Suomen suurin matkablogiyhteisö
Juhlat Ruotsi Tukholma Yleinen

Juhannus Tukholmassa

maanantai, 24 kesäkuun, 2019

Heipä hei!

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut iloinen ja rentouttava juhannus! Meidän perhe vietti tämän juhannuksen poikkeuksellisesti kaupungissa. Koskaan aikaisemmin ei muuten ole näin tapahtunut, ainakaan minun ja miehen yhteiselon aikana. Toissa juhannuksena ajettiin tosin ystäväpariskunnan kanssa Tanskaan Suomi-juhannuksen sijaan, mutta sielläkin vietimme mahdollisimman perinteistä mökkijuhannusta (tässä mökissä oli jopa sauna!) Kuten vuosi sitten, oli tänäkin vuonna suunnitelmana, että menisimme juhannukseksi Suomeen mökille saaristoon, jonka jälkeen mies tekisi vielä viikon töitä Helsingistä käsin. Tämän jälkeen oltaisiin taas palattu mitä pikimmin landelle. Nyt kuitenkin kävi niin, että miehelle osui tälle viikolle välttämätön työmeno täällä Ruotsissa, eikä siis auttanut kuin alkaa asennoitua juhannuksen viettoon täällä kotona. Matkoja Suomeen ei sentään oltu ehditty varata.

Pari viikkoa sitten katselin vielä toiveikkaana meille vuokramökkiä tästä lähistöltä, mutta kuten arvata saattaa, oli kaikki 100 km säteellä sijaitsevat mökit joko varattuja tai aivan ylihinnoiteltuja erittäin kalliita. Emme myöskään halunneet ajaa useita tunteja vain pitkän viikonlopun vuoksi, joten päätimme suosiolla alkaa valmistaustua henkisesti kaupunkijuhannukseen. Ei mikään ihan helppo juttu, etenkin kun olemme molemmat henkeen ja vereen mökki-ihmisiä. Lopulta kuitenkin päätettiin, että tämä olkoon nyt meidän perheen opintomatka ruotsalaiseen juhannuksen viettoon. Mökki tosin taitaa kuulua ruotsalaiseen juhannuksen viettoon ihan siinä missä suomalaiseenkin, mutta myös erilaisia perinteisiä juhannusjuhlia suurelle yleisölle on tarjolla hyvinkin paljon ja monet ruotsalaiset tuntuvat ottavan niihin myös osaa. Löysimmekin useammat perinteiset juhannusjuhlat ihan Tukholman läänistä ja juhannusaaton kohteeksemme valikoitui Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna.

Sigtuna meni odotetusti samaan kategoriaan Trosan ja Vaxholmin kanssa: Sympaattinen vanha kaupunki, josta ei kauniita kahviloita tai suloisia putiikkeja puuttunut. Ainoa ero oli se, että Sigtuna sijaitsee sisämaassa Mälaren-järven rannalla. Saavuimme Sigtunaan jo heti puolenpäivän jälkeen ja ehdimme parin tunnin ajan kävellä ympäriinsä ja ihmetellä tätä pientä kaupunkia ennen kuin varsinainen juhannusjuhla alkoi. Ja ihan hyvä niin, sillä eipä tämä juhannustangon ympärillä tanssiminen ollut ehkä ihan se meidän juttu (ehkä parin skumppapullon jälkeen olisi sujunut jo vähän luontevammin 😉). Ihmiset siis kiersivät piirissä juhannussalkoa ympäri vanhojen kansansävelmien tahdissa. Reippaasti mentiin tyttöjen kanssa mukaan ”tanssimaan”, mutta ihmisiä oli piirissä niin paljon, että se edes hädin tuskin liikkui minnekään. Näinpä päädyttiin ihmettelemään tuota touhua vähän sivummalta ja pian lapset ehdottivatkin, että eikö mentäisi taas kävelylle rannalle. Lopulta viivyttiin tuossa juhannusjuhlassa ehkä tunti ja jatkettiin iltapäivää pyörimällä vielä vähän lisää rannalla ja kaupungin kaduilla.

Juhannuspäivänä ajeltiin paistattelemaan kaunista päivää tähän ihan lähelle Kanaanin uimarannalle ja erityisesti siellä sijaitsevaan puutarhakahvilaan. Tämä oli ollut jo aika pitkään to do- listallani ja olikin tosi kiva, että nyt vihdoin löytyi sopiva hetki testata kyseinen paikka. Ranta oli aivan mahtava, sinne palataan vielä varmasti Suomiloman jälkeen uimaan, jos elokuussa riittää vielä lämpöä. Myös kahvila oli aivan yhtä kiva kuin olin kuvitellut (lue:nähnyt kuvista) ja viihdyimme sen terassilla pitkään. Kahvilan puutarhassa oli myös lapsille keinut, kiipeilypaikka ja hiekkalaatikko, mikä tietysti edesauttoi heidän viihtymistään. Kotona katettiin juhannuspäivällinen vielä meidän taloyhtiön yhteiselle terassille ja syötiin perinteisesti lohta, silliä ja uusia perunoita kesäillassa. Ei vedä vertoja mökkielämälle, mutta kelpasi tällä kertaa oikein hyvin.

Loppujen lopuksi meillä oli siis oikein aurinkoinen ja hauska juhannus, mutta onhan se nyt myönnettävä, ettei tätä voinut edes verrata perinteiseen juhannuksen viettoon mökillä. Ensi vuotta silmällä pitäen päätettiinkin joko alkaa katsella vuokramökkiä jo todella hyvissä ajoin, tai sitten mennä koko porukalla juhannukseksi Suomeen ja lapset saisivat jäädä isovanhemmille hoitoon meidän viimeiseksi työviikoksi? 😉 Hahaa! Onneksi ensi vuoden kuvioita ei tarvitse ihan vielä selvitellä!

Nyt olen taas keskiviikkoiltaan lasten kanssa yksin kotona. Tylsää ei varmasti tule olemaan, sillä torstaina on lähtö Suomeen. Aina yhtä ihanaa pakata kuusihenkiselle perheelle yli kuukauden ajalle! Ja kun kyseessä on Suomen kesä ja mökkielämä, tulee pakkauslistalla olemaan taas jos jonkinlaista kampetta uimapuvuista kevyttoppatakkiin ja sandaaleista kumppareihin! Ei auta kuin asentaa suksiboxi katolle, että saadaan kaikki tavarat mukaan!

Mitä mahtavinta viikonalkua teille kaikille!

<3 Heini

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.