Suomen suurin matkablogiyhteisö

Camino-keskiviikko: Monte do Gozo eli ilon kukkula

Noin viisi kilometriä ennen koko pyhiinvaelluksen loppua pyhiinvaeltaja saapuu viimeiselle huipulle ennen perille pääsemistä, mutta mikä vielä hienompaa, se on (aikoinaan ollut) ensimmäinen paikka, josta pyhiinvaeltaja on voinut nähdä Santiago de Compostelan katedraalin tornit. Tästä tuleekin kukkulan iloon viittava nimi – täällä pyhiinvaeltajat ovat huudahtaneet ilahduksissaan nähtyään määränpäänsä ensimmäistä kertaa.
Ilmeisesti nykyään näkymä kaupunkiin on huonompi rehevän puuston vuoksi.

Aiemmin Monte do Gozon huipulla oli paavi Johannes Paavalin muistoa kunnioittava abstrakti patsas, mutta patsaan huomattiin peittävän näkymän Santiago de Compostelaan. Tämän vuoksi, sekä patsaan huonon kunnon vuoksi, maan hallitus poisti patsaan huipulta vuonna 2021. Tarkoitus oli viedä patsas vain korjattavaksi, ja tuoda sen jälkeen takaisin, mutta patsas ei ole enää ilmeisesti palaamassa huipulle. Ehkä hyvä niin, sillä huipulta on taas paremmat näkymät kohti pyhiinvaelluksen päätepistettä, Santiago de Compostelan pyhää kaupunkia.
Patsaan jalustassa oli kiinnitettynä koristeellisia levyjä, ja vaikka patsas on viety pois, nämä levyt ovat vielä paikallaan.

Lähellä kukkulaa, reilun puolen kilometrin kiertoreitillä, sijaitsee toinen hyvin suosittu jättimäinen patsas, joka esittää kahta pyhiinvaeltajaa, jotka osoittavat kohti Santiago de Compostelaa. Tämä patsas on kuulemma näkemisen arvoinen, ja nykyään tältä patsaalta onkin paremmat näkymät kohti kaupunkia kuin Monte do Gozon huipulta.

Mikä Camino-Keskiviikko? Voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 6 toukokuun, 2022 at 20:55

    Helppoa kuvitella, että pitkän vaelluksen jälkeen on varmasti ollut upea fiilis, kun Santiago de Compostelan katedraalin tornit tulevat ensimmäiseen kertaan näkyviin. Ehkä olisi mukavaa, jos puustoa voisi hieman karsia, jotta näkymät yhä edelleen olisivat yhtä hyviä kuin aiemmin.

    • Reply hennanmaailma sunnuntai, 8 toukokuun, 2022 at 14:03

      Sitä minäkin olen ihmetellyt tässä itsekseni, että eikö puustoa voisi vaikka vähän karsia edestä, jotta näkymä edes osittain palautuisi.

    Leave a Reply