Mainion museokokemuksen voi saada aivan ilmaiseksikin. Tästä löytyy hyviä esimerkkejä ihan kotoisasta Helsingistä, sillä kaupunginmuseon toimipisteisiin pääsee senttiäkään pulittamatta. Suosittelen lämpimästi visiittiä esimerkiksi Alppilasta löytyvään Työväenasuntomuseoon, jossa pääsee kurkistelemaan, kuinka työläiset asuivat 1900-luvun eri vuosikymmeninä.
Museo sijaitsee Kirstinkujalla vanhassa puutalossa, joka on rakennettu työläisten asunnoiksi. Siellä pääsee vierailemaan yhdeksässä asunnossa, joista kukin on sisustettu eri vuosikymmenen tyyliin. Aikamatka vie vieraan 1910-luvulta 1980-luvulle.

Asunnosta toiseen kulkeminen opettaa konkreettisella tavalla, kuinka asuminen vuosisadan mittaan muuttui: väkimäärä väheni, ja samalla tavaramäärä kasvoi. Pienissä asunnoissa piti kikkailla eri tavoin, että tila saatiin riittämään suurille perheille. Käytössä oli sivustavedettäviä petejä, jotka kasattiin päiväksi pienempään tilaan sekä kokoontaitettavia pukkisänkyjä.
Kun kaikki ovat olleet käytössä, on huoneissa varmasti ollut ahdasta. Lisäksi ne samat huoneet ovat saaneet toimia kaikkiin tarkoituksiin, eli makuuhuoneina, olohuoneina ja ruokailutiloina.

Minusta Työväenasuntomuseossa on hienointa yksityiskohtien runsaus ja huolellisuus. Tapetit ja ikkunaverhot ovat aina aikakauden mukaiset, samoin kuin muutkin esineet. Vieras pääsee näkemään, kuinka 1920-luvulla kaunistauduttiin tai millaisia olivat sodan aikaiset korvikemateriaaleista tehdyt tavarat.
Museon rakennukset ovat säilyneet hienosti alkuperäiskunnossa. Syynä on se, että ne määrättiin purettavaksi 1960-luvulla. Purkutöihin ei kuitenkaan ryhdytty heti, vaan talot saivat jäädä rapistumaan rauhassa aina 1980-luvulle, jolloin ne suojeltiin. Onneksi siis tuhoamisessa vitkasteltiin, ja meillä on kauniisti kunnostettu esimerkki takavuosien asumisesta.

Kauniisti kunnostettu siinä mielessä, ettei rakennuksia ole remontoitu pilalle. Lattiat saavat natista, ja ilmassa leijuu tuoksu, joka tuo mieleen mummolan. Museovisiitillä kannattaa kiinnittää huomiota myös pihaan, jonka kukkapenkeissä viljellään helsinkiläisten puutalojen pihoilla perinteisesti kasvaneita kasveja.
Työväenasuntomuseoon ei siis tosiaan tarvitse maksaa pääsymaksua, ja hurmaava paikka on auki yleisölle syyskuun loppuun. Talveksi se suljetaan.
Kannattaa käväistä! Lisätietoja aukioloajoista löydät Työväenasuntomuseon kotisivuilta.
Enpä ole tällaisesta museosta kuullutkaan. Tykkään näistä vanhaa asumista kuvaavista museoista, joissa tulee tunne kuin astuisi jonkun kotiin, tosin vuosisadan tai muutaman vuosikymmenen taakse. Samalla tuo aikajänne, joka kertoo asumisen kautta yhteiskunnan muutoksista, on kiinnostavaa. Kiitos vinkistä.
Eipä kestä! Työväenmuseo ei ole kovinkaan hyvin tunnettu, ja juuri siksi halusinkin siitä vinkata. Minusta paikka oli aivan ihana!