Olen nopea lukija ja rakastan lukemista. Minulle se on ykköstapa tappaa aikaa pitkillä junamatkoilla, lennoilla ja kentillä tai asemilla odotellessa. Nopealle lukijalle tämä vain tarkoittaa sitä, että mukana saa roudata aikamoista kirjalastia.
Jo junamatkalla Helsingistä Savoon, neljän tunnin aikana, luen romaanin tai pari, jos teksti on suomeksi. Englanti menee hivenen hitaammin, minkä vuoksi olenkin pitkään suosinut englanninkielistä matkalukemista – saan sen riittämään pidempään.
Mutta fyysisiä kirjoja saa silloinkin rahdata mukanaan paljon, ellei sitten turvaudu kikkailuun: olen lukenut kanarialaisen hotellin uima-altaalla englanninkielistä taloushistoriallista teosta 1920-luvun lamasta ihan vain siksi että sen kahlaamiseen meni enemmän aikaa kuin dekkarin. Eli kirja kesti kauemmin.

Onneksi lukulaitteet ja tabletit on keksitty! Nyt voin kantaa laukussani kokonaista kirjastoa, eikä se paina juuri mitään. Olen käyttänyt vuosien ajan sekä Kindle-lukulaitetta että iPadia, ja testannut laitteita myös reissussa. Kumpi miellyttää enemmän? Se riippuu käyttötarkoituksesta.
Jos tarkoituksena on vain lukeminen, on Kindle ehdottomasti parempi valinta. Se on kevyempi ja rakenteeltaan jämäkämpi, joten laitetta ei tarvitse varoa samalla lailla kuin tablettia. Kindlen akku myös kestää, kestää ja kestää, padia joutuu lataamaan useammin. Joten siinäkin mielessä se on matkaajalle parempi valinta. Kolmas Kindlen ehdoton etu on se, että se on silmille ystävällisempi. Olen siirtynyt jo kaksitehojen käyttäjäkaartiin, joten arvostan tuotakin ominaisuutta paljon.
Kindlen miinus on se, että sille saa tablettia huonommin suomenkielistä luettavaa. Kindle on Amazonin oma lukulaite, ja ainakin itse olen ostanut sille lataamani kirjat Amazonista, jossa ei juuri ole suomenkielisiä e-kirjoja tarjolla. Suomenkielistä kirjallisuutta kaipaavalle tabletti tai jokin muu lukulaite on parempi valinta.
Minua tuo ei haittaa, koska luen mielelläni englanninkielistä tekstiä. Sitä paitsi monia historiallisia elämäkertoja ja romaaneja, joita luen mielelläni, ei edes ole muille kielille käännetty. Lisäksi englanninkieliset e-kirjat ovat huomattavasti halvempia kuin suomenkieliset.

Mutta on tabletillakin etunsa: sille voi esimerkiksi lainata e-kirjoja kirjastosta, ja tarjolla on myös esimerkiksi lehtiä. Kannan Kindlen lisäksi myös iPadia matkoillani, mutta eri tarkoituksiin. Kindlelläkin periaatteessa pääsee nettiin, mutta se käyttöliittymä on ainakin minun vanhassa masiinassani sen verran hidas ja kömpelö, ettei se ole oikeasti käytettävissä.
Padilla nettisurffailu sujuu, ja lisänäppäimistön kanssa siitä saa myös mukavasti toimivan minitietokoneen. Jos kirjoittelen reissussa blogia, teen sen iPadillä. Tabletilla voi myös katsella leffoja tai videoita, ja pelata pelejä. Mutta sen kanssa saa varoa rikkoutumista, kastumista, hiekkaa ja muuta huomattavasti enemmän kuin Kindlen. Siksi en pakkaa tablettia eväsreppuun tai piknik-koriin, kun lähden vaikkapa retkelle. Kindlen voi ottaa sellaiselle huoletta mukaan, uusimmat mallit ovat jopa vedenkestäviä.
Jos pelkkä lukeminen on pääasia, suosittelen Kindleä jo edullisemman hintansakin puolesta. Monipuolisempaa vehjettä haluavalle tabletti on parempi valinta. Itselläni on käyttöä kumpaisellekin, mutta eri tarkoituksiin. Ensisijaista lukulaitettani iPadista tuskin tulee.







