Suomen suurin matkablogiyhteisö

Camino-Keskiviikko: Camino Francés

Camino Francés, suomeksi Ranskalainen reitti, on yksi Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitistön suosituimmista, tai paremmin sanottuna kaikista suosituin, reitti. Ranskalainen reitti halkoo lähes koko pohjoisen Espanjan läpi, kulkien yhteensä neljän itsehallintoalueen läpi. Ranskalainen reitti on koko pituudeltaan melkolailla tasan 800 km pitkä ja koko reitin kävelemiseen saakin varata reilun kuukauden aikaa. Viisi viikkoa on varmaan yksi optimaalisimmista suunnitelmista reissulle: tällä aikataululla voisi kävelylle varata 33 päivää (n. 24 km per päivä) ja aikaa jäisi vielä kahdelle lepopäivälle.

Jos ranskalaisen reitin haluaa tehdä aivan kokonaan, lähtee se liikkeelle Ranskan puolelta Saint-Jean-Pied-de-Port -nimisestä kaupungista. Jos pyhiinvaeltaja päättää lähteä liikkeelle Ranskan puolelta, on ensimmäisenä vuorossa Pyreneitten vuoriston ylitys. Tämän etapin sanotaan olevan koko reitin rankin osuus, mutta monista lähteistä olen lukenut sen myös olevan kaikista kaunein ja mieleenpainuvin osuus koko reittiä. Tämän takia itsekin aloitan vaellukseni kesäkuussa täältä.

Espanjan puolelta Ranskalaisen reitin voi aloittaa joko Navarran tai Aragonian itsehallintoalueelta. Aragoniassa lähtöpaikkana on Port of Somport, mutta tietääkseni tämä ei ole niin yleinen lähtöpaikka. Sen sijaan, jos pyhiinvaeltaja haluaa mennä lähes koko Ranskalaisen reitin, mutta ei halua ylittää Pyreneitten vuoristoa, on lähtöpaikkana silloin Orreaga(-Roncesvalles) Navarrassa. Navarran alueella muita suurempia kaupunkeja, joiden kautta reitti kulkee, on esimerkiksi Pamplona ja Estella. Navarran alueella kävelyä tulee noin 150 kilometriä.

Navarran alueen jälkeen reitti kulkee La Riojan, kuuluisan viininviljelyalueen, läpi. Tämän etapin kerrotaan olevan melko tylsä, sillä alue on hyvin tasaista seutua, ja voi olla paikoin pitkästyttävä kulkea. Tällä itsehallintoalueella reitin varrelta löytyy kaupunkeja kuten Logroño ja Nájera. La Riojan alueella kävelyä kertyy noin 90 kilometrin verran. Epäilisin, etten selviä tältä etapilta ilman, että maistelen alueen kehuttuja viinejä. Tältä etapilta löytyy myös yksi pyhiinvaellusreitin kenties hauskimmista ja ihmeellisimmistä tarinoista, jonka miljöönä toimii kaupunki Santo Domingo de la Calzada. Tästä legendasta kerron varmasti lisää myöhemmin.

Seuraava itsehallintoalue reitillä on Kastilia ja León, joka on reitin pisin osuus noin 380 kilometrin mitallaan. Tällä itsehallintoalueella kuljetaankin kolmen maakunnan, Burgosin, Palencian sekä Leónin alueilla. Alueen suurimmat kaupungit ovat Burgos sekä León, ja nämä kaupungit ovatkin potentiaaliset paikat pitää välipäivä kävelystä ja tutustua kaupunkeihin enemmänkin. Reitin varrelta löytyy myös Astorga, jossa sijaitsee Gaudin suunnittelema piispan palatsi, joka on kuulemma näkemisen arvoinen. Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella sijaitsee myös koko pyhiinvaellusreitistön korkein kohta, jossa sijaitsee rautaristi. Tästä rautarististä kerron myös lisää myöhemmin.

Viimeinen itsehallintoalue reitillä on Galicia, jonka pääkaupunki on pyhiinvaelluksen päätepiste Santiago de Compostela. Galiciassa kävelyä kertyy noin 160 kilometriä ennen kuin ollaan perillä, ja koko pyhiinvaellus on suoritettu. Tämä osuus on kaikista suosituin koko reitillä, sillä monet vaeltavat vain viimeiset 100 km reitiltä, jolloin luonnollinen paikka pyhiinvaelluksen aloitukselle on Sarria. Viimeiset sata kilometriä ovatkin ruuhkaisimmat kilometrit, eikä matkaa varmasti tarvitse taivaltaa yksinään. Jos pyhiinvaelluksen on aloittanut ennen Sarriaa, on O Cebreiro ensimmäinen kohde Galiciassa. Tällä osuudella varmasti mieleenpainuvin asia on varmasti se, että samaan aikaan odottaa ja pelkää, milloin vaellus on ohitse, ja koska Santiago de Compostelan katedraalin tornit tulevat näkyviin.

Itse Santiago de Compostelassa tulee varmasti vietettyä päivä tai pari, joten voisin tehdä tuosta kaupungistakin oman postauksensa.

Tässä oli lyhyehkö kuvaus Ranskalaisesta reitistä, en halunnut tässä vaiheessa kertoa liikaa, jotta seuraaviin postauksiin ja matkan varrellekin jää jotakin kerrottavaa.

Mikä Camino-Keskiviikko? Voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 28 tammikuun, 2022 at 19:40

    Kiinnostavaa lukea tarkemmin tuon reitin kuvauksesta. Pyreneille olen joskus suunnitellut lähteväni, mutta en sielläkään ole toistaiseksi käynyt. Muilta osin tuo seutu onkin sitten aivan vieraita, mutta on kiinnostavaa lukea siitä lisää.

    • Reply hennanmaailma sunnuntai, 30 tammikuun, 2022 at 20:50

      Minusta yksi hauskuus tuonne pyhiinvaellukselle lähdettäessä onkin se, että tuskin muuten tulisi matkustettua tuolle seudulle.

    Leave a Reply