Suomen suurin matkablogiyhteisö

Camino-keskiviikko: Cruz de Ferro eli rautaristi

Vaelluksen loppupuolella, vajaat 250 km ennen Santiago de Compostelaa kylien nimeltä Foncebadón ja Manjarin lähes puolivälissä sijaitsevalla vuorella sijaitsee rautaristi eli Cruz de Ferro. Vuori, jolla Cruz de Ferro seisoo, on noin 1,5 km korkeudella merenpinnasta, ja tämä onkin koko reitin korkein kohta. Täällä vuorella kiviröykkiön päällä puolitoistametrisen puisen tangon huipulla on rautainen risti (korjaus: itse risti on n. 1,5 metriä, puinen tanko on jopa 5 metriä). Tämä on ainakin itselleni, ja ilmeisesti monille muillekin pyhiinvaeltajille, yksi sellaisista maamerkeistä, joiden näkemistä odotan hyvin paljon.

Nykyään perinteenä on, että pyhiinvaeltaja heittää rautaristin juurelle kiven, jonka hän on tuonut kotoaan, matkansa symboliksi ja jättääkseen taakkansa kiven mukana. Nykyään ristillä onkin suuri kumpu kiviä, minkä lisäksi pyhiinvaeltajat jättävät kuulemma ristille monesti muutakin kuin kiven, esimerkiksi menehtyneen läheisen kuvan, päästäkseen irti surustaan.

Kiviröykkiön ja ristin alkuperästä ei olla varmoja, ja siihen liittyykin monia teorioita.
Yhden teorian mukaan risti on paikallaan merkkaamassa reittiä, esimerkiksi lumen peittäessä näkymän.
Toiset uskovat, että kyseessä on Montes de Mercurio:ksi kutsuttu  kasa kiviä, joka on ollut pystyssä Kelttiläisistä ajoista lähtien. Tällä on merkitty strateginen paikka tiellä, ja myöhemmin se on saatu kristitymmäksi lisäämällä risti.
Yhden uskomuksen mukaan, ja tämä on nykyään vallitseva uskomus, risti on ollut paikoillaan 1000-luvulta asti.

Itse olen poiminut viime kesänä lähellä kotia sijaitsevassa metsässä sijaitsevilta louhoksilta kiven, jonka aion ottaa mukaani Caminolle ja jättää tälle rautaristille huolieni kanssa.

Mikä Camino-Keskiviikko? Voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 2 toukokuun, 2022 at 02:14

    Aika hauska symbolinen merkitys kivillä! Minkä kokoinen muuten tuo rautaristi tarkemmin ottaen on? Jotenkin kuulostaa omaan korvaan epätodennäköiseltä, että risti olisi merkkaamassa siellä reittiä.

    • Reply hennanmaailma keskiviikko, 4 toukokuun, 2022 at 16:15

      No nyt oli tekstiin eksynyt älyttömän suuri virhe, kiitos kommentista, joka sai minut lukemaan tekstin uudelleen. Itse risti taitaa olla tuon 1,5 metriä korkea, ja kuvista arvioisin, että puinen pidike ristillä on ainakin 5 metriä korkea.

    Leave a Reply