Yleinen

IBD-päivitys: 6-vuotiaan ensimmäinen tähystys Tukholmassa

perjantai, maaliskuu 15, 2019

Hej på er!
Tuntuu taas, että aika kuluu niin kovaa vauhtia, ettei sen mukana tahdo pysyä! Meidän 6-vuotiaalla oli tämän viikon maanantaina hänen ensimmäinen vasalaukun- ja suolistontähystys täällä Ruotsissa. Yllätyksekseni tyttö itse oli edessä olevasta tutkimuksesta enemmän innoissaan kuin peloissaan, mikä luonnollisesti helpotti todella paljon myös omaa suhtautumistani asiaa kohtaan.

Kuten aiemmassa IBD-päivityksessä kerroinkin, halusi tytön lääkäri tehdä tähystystutkimuksen niin nopealla aikataululla kuin mahdollista, ja noin kaksi viikkoa hänen soitostaan olikin lapsi jo itse tutkimuksessa. Meillä oli varmasti myös onnea mukana, sillä saimme soiton peruutuspaikasta, jonka otimme tietysti ilolla vastaan.

Itselleni jäi sellainen olo, että tällä kertaa tutkimus ja siihen valmistautuminen sujui todella helposti ja rennosti, melkein huomaamatta. Olenkin tässä miettinyt, voiko Suomen ja Ruotsin välillä olla näin suuret erot, vai ovatko käytännöt sairaalakohtaisia, vai vaikuttiko kenties tämänkertaiseen ”helppouteen” se, että lapsi on nyt vanhempi? Tällä kerralla tietystikin myös tiesimme, mitä tuleman pitää, joka varmasti myös helpotti kovasti. Käytännöissä oli kuitenkin aika paljon eroja verrattuna tytön ensimmäiseen tutkimukseen Helsingissä, mutta näin kahden tutkimuksen kokemuksella, en voi tietenkään puhua aiheesta kovin yleisellä tasolla, vaan kaikki kertomani pohjautuu tähän ensimmäiseen tähystykseen Karolinskassa täällä Ruotsissa ja vastaavasti Suomessa vuoden 2016 tutkimukseen Helsingin Lastenklinikalla. Yhtä kaikki, olen todella iloinen, että lapsi on nyt tutkittu ja kaikki meni paremmin kuin osasin odottaa.

Tähystys suoritettiin maanantaiaamupäivänä ja mies sai edeltävänä torstaina puhelimitse ohjeet toimenpiteeseen valmistautumista varten. Haimme apteekista Toilax-nimisiä pillereitä (suoliston tyhjennystä varten) ja koko tyhjennysprosessi hoidettiin kotona ennen sairaalaan saapumista. Ohjeiden mukaan lapsi sai syödä täysin normaalisti sunnuntain lounaaseen asti, jonka jälkeen hän sai nauttia ainoastaan nesteitä. Itseäni ihmetytti kovasti se, että nesteruokavalio alkoi vasta alle vuorokausi ennen tutkimusta, sillä suomessa sitä kesti kauemmin. Myöskään juotavien nesteiden määristä emme saaneet mitään tarkkoja mittoja, vaan miehelle oltiin vain sanottu, että lapsen tulisi juoda mahdollisimman paljon. Sen sijaan Suomessa sairaalaan saavuttiin jo vuorokausi ennen tutkimusta, jossa myös annettiin tarkat ohjeet siitä, miten paljon lapsen tulee juoda. Lisäksi hoitajat kävivät tuon tuosta tarkistamassa, että lapsi on juonut riittävästi. Luulen, että tällä kerralla ohjeiden epämääräisyys johtui puhtaasti siitä, että tyttö oli saapumassa tutkimukseen niin lyhyellä varoitusajalla. Emme olisi ehtineet saada kirjallisia ohjeita viikonlopun aikana. Kuitenkin jäi vähän ihmetyttämään, miten välinpitämättömän oloisesti valmistautumiseen suhtauduttiin.

Tässäpä pähkinänkuoressa valmistautumisemme toimenpidettä varten. Coca-colakin oli ”lääkärin määräys” (?)

Tutkimusaamuna täytyi sairaalaan saapua kello yhdeksältä ja lapsella täytyi olla valmiina puuduttavat laastarit molemmissa kämmenselissä ja kyynärtaipeissa. Täällä muuten nuo Emla-laastarit ovat ihan välttämätön hankinta lääkekaappiin, sillä laboratorioiden työntekijät eivät suostu ottamaan lapsilta verikokeita, ilman että pistokohta on puudutettu. Tämän opin jo tytön ensimmäisellä labrakäynnillä täällä, jolloin jouduin tosissani käyttämään kaikki suostuttelutaitoni, että saatiin verikokeet otettua ilman puudutteita. Se tuli kuitenkin hyvin selväksi, että jatkossa täytyy puudutuslaastareita käyttää. Ja siis ihan hyvä niin, lastenhan parasta tässäkin ajatellaan.

Valmiina sairaalaan lähtöön

Mies oli tytön mukana sairaalassa, joten itselläni on ainoastaan toisen käden tietoa siitä, miten siellä kaikki lopulta menikään. Mutta taas oli vaistoni ollut oikeassa, sillä hoitaja oli kummastellut miehen puhelimessa saamia ohjeita tyhjennystä koskien. Hoitajan mukaan tytön olisi täytynyt olla täysin syömättä jo sunnuntaiaamusta saakka. Onneksi mies ei kuitenkaan saanut sen kummempia nuhteita, sillä olimme toimineet täysin hänen saamien ohjeiden mukaan, virhe oli tällä kertaa tapahtunut jossain muualla.

Tyttö oli ollut rauhallinen koko sairaalassa olon ajan, ainoa suru oli iskenyt kanyylin laiton yhteydessä, sillä hoitaja oli onnistunut tässä vasta kolmannella yrityksellä. Verikokeet, rokotukset ym. neuloihin liittyvät kun ovat muutenkin meidän tytöille (ja varmaan aika monelle muullekin lapselle) erittäin vastenmielisiä toimenpiteitä. Itse tutkimus oli kestänyt noin 1,5 tuntia, jonka jälkeen mies pääsi heräämöön odottelemaan tytön heräämistä. Tytön heräämisestä ei mennyt kahta tuntiakaan, kun he jo pääsivät takaisin kotiin. Kaikki sujui siis tosi nopeasti!

Tutkimuksen tuloksista tiedämme vasta sen verran, että kaikki näytti ainakin päällisin puolin oikein hyvältä. Lääkärin mukaan ohutsuoli ei ollut tulehtunut, vaan edelleenkin pientä turvotusta/tulehdusta on havaittavissa ainoastaan paksu- ja ohutsuolen yhtymäkohdassa. Muutenkin kaikki oli vaikuttanut hyvälle, eikä tutkimuksen jälkeen tarvittu kortisonia, eikä mitään muutakaan lisälääkitystä. Jatkamme nyt siis samalla annostuksella Pentasaa, kuten aiemminkin 11.4. asti, jolloin tapaamme tytön oman lääkärin poliklinikalla. Silloin saamme myös tietää koepalojen tulokset ja mitä todennäköisemmin myös hoitosuunnitelman jatkoa ajatellen.

Kaikilla meillä on nyt kuitenkin todella helpottunut olo, sillä ehdittiin jo vähän säikähtää tätä asian kiireellisyyttä. On kuitenkin sanoinkuvaamattoman hienoa, että lääkäri halusi varmistaa asian, jos häntä kerran jäi ultran tuloksista jokin vaivaamaan.

Näinpä meidän reipas 6-vuotias pääsi myös suunnitelman mukaan aloittamaan pikkusiskonsa kanssa tiistaiaamuna dagiksen 😊 Dagis on alkanut molempien tyttöjen osalta todella hyvin ja olenkin ehkä vähän järkyttynyt, etteivät he ole kaivannut mua ollenkaan! Mutta lisää tästä sitten omassa postauksessaan 😊

Koitan pian kirjoitella myös vähän omista kuulumisistani, sillä tulevina viikkoina on taas luvassa jos jonkin moista!
Ihanaa viikonloppua kaverit <3

<3 Heini

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.