Suomen suurin matkablogiyhteisö

#ReilutBlogit-haaste – kestävääkö?

New Orleans

New Orleans ja hurrikaanin jälkiä, 2010

Just Go -blogin Miila antoi kestävään matkailuun liittyvän haasteen, joka laittoikin miettimään oikein kunnolla!

Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. (YM)

Kestävän kehityksen määre asettaa heti kunniahimoiset tavoitteet aiheelle. Lisäksi vielä kestävyyteen yleensäkään ottaen ei sisälly pelkästään en nyt heittänyt juomapulloa auton ikkunasta ulos -asenne vaan se kattaa kaiken luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä talouspolitiikkaan keinoihin, köyhyyteen ja kulttuuriin. Miten tämä sitten muokkaisi omiin matkailukokemuksiin sopivaksi?

Ensimmäisenä tulee syyllisyyden pistos miettiessä omia matkoja. Kuinka usein edes muistan ajatella näitä asioita? Olenko tukenut vahingossa lapsityövoimaa ja vaikka mitä muuta kauheaa? Onneksi mm. Reilun matkailun yhdistys ja Sustainable travel international antavat vinkkejä, miten valmistautua matkaan ensi kerralla. Turismi on tärkeä elinkeino monissa maailmankolkissa, ja parhaimmillaan se voi tarjota mm. elinkeinon paikallisille, kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luonnonsuojelumahdollisuuksia.

Haastavinta kestävyyden käsittelemisessä ja toteuttamisessa on on tietämättömyys. Sitä on niin helppo käyttää syynä ”Emmää tiennytkään”. Samalla on myös pelko joutua huijatuksi: taas yhdeksi sinisilmäiseksi turistiksi, jolle kerrottiin sama nyyhkytarina ja vietiin sen rahat. Ehkäpä pitää vain ottaa itseään kiinni niskasta ja etsiä tietoa etukäteen. Jo tunnin panostuksella Google kertoo yllättävän paljon. Se, että onko nämä hyvät pohdinnat ja mielessä tehdyt lupaukset tulevaisuuden varalle vain sanahelinää jäänee nähtäväksi. Jos joka matkalla muistaa muutaman pienen asian kestävyyden puolesta, niistä jo kertyy äkkiä monta tekoa – pienempää tai suurempaa.

Finland, lake view

Suomalaista luontoa

Ettei tämä mene aivan omaksi höpinäksi niin vastataan haastekysymyksiinkin:

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi. Voi olla ettet ole aiemmin suonut ajatustakaan tälle asialle, ja senkin voi hyvin kertoa. Haasteeseen hyvin sopivasti työskentelen yrityksessä, joka toimii kestävän liiketoiminnan parissa. Kirjaimellisesti siis teemme maailmasta parempaa paikkaa. Hyvin ylevä aate eikä mikään helppo toteuttaa, mutta olen aina halunnutkin työskennellä yrityksessä, jonka arvoihin voin uskoa täysin. Arkielämässä uskon, että minulla on paljon parannettavaa vielä kestävyyden saralla. Vaikka maanisesti kannankin kangaskassia kauppaan ja ostan kierrätettyjä huonekaluja, silti aina repsahdan kaupoilla ostaessa turhia ei niin laadukkaita eikä eettisiä vaatteita ja ruokaa liian usein pilaantuu jääkaappiin.

2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta. Sveitsissä asuminen (lasken nyt tässä matkailuksi) oli mielestäni silmiä avaava kokemus, mm. jätteiden lajittelusta ja kattavasta julkisesta liikenteestä. Koko vuoden aikana en ollut montaa kertaa auton kyydissä, kun molemmissa asuinpaikoissani pääsin kävelemään kouluun ja töihin. Lisäksi suurimman osan matkoista tein junilla ympäri Sveitsiä ja naapurimaita. Koko vuoden asuessani siellä täytyi myös pitää mielessä, että kaikkien tavaroiden tulee mahtua matkalaukkuun myös takaisin palatessa. Jokaisen tavaran ostamisen yhteydessä tuli mietittyä, tarvitsenko sitä todella vai onko se vain hetken mielijohde.

3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Haastan mukaan Journey Diaryn Jennan ja Pää pilvissä Maaritin.

Finland lake

Suomalaista järvimaisemaa

Viimeiseksi vielä suosikkijuttuni kestävässä matkailussa eli paikallisen liiketoiminnan tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi, käy paikallisissa kahviloissa tai ravintoloissa ketjuravintoloiden sijaan tai ostaa paikallisesti tuotettuja tuotteita. Pienellä kyselyllä selviää helposti, millainen tarina tuotteilla on ja mistä ne tulevat. Samalla oppii paljon uutta paikallisista, heidän kulttuuristaan ja elämästään. Tai sitten saa mahan täyteen erilaisia herkkuja! Jos käytössäsi matkalla on paikallinen opas niin kannattaa ehdottomasti kysyä parhaat paikat heiltä.

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Miila 27.2.2015 at 08:36

  Vihdoin ennätän kommentoimaan. Kiva, että otit haasteen vastaan 🙂
  Mä toivoisin myös, että joskus voisin työskennellä kestävän kehityksen/muun kestävän toiminnan parissa. Ja toi paikallisen liiketoiminnan tukeminen on tosi hyvä vinkki vitonen! Sitä onkin hyvä toteuttaa niin kotimaassa kuin ulkomailla 🙂 Yleensä sellaisissa paikoissa saa hyvää palvelua, mahtavaa ruokaa ja uusia kokemuksia, ja ne jää pidemmäksikin aikaa mieleen.

  • Reply Heidi 1.3.2015 at 09:31

   Kiitos itsellesi haasteesta 🙂 On kyllä palkitsevaa työskennellä aiheen parissa! Totta, pitää muistaa kyseinen myös täällä Suomessa.

 • Reply Susanna 1.3.2015 at 22:53

  Hyvä aihe ja kivan kuuloinen työ sinulla.
  Käveleminen on myös terveyden (ja liikunnan) kannalta kannattavaa

 • Leave a Reply