Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lapset Lasten Tukholma Yleinen

Lasten Tukholma: Junibacken

tiistai, tammikuu 22, 2019

Meidän perhe ei ole todellakaan sieltä aktiivisimmasta päästä, mitä viikonlopun viettoon tulee. Koska arjessa ei ehditä viettää juurikaan aikaa yhdessä iltaopintojeni vuoksi, on viikonloppuna vaan ihana löllätä porukalla kotona tai ainakin pysytellä muutaman kilometrin säteellä täältä. Eikä meidän lapsetkaan ole valittaneet, että heillä olisi tylsää. Tai ehkä raukat eivät vain osaa, kun eivät juuri tiedä paremmasta 😉

Nyt kun meidän kaikki tytöt alkavat olla jo aika isoja, olen alkanut kuitenkin miettiä, että olisi ehkä korkea aika alkaa tutustumaan myös Tukholman lapsille suunnattuihin aktiviteetteihin. Tukholmahan on pullollaan kaikkea kivaa tekemistä lapsille ja olisi jotenkin sääli, jos lapsemme eivät pääsisi nauttimaan tästä tarjonnasta vain aikaansaamattomien vanhempiensa vuoksi. Niinpä olen nyt ottanut asiakseni järjestää jotain vaihtelua lasten viikonloppuihin vähän useammin. En kuitenkaan suostu ottamaan tästä asiasta mitään paineita, joten tulemme keräilemään näitä kokemuksia ihan rauhallisessa tahdissa. Eli nähtävää ja koettavaa tulee riittämään vielä pitkäksi aikaa 😊

Mutta tuumasta toimeen; lupasin meidän tytöille, että kunhan vain päästään heitä piinanneesta influenssasta eroon, lähdetään päiväretkelle jonnekin kivaan, yhdessä valittuun paikkaan. Ensimmäiseksi tyttöjen retkikohteeksi valikoituikin täydellä yksimielisyydellä Djurgårdenilla sijaitseva Junibacken. Junibackenissa olemme käyneet jo kaksi kertaa aiemminkin, aikana jolloin emme asuneet vielä Ruotsissa. Nuorin tyttö ei näistä kerroista tosin muista mitään, mutta kahdella vanhimmalla tytöllä oli kyllä mielikuva, millaiseen paikkaan olimme menossa. Viime sunnuntaina me tytöt siis jätimme sitten pojat kotivahdeiksi ja lähdimme intoa puhkuen kohti Djurgårdenia.

Junibackenhan on alun perin perustettu lastenkirjailija Astrid Lidgrenin innoittamana paikaksi, jossa lastenkirjallisuuteen keskittyvien kirjailijoiden ja kuvittajien teokset pääsevät ansaitusti esiin. Tänä päivänä Junibacken on lasten kulttuuritalo ”med hjärtat i boken”, jonka merkittävin visio on herättää lasten mielenkiinto lukemista kohtaan. (www.junibacken.se/om/)

Junibacken onkin aivan ihana kohde lasten kanssa! Paikka on jaettu useampaan eri näyttelyyn, joissa lapset pääsevät vapaasti katsomaan, koskemaan ja leikkimään. Näyttelyistä löytyy rekvisiittaa monesta tunnetusta sadusta, kuten Peppi Pitkätossusta, Katto Kassisesta, Viirusta ja Pesosesta, Mikko Mallikkaasta sekä monesta, monesta muusta. Tavallaan paikkaa haluaisi luonnehtia sisäleikkipuistoksi; löytyyhän sieltä leikkitaloja liukumäkiä, satumaisia huoneita, tunneleita ja piilopaikkoja, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Lasten kulttuuritalo on todellakin paljon osuvampi nimitys. Vapaan leikin ja tutkimisen ohella Junibackenissa voi nauttia laadukkaasta lasten musiikkiteatterista. Esitys kestää parikymmentä minuuttia ja ainakin tällä kertaa se kertoi Peppi Pitkätossusta. Nämä esityksen lapsinäyttelijät olivat vieläpä erittäin lahjakkaita, niin itse näyttelemisen kuin laulamisenkin sarallalla.

Niin meidän kuin varmasti monen muunkin ehdoton suosikki Junibackenissa on satujuna. Satujuna kuljettaa matkustajiaan Astrid Lingrenin rakastetuimpien satujen läpi. Matkalla tavataan muiden muassa Vaahteramäen Eemeli perheineen, Katto Kassinen ja pikkuveli, Ronja Ryövärintytär Männiäisineen ja Kakkiaisineen sekä Joonatan ja Korppu sadusta Veljeni Leijonamieli. Satujuna on kiva kokemus myös aikuisille, tai ainakin allekirjoittaneessa se on joka kerta herättänyt suuria tunteita ja ihania lukumuistoja lapsuudesta.

Lapsi on terve, kun se leikkii 😉

 

Tutustuimme mm. Katto Kassisen sotkuiseen taloon

Junibackenissa riittää paljon hauskoja yksityiskohtia

Esityksen odottelua Huvikummun edustalla

 

Lopuksi piipahdettiin myös avaruudessa

Junibackeniin ovat tervetulleita aivan kaiken ikäiset ja kukin saakin siitä varmasti irti vähän eri juttuja. Oman kokemukseni mukaan tämä satutalo uppoaa kuitenkin parhaiten 3-7-vuotiaisiin. Ainakin meidän 4- ja 6-vuotiaat olivat kaikesta aivan intoa piukeina 😊 8-vuotias viihtyi myös todella hyvin, mutta ehkä vähän enemmän siinä huolehtivan isosiskon roolissa. Hän sanoikin, että teki jo vähän tiukkaa ensinnäkin mahtua joka paikkaan ja muutenkin osa jutuista oli hänen mielestään ehkä vähän nuoremmille suunnattu. Kaiken kaikkiaan meillä oli kuitenkin mahtava tyttöjen päivä. Ja loppujen lopuksi meillä vierähtikin Junibackenissa  reippaat kolme tuntia tuosta vain. Tähän kolmeen tuntiin sisältyi toki myöhäinen lounas Junibackenin omassa ravintolassa, jossa tarjoillaan muuten oikein maistuvaa ruokaa. Ei kuitenkaan mitään niin hyvää, että ainoastaan ruuan perässä kannattaisi Junibackeniin lähteä, mutta jos ja kun nälkä siellä sattuu yllättämään, saa rahalleen ihan sopivasti vastinetta.

Ravintolassa on laaja valikoima myös makeita herkkuja

Ravintolan sisustus miellyttää lasten ja lasten mielisten silmää

Junibackenissa on myös Ruotsin suurin lasten kirjakauppa

Junibacken ei ehkä ole lasten retkikohde sieltä aivan edullisimmasta päästä. Sisäänpääsy on aikuiselta 185 kr ja 2-15-vuotiailta lapsilta 155 kr. Alle 2-vuotiaat pääsevät sisälle maksutta. Sisäänpääsymaksuun sisältyy kuitenkin matka satujunassa sekä musiikkiteatteriesitys kaiken muun hauskan lisäksi, joten loppujen lopuksi hinta on mielestäni varsin kohtuullinen. Ja kuten arvata saattaa, on lapset huomioitu kaikessa; wc:t ovat siistit, ravintolassa riittää syöttötuoleja jne. Ensikertalaisten on ehkä hyvä tietää se, ettei Junibackenin sisälle saa viedä lastenrattaita, vaan rattaat on jätettävä rakennuksen ulkopuolelle vaunuparkkiin. Suosittelen myös lämpimästi ottamaan lukon mukaan rattaiden kanssa reissaaville, Tukholmassa kun lastenrattaatkin kelpaavat varkaille oikein hyvin. Vierailuun Junibackenissa vauvan kanssa kannattaa myös siis varustautua jollakin kantovälineellä. Meillä on ollut kaksi kertaa 1,5v mukana Junibackenissa ja senkin ikäinen nauttii tästä elämyksestä aivan varmasti, mutta tällä kertaa halusin, että tytöt saavat nauttia päivästään kaikessa rauhassa ilman, että tarvitsee (kuten tavallisesti) mennä pienimmän ehdoilla. Meidän poika ei esim. olisi todennäköisesti jaksanut istua paikoillaan koko teatteriesityksen aikaa ja muutenkin oma aikani olisi kulunut sinkoillessani hänen perässään paikasta toiseen. Mutta vähän rauhallisemman 1,5-vuotiaan kanssa voisi siellä varmasti viettää hyvinkin leppoisan päivän 🙂

Kuten ehkä rivien välistä olettekin voineet jo päätellä, on lopputulemani Junibackenista ainoastaan positiivinen. Se on ihanan erilainen ja virkistävä elämys, verrattuna niihin tavallisimpiin huvipuistoihin ja Hop Loppeihin. Jos siis liikutte lasten kanssa Tukholmassa päin, ettekä ole vielä käyneet testaamassa Junibackenia, suosittelen sen ehdottomasti tekemään, ja ehkäpä jo ihan sillä seuraavalla matkalla 😊

Meidän tyttöjen päivän kruunasi kauniin, hämärtyvän Tukholman ihastelu Djurgårdenin sillalta

 

Ihanaa, talvista viikon jatkoa!

<3 Heini

Ps. Täällä viikko on alkanut oikein iloisissa merkeissä, kun vanhempani tulivat taas auttamaan mua miehen työmatkan ajaksi. Ihanaa, kun lapset pääsevät isovanhempien kanssa luistelemaan ja touhuilemaan kaikkea muutakin ja itse pääsen taas orientoitumaan uuteen lukukauteen ja akateemiseen kirjoittamiseen på svenska 😊

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.