Suomen suurin matkablogiyhteisö
Tsekki Yleinen

Lähtisitkö kanssani viikonlopuksi Prahaan?

keskiviikko, tammikuu 9, 2019

Hej taas! Täällä pysytellään edelleen visusti neljän seinän sisällä. Nyt ovat myös nuoremmat tytötkin sairastuneet ja alkaa vaikuttaa uhkaavasti siltä, että se on influenssa, joka meitä tällä kertaa piinaa.

Lisäksi keli on edelleen todella tympeä ja harmaa ja se on varmastikin saanut aikaan sen, että olen alkanut muistelemaan kaiholla edellistä kotikaupunkiamme Prahaa. Itseasiassa Praha on eksynyt ajatuksiini yhä enenevissä määrin jo viime syksystä asti. Tiesin tämän kyllä olevan jossain vaiheessa odotettavissa. Vielä viime vuonna elämämme täällä Ruotsissa oli vasta alullaan; kaikki oli vielä uutta, eikä vanhan perään ehtinyt haikailla yhtään. Mutta nyt kun elämä täällä on tasaantunut uomiinsa ja arki on alkanut rullata, on tämän pitkän ja leudon skanditalven aikana helppo alkaa ikävöidä niitä Prahan parhaita puolia.

Olenkin alkanut fiilistelemään mielessäni pitkää viikonloppureissua Prahaan. Valitettavasti ei tämän kevään aikatauluihin taida Prahan reissu mahtua, mutta sain jo pelkästä matkan ajattelusta voimaa ja väriä tähän arjen harmauteen. Päädyinkin lopulta kirjoittamaan omat Praha-vinkkini ajatuksella, millainen olisi pitkä viikonloppu kanssani Prahassa. Lähtisiköhän kukaan mukaani?

Asuimme Prahassa yli neljä vuotta, joten oma unelmaviikonloppuni siellä koostuisi pääosin rennosta maleksimisesta lempipaikoissani ja tietysti useista kulinaristisista elämyksistä 😊 Ensikertalaisen kannattaa tietysti tutustua myös kaupungin kuuluisimpiin nähtävyyksiin, mutta itse kierrän tällä unelmalomallani suosiolla kaukaa ne suosituimmat turistirysät, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Prahassa parasta on juurikin fiilistely! Lisäksi mahtavien korkeuserojen ansiosta näkymät ovat usein jopa kauniimpia vähän kauempaa katsottuna. Mutta sitten itse asiaan:

Millainen olisi viikonloppu kanssani Prahassa?

Ensinnäkin valitsisin matkamme ajankohdaksi huhti-toukokuun, jos vain mahdollista. Silloin kevät on useimmiten jo pitkällä, kirsikkapuut, syreenit ja mangoliat kukkivat, ihmiset ovat iloisia ja kaikki on muutenkin vain niin ihanaa 😉 Kesäkin toimii hyvin, mutta ainakin omalla kokemuksellani nousevat lämpötilat kesä- elokuussa helposti sinne 30-37 asteeseen, mikä ei välttämättä ole enää kovin miellyttävää kaupunkiolosuhteissa.

Praha on kauneimmillaan keväällä

Varaisimme matkan pitkäksi viikonlopuksi. Mielestäni 3-4 päivää riittää mainiosti, jos tarkoituksena on pysytellä muutaman kilometrin säteellä keskustasta. Tällä kertaa tämä meidän kuvitteellinen viikonloppumatkamme alkaa torstai-iltana ja päättyy sunnuntai-iltapäivään.
Valitsisin meille majoituksen vanhoilta kotikulmiltamme Vinohradysta (Praha 2). Alue on ehdoton suosikkini Prahassa; se sijaitsee lähestulkoon keskustassa, mutta kuitenkin pahimpien turistilaumojen ulottumattomissa. Lisäksi se on vanha ja aito prahalainen kaupungin osa, mutta kuitenkin samaan aikaan nuorekas ja kansainvälinen. Sieltä löytyy ihania puistoja, kuten Riegrovy Sady ja Havlikovy Sady, Jiriho z Podebradin aamumarkkinat (ke, pe ja la) sekä lukuisia kivoja ravintoloita, kahviloita ja baareja. Sitä paitsi ihan naapurissa sijaitsee boheemi Zizkov, josta löytyy rohkeimmille mitä erikoisempia baareja ja pubeja (kysykää vaikka siskoltani ja hänen mieheltään 😉).

Saavuttuamme kaupunkiin menemme ensin nauttimaan ”norkoiluviinit” johonkin eteemme sattuvaan Vinoteka-liikkeeseen. Tämä itsekeksimäni ”norkoiluviini”-käsite syntyi pian muutettuamme Prahaan. Ihastuin siihen, kun monet tšekkiläiset poikkesivat ihan keskellä viikkoakin (useimmiten kuitenkin to- ja pe-iltoina) töiden jälkeen näissä Prahan pienissä viiniliikkeissä maistelemassa viinejä ja tulivat sitten liikkeen eteen kadulle seisoskelemaan ja seurustelemaan viinilasit kädessään (=norkoilemaan 😊). Viineiltä siirrymme syömään ravintola Sokolovnaan. Näin pääsemme heti mukaan aitoon ja oikeaan tšekkitunnelmaan. Sokolovna sijaitsee Slezska-kadulla, aivan Vinohradyn vanhan kauppahallirakennuksen kulmalla. Tästä ravintolasta saa aitoa ja hyvää tšekkiläistä ruokaa ja mikä parasta, ravintola täyttyy ilta toisensa jälkeen paikallisista ihmisistä. Illallisen jälkeen teemme vielä iltakävelyn läheisessä Riegrovy Sadyn puistossa, unohtamatta poiketa puiston Beer gardenissa oluella/siiderillä.

Perjantai aamun aloitamme ihailemalla Vinohradyn viiniläiskortteleiden upeaa arkkitehtuuria ja käymme tietysti myös moikkaamassa meidän vanhaa kotitaloa Polska-kadulla. Seuraavaksi on pakko poiketa Vinohradskalla sijaitsevassa posliini- ja Bohemia-kristallin outlet-myymälässä ostamassa tuliaiskristallit kotiin (olen ihan hulluna kristalliin!!!). Heti jätettyämme ostokset hotellille, suuntaamme myöhäiselle aamiaiselle Jiriho z Podebradin perjantaimarkkinoille. Siellä sitten napataan syötävää jostakin markkinoiden houkuttelevista myyntikojuista ja istahdetaan puistopenkille syömään ja seuraamaan ihmisvilinää. Tästä olisikin näppärä siirtyä saman aukion laidalla sijaitsevaan Le Caveaun (ihana pieni ranskalaishenkinen kahvila) terassille ottamaan lasi skumppaa tai roseeta. Tämän jälkeen voimmekin taas hyvin palata Riegrovy Sadyn puistoon ihailemaan lähes koko Prahan yli aukeavaa maisemaa.

Entinen kotitalomme

 

Seuraavaksi matkamme jatkuu kohti Namesti Mirua (Rauhan aukio) ja sinne päästyämme voisimme käydä ottamassa jäätelöt Patisserie Vanillen mahtavasta jäätelövalikoimasta (alle euron pallo). Vanillen terassilla on mukava seurata raitiovaunuihin ja metroon kiirehtiviä ihmisiä jäätelön naukkailun ohessa. Namesti Mirulta matka jatkuukin näppärästi ratikalla 22 Mala Stranaan (vanhan kaupungin pieni puoli), jossa käymme kirjoittamassa terveisemme John Lennonin seinälle (ihan Ranskan suurlähetystön vieressä). John Lennonin muistomerkiltä jatkamme kävelyä joen vartta pitkin kauniita maisemia ihaillen. Lounaankin voisimme nauttia tänään picnic hengessä Petrin Hillillä ja jatkaa Prahan ihailua tältä kuuluisalta kukkulalta käsin.

John Lennonin seinä

Vanhin tytär kävi isoäitinsä kanssa jättämässä puumerkkinsä tälle kuuluisalle seinälle muutama vuosi sitten

Perjantain illallinen nautitaan meidän perheen entisessä vakiopaikassa La Bottega Gastronomikassa, joka sijaitsee aivan Zizkovin Tv-tornin vieressä. Täällä ollaan vietetty muutamat äitien- ja isänpäivät, synttärit sekä monet muut unohtamattomat illat. Tämän italialaisen ravintolan erikoisuus on mahtava jälkiruokatiski, josta voi illallisen päätteeksi käydä valitsemansa mieleisensä jälkiruuan. La Bottegasta jatkamme vielä matkaa Vinohradyn must perjantai-illan elämykseen; Teatteri Royalin Burlesque show’ n. Niin esitys, miljöö kuin tunnelmakin on tässä paikassa täysi kymppi!

Lauantai päivämme saa mitä parhaimman startin kahvila Savoyn aamiaisella (Mala Stranassa). Tämän perinteikkään kahvilan aamiaismenu on vertaansa vailla. Ja vaikka Savoy kuuluukin tähän välttelemääni osastoon ”turistiattraktio”, emme yksinkertaisesti voi skipata sitä! Ehkä saamme Savoyn aamiaisesta sen verran puhtia, että rohkaistumme vielä kävelemään Kaarlen sillalle ja matelemaan sen yli turistivirran mukana? Näin saadaan lauantai päivän turistikiintiö kerralla täyteen. Tästä voisimmekin sitten kävellä Vanhankaupungin ja ostoskatujen läpi ja käydä hakemassa palaset slaavilaista Medovnik-kakkua myös paikallisten suosimasta Ovocny Svetozor-konditoriasta (Vodickova 791/39). Medovnikia saa Prahassa lähes joka kahvilasta, mutta lukuisien kokeilujen tuloksena, ei ole Ovocny Svetozorin Medovnik-kakkua voittanutta 😉 Medovnikit mahassa jaksammekin tallustella takaisin Vinohradyyn ja suunnata tuttuun ja turvalliseen Riegrovy Sadyn Beer Gardeniin. Jos olemme liikkeellä toukokuussa, on meidän ehdottomasti katsottava Beer Gardenissa ainakin yksi jääkiekon MM-peli, mieluiten tietysti Tšekki-Suomi 😊 Tunnelma noissa peleissä on aivan mahtava!

 

Mala Stranan kapeat jalkakäytävät <3

Keskusta ei ole koskaan tyhjä

Lauantai-illan dinneristämme vastaa yksinoikeutetusti Asian fusion-ruokaan erikoistunut ravintola SaSaZu, joka sijaitsee kaukana turistikeskustasta (Praha 7, punaisen metrolinjan pysäkki Vltavska). SaSaZu ei ole ainoastaan ravintola, vaan se on mielestäni ennemminkin elämys. Tunnelma siellä on aivan omaa luokkaansa, ja vaikka syöminen siellä onkin keskivertotšekkiläistä hintatasoa kalliimpaa, on tämä kokemus jokaisen maksetun korunan arvoinen. Tätä en jättäisi mistään hinnasta väliin reissullamme! Sen lisäksi, että ruoka ja cocktailit ovat taivaallisia, voi tässä ravintolassa saada käsi- tai hartiahieronnan ruokalajien välissä 😊SaSaZun naapurissa on myös samojen omistajien samaa nimeä kantava klubi, joka on kuitenkin jäänyt itseltäni vielä testaamatta. Olisikohan tällä lomalla jo aika katsastaa sekin? SaSaZu:sta on tosin kätevä jatkaa myös tuttuun ja turvalliseen Hotel Hiltonin Cloud 9 Sky Bariin (punainen metrolinja, Florenc), josta on hieno näköala ja erinomaiset cocktailit.

Sunnuntai aamuna otetaan suunnaksi vielä Karlovy Namesti, jonka kulmalla sijaitsee taas yksi suosikkikahviloistani; ranskalaistyylinen Cafe Amandine. Amandineen olenkin taitanut viedä melkein kaikki meillä Prahassa vierailleet ystävät ja sukulaiset. Tämä kahvila oli myös miehelle varma valinta esim. äitienpäivän aamuksi, jos aamupalan kokkaaminen ei kotona houkutellut. Amandinessa nautitun pitkän aamupalan/brunssin voimin voimme vielä hetkisen nauttia tämän Itä-Euroopan Pariisinakin tunnetun ihanan kaupungin tunnelmasta ja lähteä iltapäivän mittaan haikein, mutta onnellisin mielin kohti lentokenttää ja kotia.

Tällainen olisi oma unelmaviikonloppuni Prahassa, lähtisitkö mukaan? Millaisesta kaupunkilomista sinä nautit? Tykkäätkö kierrellä katsomassa mahdollisimman monet nähtävyydet vai liikkua fiilis edellä? Tai ehkä jotakin näiden kahden väliltä? Itse kuulun ehdottomasti tähän viimeiseen kategoriaan, varsinkin silloin kun matkustan jonnekin ensimmäistä kertaa. Ja vaikka yleensä tykkäänkin matkustaa aina itselleni uusiin paikkoihin, on joskus ihana palata jonnekin ennestään tuttuun paikaan. Silloin on nimittäin helpompaa antaa juurikin sen fiiliksen viedä, kun ei ole mitään paineita ”suorittaa” niitä kyseisen paikan must see- juttuja.

Tällä hetkellä olisin niin valmis tällaiselle rennolle fiilistely viikonlopulle. Onneksi omalta kotisohvalta voi aina fiilistellä näitä tuttuja matkakohteita, vaikka aikataulut tai rahatilanne eivät paikanpäälle matkustamista sallisikaan. Ehkä juuri tämän takia matkustelu onkin niin ihanaa; voimme aina palata näihin näkemiimme ja kokemiimme paikkoihin uudelleen ja uudelleen; muistojen muodossa.

Parhainta viikon jatkoa kaikille! Let’s stay positive!

<3 Heini

Ps. Kuten arvata saattoi, emme päässeet tänään 6-vuotiaan kanssa hänen ultraäänitutkimukseensa, sillä tyttö oli vielä sen verran kipeä. Näinpä saamme taas pian postissa kutsun uuteen tutkimukseen. Tällä hetkellä hänellä on ollut normaalia enemmän vatsakipuja, sillä särkylääkkeet eivät lainkaan sovi hänen vatsalleen. Toivotaan, että tilanne vatsankin osalta taas rauhoittuu, kunhan päästään tuosta pirun influenssasta eroon! Palaan asiaan heti, kun olemme päässeet tutkimukseen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.