Camino de Santiago, suomeksi Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti. Yksi kohde Unescon maailmanperintöluettelossa.
Nimestä voisi äkkiseltään päätellä, että kyseessä on yksi reitti, mutta itse asiassa kyseessä on useista eri reiteistä koostuva pyhiinvaellusreitistö, jonka useimmat reitit päättyvät Santiago de Compostelaan, jonka katedraaliin apostoli Jaakob vanhemman uskotaan olevan haudattu.
Ajattelin kirjoittaa reitistön historiasta oman postauksen, mutta todettakoon tässä kohdassa, että kyseessä on yksi merkittävimpiä kristillisiä pyhiinvaellusreittejä, joka on ollut olemassa aina keskiajalta asti. Tämän pyhiinvaellusreitistön historia yltää siis yli tuhannen vuoden päähän. Camino de Santiagon sanotaan olevan yksi kolmesta pyhiinvaellusreiteistä, joilla voi saada kaikki syntinsä anteeksi. Kaksi muuta ovat pyhiinvaellukset Roomaan ja Jerusalemiin.
Pyhiinvaelluksen tekeminen juuri tällä reitistöllä on yllättävänkin suosittua. Esimerkiksi vuonna 2020 lähes 54 000 ihmistä sai pyhiinvaellustodistuksen koronasta huolimatta (vuoden 2019 luku oli 350 000). Kuinkahan paljon reitillä kulki sen lisäksi vielä vaeltajia, jotka eivät hankkineet todistusta tai suorittivat vain osan pyhiinvaelluksesta, vaellusta kun ei tarvitse suorittaa yhdellä kerralla.
Reitti kuljetaan yleensä jalkaisin, ja vuonna 2020 vain 8 % pyhiinvaeltajista liikkuikin pyörällä. Suurin osa pyhiinvaeltajista on ainakin vuonna 2020 ollut Euroopasta ja iältään 30 – 60 -vuotiaita. Vuoden 2020 suosituin lähtöpaikka on ollut Sarria Ranskalaisen reitin varrelta, täältä on lähtenyt liikkeelle 27 % kaikista vaeltajista.
Camino de Santiago on siis yhden reitin sijasta reitistö, jolla voi vaeltaa ympäri Eurooppaa. Reittejä on kirjattu pitkälti yli 200, lähemmäs 300 kpl siellä sun täällä Euroopassa, mutta suurin osa tunnetuimmista reiteistä kulkee kuitenkin Espanjassa, Ranskassa sekä Portugalissa. Viisi suosituinta reittiä ovat nimeltään Camino Frances, Norte, Portugues, Primitivo, ja Inglés. Suurin osa reiteistä päättyy Santiago de Compostelaan, mutta esimerkiksi Camino a Fisterra y Muxía lähtee liikkeelle Santiago de Compostelasta ja päättyy Finisterreen, jonka aikanaan luultiin olevan maailman laita.
Kaikista suosituin reitti on Camino Frances – ranskalainen reitti – jolle itsekin olen lähdössä. Tästä reitistä ajattelin tehdä oman postauksensa, ihan jo oman kiinnostukseni takia, mutta kerrotaan tässä kohdassa tästäkin reitistä lyhyesti. Ranskalaisen reitin aloituspaikka on yleensä joko Espanjan puolella oleva Roncesvalles tai Ranskan puolella oleva Saint Jean Pied de Port, josta lähtiessä on ensimmäinen koettelemus Pyreneitten vuoriston ylitys. Matkaa ranskalaisella reitillä taivalletaan lähes 800 km. Ranskalainen reitti kulkee lähes koko pohjoisen Espanjan läpi idästä länteen.
Ranskalainen reitti ei ole kuitenkaan pohjoisin reitti, sillä yksi reiteistä, Camino del Norte, kulkee vielä pohjoisempana, Espanjan pohjoisrannikkoa pitkin. Pohjoinen reitti lähtee San Sebastian -nimisestä kaupungista ja kulkee siis rannikkoa pitkin. Näkemistäni kuvista päätellen tällä reitillä on myös ihanat maisemat, varsinkin jos tykkää hiekkarannoista ja pienistä rantakylistä. Tälle reitille kannattaakin ottaa uimavaatteet mukaan, niin voi vaelluksen välissä pistäytyä vilvoittelemassa vedessä. Pohjoinen reitti on koko pituudeltaan vähän yli 800 km.
Muut Espanjassa kulkevat reitit top 10 -kategoriassa ovat Primitivo ja Ingles. Molemmat ovat pohjois-Espanjassa olevia lyhyitä reittejä. Primitivo on pituudeltaan noin 320 km ja Ingles vain noin 120 km. Promitivo on reitistön kaikista vanhin reitti ja suosittu espanjalaisten keskuudessa. Ingles taas oli historiassa suosittu reitti brittiläisten ja irlantilaisten keskuudessa, jotka saapuivat veneillä rannikolle ja lähtivät siitä vaellukselleen.
Portugalin puolella menee reitistön toiseksi suosituin reitti, Camino Portugues, jolla on olemassa kaksi eri reittivaihtoehtoa: rannikkoa pitkin kulkeva ja keskimaassa kulkeva. Espanjan puolella reitin suosituin alkupiste on Tui ja Portugalissa Porto. Näistä reittivaihtoehdoista ilmeisesti rannikkoa pitkin kulkeva on suositumpi vaihtoehto. Jos haluaa kulkea koko Portugalin reitin, voi liikkeelle lähteä jo Lissabonista.
Maisemien lisäksi reitin valintaan vaikuttaa varmasti suuresti se, kuinka paljon ihmisellä on aikaa käyttää pyhiinvaellukseensa. Jos meinaa vaeltaa koko Ranskalaisen reitin, tulee matkaan varata yli kuukausi aikaa, kun taas Portugalin reitin voi kulkea alle viikossa. Käytettävissä olevan ajan lisäksi kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi tyypillinen sää reitillä reissun suunniteltuna ajankohtana sekä esimerkiksi reitin vaikeustaso. Monet jäävät koukkuun pyhiinvaeltamiseen ja tuntuukin olevan melko suosittua käydä vaeltamassa monia eri reittejä kohti Santiago de Compostelaa. Hienoa onkin, ettei koko reitistöä ole nähnyt yhdellä kertaa, vaan variaatioita löytyy.
Nykyään ihmisillä on myös moninaisia eri syitä lähteä tälle unohtumattomalle matkalle, eikä monilla enää olekaan reissulle uskonnollista syytä. Monet ilmoittavat kulkevansa reitin hengellisistä syistä, mutta muita syitä voi olla esimerkiksi luonto, kulttuuri, urheilu tai ihan vain reitin tunnelma. Jotkut lähtevät reitille myös etsimään itseään tai käsittelemään elämässään vallitsevia käännekohtia tai kriisejä.
Itse en osaa oikeastaan pukea edes sanoiksi sitä, miksi haluan lähteä tälle reissulle. Minulla on vain erityisen vahva tunne siitä, että minun täytyy, tai paremmin sanottuna minun kuuluu tehdä tämä reissu. Mitään sen ihmeellisempää syytä pyhiinvaelluksen tekemiselle ei ole, vaikka toki olen innoissani myös siitä, että pääsen näkemään erilaista luontoa ja aistimaan erilaisten paikkojen tunnelmia matkan varrella.
Tästä polkaistiin nyt liikkeelle uusi postaussarja Camino-Keskiviikko eli joka keskiviikko tulen kirjoittamaan jotain, enemmän tai vähemmän, tähän pyhiinvaellusreitistöön liittyen, sillä unelmani on kulkea reitistön Ranskalainen retti tänä kesänä.
2 Comments
Kun tuota reittiä vähän googlettelin, niin huomasinkin, että noita reitti vaihtoehtoja on varsin paljon eikä kyse tosiaan ole yhdestä yksittäisestä reitistä. Millä tavalla itse teit reittivalinnan esimerkiksi Camino Francesin ja Camino del Norten välillä, jotka ovat pituudeltaan samaa luokkaa ja molemmat varsin suosittuja?
Itsekin ensimmäisen kerran asiaa googletellessa hämmästyin, että reittejä onkin noin paljon, mistä valita!