Kun pari vuotta sitten teimme reissun Gdanskiin, oli yksi asia minulle selviö: Malborkin linnassa on käytävä. Olin innostunut paikasta saman päiväreissun Gdanskista tehneen ystäväni Facebook-kuvien perusteella. Mikä linna! Siellä vierailemisen on pakko olla vaikuttava kokemus.
Saksalaisen ritarikunnan entisen päämajan vanhimmat osat ovat 1200-luvulta, ja sen jälkeen linnaa on moneen otteeseen laajennettu sekä uudelleenrakennettu. Euroopan suurin goottilainen linna on tiettävästi myös maailman suurin tiilirakennus. Sen kiertämiseen saa siis helposti uppoamaan tunnin toisensa perään, sillä linnan alueella on useita rakennuksia ja paljon nähtävää.

Malborkiin on lyhyt junamatka
Malborkiin pääsee Gdanskista näppärästi junalla, ja lähtöjä on useita päivässä. Matka kestää pikajunalla puolisen tuntia ja paikallisjunalla noin tunnin. Kannattaa ottaa pikajuna, koska lippujen hinnoissa ei ole suurta eroa. Jos oikein haluaa luksustella, niin pikajunan ykkösluokassa kiertää vaunuissa tarjoilija jolta voi ostaa matkajuomiseksi vaikkapa lasin viiniä. Junamatkan varrella pääsee näkemään vehreitä maalaismaisemia.
Malborkin asemalta on helppo löytää linnalle, sillä opasteet ovat selkeästi esillä. Eikä Malborkin keskustaan saavuttua enää tarvita opasteita: mennään vain siihen suuntaan, josta tulee pieniä tyttöjä prinsessapuvuissa, pieniä poikia ritarivarusteissa – sekä myös tyttöjä, jotka ovat mieluummin sonnustautuneet ritareiksi kuin prinsessoiksi. Linnan matkamuistomyymälät tekevät kyllä hyvää tulosta vilkkaina kesäpäivinä!

Teimme omalla reissullamme sen virheen, ettemme ostaneet lippuja linnaan etukäteen netistä. Olisi kannattanut, sillä elokuun vilkkaaseen loma-aikaan jonot lippukioskille olivat melkoisen pitkät. Ennakkovarautuminen siis kannattaa: liput voi hankkia täältä.
Malborkin linna on valtava
Me päätimme kiertää linnaa omatoimisesti, ilman audio-opasta tai opastettua kierrosta. Varmasti niistä olisi saanut paljon irti, mutta toisaalta jättilinnan kaltaisesta kohteesta voi nauttia mainiosti myös kiertelemällä ja fiilistelemällä itsenäisesti. Rakennuksia oli paljon, ja omin nokkineen kulkiessaan ne sai kierrellä haluamassaan järjestyksessä.

Nähtävää linnassa oli paljon: kappeleita ja juhlasaleja. Muureja ja rintavarustuksia. Sisäpihoja ja muurien reunustamia nurmikkoalueita. Vanha keittiö ja näyttelytiloja… Tilojen koluamiseen upposi tunteja, emmekä varmasti käyneet joka kolkassa. Ei tarvinnutkaan, koska pelkästään massiivinen koko, korkeat holvikaaret ja monet pienet yksityiskohdat riittivät täyttämään linna- ja keskiaikafanin päivän sekä pään.
Kiinnostavia historiallisia vaiheita
Malborkin linnan historia on kiinnostava ja monivaiheinen. Ristiritarien jälkeen sitä hallitsi ritarikunnan Tannenbergin taistelussa päihittänyt Puola-Liettua, ja Puolan kuninkaat asuivat siellä. Pohjan sotien aikaan linna kärsi vaurioita ruotsalaisjoukkojen valloitusten vuoksi. Emme tästä kertoneessa näyttelyssä hirveästi viitsineet mainostaa suomalaisten hakkapeliittojen osuutta noissa sotaponnistuksissa.

Malborkin linnaa on myös käytetty Preussin armeijan kasarmina, ja toisen maailmansodan aikaan se toimi natsinuorison koulutuspaikkana. Historiasta kiinnostuneen kannattaakin tutustua näyttelytiloihin, joissa linnan värikkäitä vaiheita esitellään.
Linna kärsi pahoja vaurioita toisen maailmansodan loppuvaiheissa, mutta onneksi se on entistetty kauniisti. Nykyään Malborkin linna kuuluukin Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Liput linnaan maksoivat muistaakseni alta kympin, eikä junamatkakaan kallis ollut. Siksi Malbork on vallan mainio päiväretken kohde Gdanskista myös pienemmällä budjetilla reissaavalle. Matkaan kannattaa kuitenkin varata koko päivä, sillä valtavassa linnassa riittää niin paljon koluamista ettei siitä tunnissa, parissa selviä. Hevimatkaajien vahva suositus!







