza da Immaculada, joilla kannattaa käydä pyörähtämässä. Jokaisessa on jotain nähtävää, esimerkiksi erilaisia patsaita ja historiallisia rakennuksia.

Aukioista suurin on katedraalin pääovien edessä oleva Praza do Obradoiro, jonka toisella laidalla sijaitsee 1700-luvulta peräisin oleva rakennus Palacio de Rajoy, joka tunnetaan nykyisin kaupungintalona. Aukion laidoilta löytyvät myös yliopistorakennus sekä aikanaan pyhiinvaeltajien sairaala-hotelliksi rakennettu Hostal dos Reis Católicos, joka on nykyään luksushotelli. Aukion kaikista kiireisin päivä on totta kai heinäkuun 25., jolloin juhlitaan pyhän Jaakobin päivää. Juhlapäivä pitää sisällää mm. ilotulituksen edeltävänä yönä ja erilaisia kulttuuritapahtumia.

Aukioiden lisäksi kaupungissa kannattaa vierailla sen puistoissa, esimerkiksi Alameda-puisto on hyvin laaja ja suosittu puisto, jossa myös paikalliset viihtyvät. Puiston alueella kasvaa mm. lähes sata erilaista kasvilajia ja se on suunniteltu muistuttamaan maalaiskartanon tiluksia. Se pitääkin sisällään oikeastaan kolme eri puistoaluetta. Puistosta löytyy kasvien lisäksi mm. erilaisia patsaita ja puiston keskellä sijaitsee Santa Susanan kappeli. Hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että puiston kolme pääreittiä suunniteltiin aikanaan ajatellen sen ajan kolmea yhteiskuntaluokkaa: yksi reitti kullekin yhteiskuntaluokalle. Puistossa sijaitsee myös yksi katedraalin jälkeen kaupungin kuvatuimmista kohteista: patsas kahdesta Mariasta. Siskoksilla oli tapana kulkea Espanjan sisällissodan aikaan päivittäin puistossa tasan kello kahdelta värikkäissä vaatteissa ilmeisesti protestina konservatiivisuudelle.

Santiago de Compostelan vanhakaupunki on muutakin kuin sen loistelias katedraali, ja jo parin korttelin päästä katedraalista avautuu aivan erilainen näkymä tähän historiallisesti merkittävään kaupunkikohteeseen, joka kauempana katedraalista muistuttaa viehättävää pikkukaupunkia. Camino de Santiago on eläväinen sekä täynnä arkkitehtuuria, historiaa ja kulttuuria. Voit löytää kaupungista museoiden ja muiden kulttuurikohteiden lisäksi mm. ruokatoreja ja viehättäviä ravintoloita. Illalla ei kannata mennä liian aikaisin nukkumaan, vaan kannattaa lähteä aistimaan iltatunnelmaa jonkin ravintolan terassille, jossa voi kuulla vaikkapa elävää musiikkia.

Kaupunki on siis monipuolinen ja sen ihmettelyyn kannattaa vaelluksen päätteeksi varata pari päivää aikaa, mutta ei välttämättä kovin paljon enempää, sillä vanhakaupunki alueena ei ole hirvittävän laaja. Toki kaupunkia voi suositella myös muillekin turisteille kuin vain pyhiinvaeltajille, se on varmasti ihan kaikille soveltuva kaupunkikohde. Itse olen varannut yhdeksi aamuksi opastetun kierroksen, jotta saisin kaupungissa ollessa siitä mahdollisimman paljon tietoa irti.

Mikä Camino-Keskiviikko? Voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 14 toukokuun, 2022 at 18:22

    On helppo uskoa, että paikalla on aikamoinen tungos, kun pyhiinvaeltajat saapuvat kaupunkiin. Toisaalta, ja silti vaikka itse usein ruuhkia pyrinkin välttämään, on kaupungin näkeminen juuri tuohon aikaan aikamoinen kokemus. Vaikka itse en vaellukselle ikinä tulisi lähtemäänkään, on kaupunki kuitenkin sellainen, että sen joskus haluaisin nähdä.

    • Reply hennanmaailma sunnuntai, 15 toukokuun, 2022 at 17:19

      Tuossa olet oikeassa, että varmasti kaupungin näkeminen juuri silloin, kun sinne saapuu paljon pyhiinvaeltajia, on varmasti omanlaisensa kokemus.

    Leave a Reply