Suomen suurin matkablogiyhteisö

Camino-keskiviikko: Fisterra

Camino finisterre on ymmärtääkseni ainoa pyhiinvaellusreiteistä, joka alkaa Santiago de Compostelasta eikä pääty sinne. Mikä muu tekee tästä reitistä niin kiinnostavan ja erityisen on se, että se vie kävelijän maailman laidalle. Tai ainakin näin muinaiset Roomalaiset uskoivat.

Monet kävelevät tämän reitin vielä oman pyhiinvaelluksensa jatkoksi, mutta on tästä reitistä myös itsenäiseksi reitiksi. Välimatka Santiago de Compostelan ja Fisterran niemen välillä on vähän vajaa 90 km ja monet jatkavat tästä matkaansa vielä Muxiaan, jolloin kilometrejä tulee vielä noin kolmisenkymmentä lisää. Matkaa tuleekin jo hyvän vaelluksen verran tälläkin reitillä ja Muxia onkin suosittu päätepiste, sillä siellä sijaitsee mm. kuuluisa pyhättö nimeltään ’Virgin of the Boat’. Legendan mukaan Muxia oli paikka, jossa Neitsyt Marian kivivene rantautui, kun hän saapui auttamaan pyhää Jaakkoa käännyttämistyössä. Pyhätön lähellä olevien graniittikivien uskotaankin olevan juuri tämän kiviveneen palasia ja niillä uskotaan olevan parantavia vaikutuksia.

Kuten jo aiemmassa kirjoituksessa vähän kirjoitin, vaeltamisella Fisterraan on vanhemmat juuret kuin itse pyhiinvaellusreitistöllä. Jo muinaiset kristityt vaelsivat Fisterraan, jossa uskottiin auringon kuolevan ja kuolleiden ja elävien pääsevän lähemmäs toisiaan. Fisterra oli paikka, jossa rukoiltiin, tehtiin rituaaleja ja uhrauksia. Siihen liittyy paljon myyttejä ja legendoja, joten kiinnostavasta paikasta todella on kyse.

Koska minulla ei tällä kertaa jää aikaa, eikä varmaan rehellisesti sanottuna jaksamustakaan, kävellä camino finisterreä, olen varannut TripAdvisorin kautta viimeiselle päivälleni yhdeksän tunnin ekskursion, jossa pääsen näkemään mm. Ponte Maceira -sillan, Virxe da Barcan pyhätön, Fisterran niemen (”maailman laidan”), jossa on myös hieno majakka, lounastauko Fisterrassa, Ezaron vesiputouksen, Horreo de Carnotan (Horreo on eräänlainen varastorakennus) sekä vanhan sataman nimeltään Muros. Paljon nähtävää, ja odotankin ekskursiota innolla.

Vaikka olenkin varannut tälle kesälle ekskursion, olen alkanut jo haaveilla siitä, että vielä joskus pääsen kulkemaan myös tämän pyhiinvaellusreitin alusta loppuun jalkaisin.

Mikä Camino-Keskiviikko? Voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 18 toukokuun, 2022 at 21:10

    En ollut tästä reitistä kuullutkaan, mutta kuulostaa todella kiinnostavalta. Itse asiassa aloin jopa hieman googlettelemaan tuota reittiä. Kieltämättä tuo Fisterran niemen majakka on oikein hieno.

    • Reply hennanmaailma keskiviikko, 25 toukokuun, 2022 at 14:17

      Tämä ei tosiaan ole ehkä niin tunnettu reitti, kun päätepisteenä ei ole Santiago.

    Leave a Reply