Suomen suurin matkablogiyhteisö
IBD Yleinen

IBD-päivitys: Terveisiä 6-vuotiaan ultraäänitutkimuksesta

perjantai, tammikuu 25, 2019

Tänään meidän 6-vuotiaalla oli aika lasten gastropolille vatsan ultraäänitutkimukseen. Tämä tutkimushan oli tarkoitus tehdä jo kaksi viikkoa sitten, mutta tytön sairastuttua influenssaan jouduimme siirtämään aikaa. Edellinen vatsan ultra hänelle tehtiin aika tarkalleen vuosi sitten ja koska silloin ohutsuolessa ilmeni jotain turvotuksen kaltaista, halusi tytön oma lääkäri tarkistaa nyt tilanteen uudelleen.

Ennen ultraäänitutkimusta lapsen tulee olla täysin syömättä ja juomatta vähintään neljä tuntia. Kuvittelisin, että lapsille pyritään aina varaamaan nuo ultra-ajat heti aamusta, jotta pienten ei tarvitsisi olla janoissaan tai nälissään ainakaan kovin pitkään. Meille aika oli ainakin varattu heti aamu yhdeksältä. Olin todella iloinen, sillä tällä kertaa pääsin itse viemään tyttöä tutkimukseen, koska musta tuntuu että aina kun mies on ollut tytön mukana, unohtaa hän kertoa mulle jotain olennaista, mistä käynnillä on ollut puhetta. Ja siis tämä on vain oma tunne ja todennäköisesti väärä sellainen, mutta minkäs kontrollifriikki luonteelleen voi 😉
Ilmoittautumisen jälkeen siirryimme odottelemaan tutkimukseen pääsyä lasten röntgenosaston odotustilaan. Tutkimuksen aluksi tyttö sai lasillisen vettä, joka hänen tuli juoda ennen lääkärin saapumista. Itse tutkimus sujui todella leppoisissa merkeissä: tyttö sai katsella kaikessa rauhassa piirrettyjä, lääkärin kuvantaessa vatsaa ultraäänilaitteella.

Mamman kanssa matka sairaalaan taittuu vielä raitiovaunulla ja bussilla. Olen autoillut täällä vielä niin vähän, etten uskaltautunut nyt ruuhka-aikana hypätä rattiin.

Lasten gastropoli sijaitsee Karolinskan uutuuttaan hohtavissa tiloissa (rakennustyömaiden keskellä)

Jos meidän tytöltä kysytään, viihtyisi hän poliklinikalla aina vähän pidempäänkin 😉

 

Vielä viimeinen hörppy och sen kör vi!

Onneksi tyttö ei enää juuri jännitä sairaalakäyntejä

Olin mukana tytön ultrassa myös viime vuonna ja siihen verrattuna lääkäri teki mielestäni todella perusteellista työtä. Yritin parhaani mukaan analysoida näkymää ruudulta, mutta valitettavasti en siitä paljoakaan ymmärtänyt. Sen verran useassa ultrassa olen kuitenkin jo omien raskauksienikin myötä ollut, että ymmärsin hänen olevan erityisen kiinnostunut tytön alavatsan oikeasta osasta. Hän zoomaili, otti mittoja ja napsi kuvia paljon enemmän kuin vatsan muista osista. Tällä alueella näkyi myös aika paljon punaista väriä silloin kun kamera kuvansi aluetta väriskaalalla sinisestä punaiseen, mutta en siis todellakaan tiedä, tarkoittako tuo punainen väri jotakin negatiivista, kuten sen itse tulkitsisin. Mutta siis ehdottomasti aion jättää tämän tulkintapuolen ammattilaisille! Ehkä olisi jopa parempi, etteivät vanhemmat saisi tuolle tutkimusruudulle edes katsella. Mutta valehtelisin jos väittäisin, etteikö tuo kaikki näkemäni alkanut mua vähän hermostuttamaan. En kuitenkaan halunnut häiritä lääkärin työskentelyä, vaan pidin kiltisti suuni kiinni. Tutkimuksen lopuksi uskaltauduin kuitenkin kysymään, mille tilanne hänestä vaikutti, mutta valitettavasti hän ei halunnut kommentoida asiaa. Hän kertoi vain kohteliaasti tulevansa vertaamaan ensin nyt ottamiaan kuvia vuoden takaisiin kuviin, jonka jälkeen hän vasta pystyy arvioimaan tilannetta tarkemmin. Olin tietysti aika pettynyt tähän vastaukseen, mutta en viitsinyt jäädä asiasta sen enempää jankuttamaan; lukihan jo tutkimuksen kutsukirjeessäkin, että oma lääkäri tulee ottamaan meihin yhteyttä tutkimuksen vastauksista.

Koko päivän olen tietysti ollut kuin tulisilla hiilillä odotellessani lääkärin soittoa. Viime kerralla lääkäri soitti kuitenkin tuloksista miehelle, joten oletin, että näin on tapahtunut tälläkin kertaa. Mutta ei. Hänkään ei ollut saanut soittoa. Mies mua lohduttelikin, että jos siellä olisi näkynyt jotain akuuttia tai muuten vain merkittävää, olisi meille varmasti soitettu jo tänään. Ja näinhän se yleensä onkin! Nyt ei siis auta muu, kun uskoa ja toivoa, että kaikki on niin hyvin, ettei lääkäri kokenut tarpeelliseksi ilmoittaa meille tuloksesta tänään.

Aloittaessani tämän postauksen kirjoittamista, mietin jopa kannattaako mun ylipäänsä vielä edes tänne kirjoittaa, sillä mitään varsinaista kerrottavaahan ei vielä ole. Mutta päädyin kuitenkin nyt jo päivittämään tämän tutkimuksen kulun tänne ihan jo oman mielenrauhani kannalta. Itselleni on jotenkin terapeuttista laittaa nämä epävarmat ajatukseni paperille. Palaan tietysti kertomaan tännekin mahdollisimman pian, kun lääkäri on meille soittanut. Mutta mitä mieltä te olette, eikö tutkiva lääkäri voisi antaa edes vähän osviittaa siitä, missä mennään? Itse koin todella ihmeelliseksi, ettei lääkäri suostunut kommentoimaan tytön tilannetta sanallakaan.

Onni on edelleenkin se, että 6-vuotiaamme on ollut pitkään oireeton ja todellakin niin terve kuin vain lapsi voi olla! Takapakkia tuli nyt ainoastaan influenssan aikana, mutta se olikin meidän tytön tapauksessa odotettavissa: olemme nimittäin huomanneet, että aina hänen vastustuskykynsä laskiessa esimerkiksi ihan tavallisen flunssan aikana, alkaa vatsakin oireilla helpommin. Etenkin ennen diagnoosia ja lääkitystä tämä oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Lisäksi tulehduskipulääkkeet eivät sovi hänen vatsalleen ollenkaan. Etenkin ibuprofeiini on aina aiheuttanut hänelle oireita, joten parhaani mukaan vältän hänelle ko. lääkkeiden antamista. Nyt influenssan aikana hän kärsi niin pahoista pääkivuista, että mun oli pakko antaa myös ibuprofeiinia, parasetamol kun ei niihin auttanut. Mutta tuntui kyllä pahalta, kun piti ”valita”, joutuuko tyttö kärsimään pääkivusta vai vatsakivusta ☹ Tämäpä muuten onkin sellainen juttu, joka täytyy ottaa lääkärin kanssa puheeksi. Tietääkö teistä kukaan, onko IBD:n oireilulla ja ibuprofeiinin käytöllä tutkittua yhteyttä toisiinsa?

Mutta täällä siis siirrytään nyt toiveikkain, mutta epävarmoin fiiliksin viikonlopun viettoon. Toivottavasti saadaan heti maanantaina soitto lääkäriltä, että saan lopettaa tämän asian miettimisen.

Ihanaa viikonloppua itse kullekin!
<3Heini

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.